🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Притеснения за стабилността на Silvergate Bank удрят крипто и фондовите пазари

Регулираната банка загуби голяма част от клиентите си, а значителни играчи в индустрията започнаха да се отказват от услугите й

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Банката губи над 8 млрд. криптодепозити, губи клиенти и 55% от цените на акциите си.
  • Най-големият отлив е станал в месеците около фалита на FTX през 2022 г.
  • Coinbase, Tether, Paxos, Circle и Galaxy Digital отричат да са реализирали загуби и се разграничават от кризата.

Една от водещите банки в криптоиндустрията, Silvergate Capital Corp, отчита значителна загуба на клиенти поради опасения за финансовото й състояние. Разкрития от 2 март, включват и признанието, че здравето й може да бъде застрашено и от "разследвания на банковите регулатори". От отчета й става ясно, че през последните месеци на 2022 г. тя е загубила над 8 млрд. долара депозити от своите клиенти, като причината са опасенията, че връзката й с фалиралата FTX може сериозно да я разклатят. Банката спря и своята платежна система Silvergate Exchange Network. Проблемите се прехвърлиха и върху акциите на компании, свързани с криптоиндустрията, в понеделник.

Всичко това доведе и до още по-голям отлив на клиенти на Silvergate, който наподобява "bank run", където последните остават с празни ръце. Всичко се случва на фона на предупрежденията на банковите регулатори в САЩ за ликвидните рискове, свързани с криптоиндустрията.

В допълнение към тази внезапна загуба на депозити кредиторът е изправен пред други предизвикателства. Последните разкрития на компанията потвърждават текущи разследвания от регулаторите и Министерството на правосъдието на САЩ. Освен това текущите одити може да изискват преизчисляване на финансовите резултати на компанията.

Ефектът върху пазара

Банката разкрива също, че ще трябва да изплати заемите на Federal Home Loan Bank, които е взела миналата година. Всичко това доведе до спад на цената на акциите на банката с повече от 55%, от 13.5 долара до 5.7 долара за акция към момента на писане, според данни на Yahoo Finance. От върха им през ноември 2021 г. те са загубили 2021 г

С банк ръна биткойн (BTC) и етер (ETH) също бягаха, претърпявайки спадове от над 5%, а повечето от останалите 20 най-големи криптовалути по пазарна капитализация също отбелязаха подобни спадове. Разпродажбата имаше най-отрицателно въздействие върху криптоборса Coinbase, която започна да изпитва проблеми със свързаността в най-неприятния момент. Други големи криптоборси, включително Binance, Bitfinex, Kucoin, OKX и Kraken, не съобщиха за подобни проблеми.

Откъде започва всичко и връзките с FTX

Регулирана депозитарна институция като Silvergate не може да оцелее без депозитна база. Тъй като големите криптоклиенти се справяха със собствените си колапси, фалити и правни спорове, те бързо изтеглиха ликвидните си пари от Silvergate, още преди да се подозира за някакви проблеми, което доведе и до изчерпване на ресурсите на банката.

В Европа се разглеждат финалните текстове за няколко нови крипторегулации. Освен това американските банкови агенции, включително Федералният резерв, предупреждават кредиторите да не се излагат прекалено много към сектора на цифровите активи. В резултат на това възможностите за банкиране в САЩ стават все по-малко за криптобизнеса и някои големи играчи напускат САЩ напълно.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрид веднъж описва Silvergate като "играча, променил играта в криптоиндустрията", но този цитат отдавна е премахнат от уебсайта на компанията. Изглежда, че Министерството на правосъдието на САЩ е започнало разследване на Silvergate, за да определи дали банката е извършила, или е допринесла за измама във FTX и Alameda Research. Разследването все още продължава, но вече е известно, че FTX е насочвал клиенти да правят плащания към банковата сметка на Alameda в Silvergate.

- Bitfinex'ed 🔥🐧 Κασσάνδρα 🏺 (@Bitfinexed) March 5, 2023

Поредната жертва или нещо друго

Финансовите отчети на банката показват, че е достигнала своя пик в дейността през 2021 г., доста преди събитията от 2022 г. да разтърсят криптосектора. Например обемът на нейната борсова мрежа Silvergate достигна връх през първата половина на 2021 г. с 406 млрд. долара трансфери, които намаляват до 230 млрд. долара през втората половина на 2022 г. Освен това общият размер на активите на банката достигна най-високата си точка през четвъртото тримесечие на 2021 г. с над 16 млрд. долара, а последният доклад показва 11.4 млрд. долара.

Въпреки репутацията си на играч с голямо банковото присъствие в САЩ, що се отнася до индустрията на цифровите активи, дори в момента, когато притежава най-много активи, Silvergate остава малка банка, еквивалентна по размер на общностна банка от среден клас като Farmers and Merchants Bank of Long Beach в Калифорния, според сравнение от Cointelegraph. Съществува обаче съществена разлика в техните капиталови съотношения. Коефициентът на капиталовата адекватност на Silvergate падa до едва 5.4% от капитала спрямо общите му активи през последното тримесечие на 2022 г., докато общностната банка на Лонг бийч отчита съотношение 10.9%. Според правилата за капитала на банките в САЩ именно 5% е прагът, под който банката се превръща от "добре капитализирана" до нуждаеща се от спешна помощ и намеса от страна на регулаторите.

Представител на Silvergate Bank заяви, че не могат да коментират извън това, което вече е публично достъпно. Един от най-значимите спадове в публично оповестените данни на Silvergate са депозитите. Банката отчита увеличение на броя на клиентите на цифрови активи, с които работи всяко тримесечие, като достигна до 1620 през последното, като повечето от тях са идентифицирани като институционални инвеститори, въпреки че над 100 са разписани като "борси за криптоактиви".

Оттогава много големи имена в клиентската база на Silvergate, включително Coinbase, Tether, Paxos, Circle и Galaxy Digital, се дистанцират и ожесточено отричат всякакви връзки от затруднената банка. Съобщава се, че Coinbase сменя банковите си партньори към основния конкурент на Silvergate в криптоиндустрията, Signature.

Все още няма коментари
Нов коментар