🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пост-FTX ефект

Надзорът върху криптоинституциите расте, а индустрията нарича това своя "Дод-Франк момент"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Криптообщността е известна със своето убеждение за собствената си важност. Нейните членове описват краха на FTX, криптоборсата, която фалира грандиозно през ноември, като "моментът на Lehman Brothers" за индустрията, подсказвайки за огромните последици от краха на инвестиционната банка. Сега твърдят, че индустрията преживява своя "момент на Дод-Франк", препратка към обширните финансови регулации, които са въведени след колапса на Lehman.

В САЩ, ако криптофирмите изобщо са регулирани, се наблюдават от различни агенции, като Комисията за ценни книжа и фондовите борси (SEC) която изпълнява функции на регулатор на пазарите, и CFTC, която надзирава суровините, както и множество държавни органи. През 2022 г. те насърчаваха прилагането на санкции срещу криптобизнесите след годините на бум в 2020 и 2021 г., които вкараха криптопродуктите в мейнстрийма. Действията, които се предприемат за ограничаване на различни криптодейности, вече започват да достигат неистови темпове.

На 9 февруари SEC постигна споразумение с Kraken, криптоборса. Компанията се съгласи да плати глоба от 30 млн. долара и да спре да предлага стейкинг услугата си, в която клиентите депозират криптотокени и борсата ги "стейква" от тяхно име в замяна на награди (по начин, различен от банка, предлагаща лихва). На 13 февруари Държавният департамент на финансовите услуги на Ню Йорк (NYSFDS), държавен финансов регулатор, нареди на Paxos, фирмата, която издава стейбълкойни (криптотокени, обезпечени с долари), да спре издаването на стабилни монети, създадени от нея за Binance, най-голямата криптоборса.

Това са само последните действия към нарастващ списък от принудителни мерки и разследвания срещу криптокомпании. През юли SEC започна разследване на Coinbase, публично листвана борса, дали нейните криптотокени всъщност не са ценни книжа - идея, която борсата отрича. През август Министерството на финансите на Америка наложи санкции на Tornado Cash, софтуер, който работи на блокчейна на Ethereum и смесва криптодепозити, преди да ги разпръсне отново, което затруднява проследяването на собствеността.

За мнозина в криптоиндустрията тези действия са оскърбление, нищо повече от опит да се задуши източник на финансови иновации. Действията на властите са показателни. Първо, приоритетите им станаха много по-ясни. Второ, агенциите разработват методи, които могат да използват, за да наложат закони или разпоредби в крайно непознат терен.

Един от приоритетите е унищожаването на инструменти, които могат да бъдат използвани за финансови престъпления. Твърди се, че Tornado Cash е бил използван от севернокорейски хакери за изпиране на 450 млн. откраднато крипто. Действията на NYSFDS срещу Paxos, базирана в Америка фирма, също изглежда са били мотивирани от опасения за потенциални неправомерни действия. Binance, която твърди, че няма своя централа на определено място, е разследвана от 2018 г. за евентуално неспазване на американските правила за пране на пари. От Paxos не се изискваше да спре да издава своята собствена стабилна монета, Pax Dollar, а само тази, която създава за Binance-BUSD. В отговор Чанпън Джао, изпълнителният директор на борсата, туитна, че стейбълкойнът е "изцяло притежаван и управляван от Paxos". Paxos каза, че "категорично не е съгласен" с основата за разследването SEC.

Властите отговарят на потенциални нарушения, като прекратяват взаимодействието с американски криптофирми. Тъй като Tornado Cash е част от софтуера, работещ на блокчейна на Ethereum, не е възможно да се спре функционирането му. Заради това Министерството на финансите е идентифицирало адреси на портфейли, свързани със софтуера, с който забранява на американски институции, като например борсите, да работят. По същия начин е по-трудно да се ограничат дейностите на Binance, която не е американска компания, отколкото да се ограничат дейностите на Paxos, която е регистрирана в властите в Ню Йорк.

Вторият приоритет на регулаторите е защитата на потребителите. Това ясно личи от действията, предприети срещу Kraken. "Независимо дали става въпрос за стейкингът като услуга, заемане или други, криптопосредниците, когато предлагат инвестиционни договори в замяна на токени на инвеститори, трябва да осигурят правилното разкриване и предпазни мерки, изисквани от нашите закони за ценните книжа", каза Гари Генслер , председател на SEC. Той започна да оприличава нерегулираните преди това криптоуслуги като ценни книжа, които биват регулирани по подразбиране.

Марк Лури от Shipyard Software, която работи върху децентрализирани борси, твърди, че границите, които властите чертаят, са "донякъде предвидими". Регулаторите прилагат съществуващите правила и техните цели са американските институции. Тази липса на въображение може да попречи на иновациите, тревожи се Туонгви Ле, бивш адвокат по правоприлагането, сега в криптоподразделението на Bain Capital, инвестиционен посредник. "Наистина има нови структури в крипто", казва тя. За разлика от Европа и Сингапур, които излязоха с нови правила, Америка досега разчита на съществуващите подходи. Все пак въвеждането на регулация понякога се приветства. На 15 февруари SEC реши да затегне стандартите за институциите, притежаващи криптоактиви. Цената на биткойн скочи на фона на новините.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар