🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заради SVB USDC скъса връзката си с долара и създаде хаос на криптопазара

Фалитът на Silicon Valley Bank удари стойността на един от най-големите стейбълкойни, а Coinbase временно спря обмяната му

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Вторият по големина стейбълкойн USDC загуби връзката си с долара заради фалита на банката Silicon Valley Bank (SVB), която се счита за ключов за индустрията играч. Според данни от Nansen, USDC стейбълкойнът на Circle Internet Financial отчита над 1 млрд. в обменящи транзакции, а капитализацията му падна от 43 до 36 млрд. долара, тъй като именно Silicon Valley Bank (SVB) е един от банковите партньори на Circlе, както и борсата Coinbase. USDC е вторият най-голям стейбълкойн след Tether. Стойността на тези токени е подкрепена с резерви от държавни облигации на САЩ и други активи, включително общо 11.1 млрд. долара парични депозити в различни регулирани банки, според уебсайта на Circle.

USDC стейбълкойнът на Circle Internet Financial масово се отклони от предвидената цена от 1 долар - ужасяващо развитие за продукт, създаден като място за инвеститорите да съхраняват безопасно пари, за да купят активи в благоприятен за тях момент. Двойката USDC/USDT (която проследява монетата на Circle спрямо по-голямата, издадена от Tether) потъна до 0.89 долара в петък, като в неделя има известно възстановяване до 0.946. Компанията за финансови услуги потвърди късно в петък, че около 3.3 млрд. долара от резервите, подкрепящи втория по големина стейбълкойн в света, са свързани със SVB.

Silicon Valley Bank е банка с над 170 млрд. долара общи депозити според данни от Bloomberg. Това е най-големият банков фалит в САЩ след Washington Mutual Bank през 2008 г., чиито активи в крайна сметка бяха продадени предимно на JPMorgan Chase, след като FDIC я пое. FDIC каза в прессъобщение, че вложителите ще имат пълен достъп до своите застраховани средства до понеделник сутринта - застрахованите средства са първите 250 000 долара в сметката на вложителя. Всичко над тези 250 000 ще стане достъпно за клиентите, след като активите на банката се разпродават на други банки и финансови институции.

DAI също беше съборен от пега си и достигна най-ниското ниво за всички времена от 0.88 цента. DAI е алгоритмичен стейбълкойн, който е обезпечен от холдинги от MakerDAO, който включва USDC. Търговците спекулират, че Circle, която емитира USDC, има по-лоша експозиция към Silicon Valley Bank от 3.3 от 40 милиарда подкрепящи USDC, които разкрива първоначално. Данните от Dune Analytics показват, че над 580 млн. DAI са били изгорени през последните 24 часа, а "стабилната" монета има пазарна капитализация от 5.1 млрд. долара. При алгоритмичните стейбълкойни има автоматично изгаряне на монети, когато те паднат под 1 долар, за да се възстанови цената или автоматично се емитират нови, когато тя мине 1 долар. Междувременно USDD на Tron също беше свален от своята фиксирана стойност и падна до 93 цента поради несигурност и странно поведение на извършваните транзакции.

Таксите за газ, които измерват колко струва извършването на транзакция във веригата на Ethereum, скочиха изключително много, поради множеството малки инвеститори, опитващи се да спасят част от средствата си. Това даде и моментен тласък на Bitcoin и Ethereum, защото голяма част от обърнатите средства се вляха именно в тях. За Ethereum средната такса за газ скочи до около 231 gwei, в сравнение 20-40 диапазона, които се смята за нормален и към момента е около 90 gwei, иначе казано цената на Uniswap трансфер е около 25 долара.

Coinbase поставя на пауза конверсиите между USDC и щатски долари

Coinbase (COIN) спря суаповете между USDC стейбълкойна и щатски долари късно в петък, тъй като последиците от срива на Silicon Valley Bank (SIVB) се разпространиха и изключително афектират борсата. В туит криптоборсата каза, че "временно поставя на пауза" преобразуванията, докато банките са затворени през уикенда. Борсата заяви, че планира да рестартира транзакциите в понеделник.

Спекулирайки със стабилността на USDC и как в понеделник всичко ще се оправи, трейдърите изкупуват над 1.6 млрд. USDC, според данни от Nansen, като по този начин се надяват да реализират бърза 10% печалба, ако USDC отново възвърне пега си. Едновременно със спада на стойността на UCDC (около 10%), паднаха и акциите на Coinbase с 8% за същия период.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    greenhrast avatar :-|
    greenhrast
    • - 1
    • + 2

    Даже до 0.33 е падал... Някой клати лодката твърде силно 💡
    https://photos.app.goo.gl/LAPVWHfbABCyHmXGA

    Нередност?
  • 2
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 2

    В случая виждаме, че каквато и да е дигитална валута, обвързана по някакъв начин с правителствените пари, стопява своята стойност при банкови кризи или фалити като на Silicon Valley Bank. Само Биткойн стандартът е независим от сривовете на финансовите пазари и следователно не е възможно централна банка или държава да му влияе. За това вложените пари в биткойни са сигурни пари и само там те запазват стойността си в бъдеще.

    Нередност?
  • 3
    balada avatar :-?
    balada

    USDC - Тук голамото "изпускане" тепърва предстои.

    Нередност?
Нов коментар