Повишение на лихвите от Фед доведе до спад на пазарите

Еврото е на 7-месечен връх спрямо долара, a оптимизмът за биткойн остава висок

2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation    ©  2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Решението на Федералния резерв на САЩ да повиши лихвите, макар и с по-малко от предварително заложените 50 б.п., доведе до разочарование на пазарите. Заради банковите проблеми в САЩ инвеститорите се надяваха да има отлагане изобщо на повишението, но в крайна сметка то беше 25 б.п. Това веднага се отрази в цената на Bitcoin, като бе достигнато дъно от 27 000 долара, а стойността започва да се възстановява и в момента се търгова за около 27 600 долара. Този сценарий все пак не пречи на оптимистичните прогнози както за краткосрочното, така и за дългосрочното представяне на биткойн като алтернативен актив. На фона на банковата криза, BTC се възползва от хаоса и в очите на мнозина се превръща във възможно най-сигурното финансово убежище.

Акциите също поевтиняха - широкият индекс S&P 500 се понижи с 1.65%, подобна беше и загубата на Nasdaq Composite, който е доминиран от технологични компании. Доларовият индекс падна до най-ниското си ниво от 7 седмици насам - 102 пункта. Съответно еврото се търгува на 7-месечен връх спрямо щатската валута и вече е за 1.091 долара. Почти без промяна остава цената на златото - 1977 долара за унция, което е показателно, че инвеститорите оценяват високата несигурност в икономическата среда. Доходността по американските 10-годишни облигации леко се повиши.

Това е деветото увеличаване на лихвите от март 2022. По време на пресконференцията председателят на Фед Джером Пауъл сякаш омаловажи продължаващата банкова криза в САЩ и последиците от нея, намеквайки, че повишението на лихвените проценти няма да бъде последното. В негово официално изявление се споменава, че според Фед последните събития в банковата система вероятно ще доведат до още по-строги кредитни условия за домакинствата и бизнеса, което в крайна сметка ще се отрази и на икономическите резултати.

Новото лихвено равнище е в диапазона 4.75 - 5%, а очакванията за края на годината са инфлацията да достигне 3.3%, безработицата да се понижи до 4.5%, а растежът на брутния вътрешен продукт да се забави до 0.4 на сто.

Решението за увеличаване на лихвените проценти подчертава продължаващите опасения на Федералния резерв относно инфлацията, като FOMC е "силно ангажиран да върне инфлацията обратно до 2%", според председателя Джером Пауъл.

Моментно се възстанови корелацията на Bitcoin с останалите криптовалути. Той падна с 3%, докато Ethereum, Cardano, XRP, BNB, Polygon и Solana, които светят в червено със съответно 3%, 5.1%, 9.2%, 3.1% и 4% за последните 24 часа. От решението за увеличаването на лихвените проценти, S&P500, Nasdaq и Dow Jones са паднали съответно с 1.65%, 1.60% и 1.63%.

Все още няма коментари
Нов коментар