🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият ъпгрейд на Ethereum наближава и може да натисне цената на криптовалутата

"Шанхай" ще позволи на инвеститорите да теглят своя "стейкнат" етер и да го продават на пазара

Midjourney AI    ©  Робърт Христов
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Очаква се новият ъпгрейд на Ethereum да се случи през първите седмици на април.
  • Тогава инвеститорите ще могат да започнат да теглят своя стейкнат ETH, който е на стойност 27.3 млрд. долара.
  • Ъпгрейдът може да окаже краткосрочен натиск върху цените на втората по големина криптовалута.

Очакваният пореден ъпгрейд на Ethereum - "Шанхай", ще влезе в сила до средата на април, според основните разработчици на мрежата. Това надграждане, което е най-новото основно развитие от миналогодишното "The Merge", първоначално беше планирано за март, но бе забавено, за да даде възможност за повече подготовка. За да осигурят плавно преминаване, разработчиците планират да стартират последните тестове в лицето на мрежата за тестове Goerli Testnet около 14 март. Ключовото на "Шанхай" е, че с него инвеститорите ще могат да изтеглят заложените си етери (ETH) на стейкинг, с които валидират транзакциите в мрежата, и да ги продадат на пазара. Нещо, което се очаква да донесе натиск в цените.

Преминаването на Ethereum към Proof of-Stake (POS) започна с пускането на Beacon Chain през декември 2020 г., което отбеляза и нова ера за блокчейна на Ethereum, а самият процес приключи през септември 2022 г., когато системата Proof of Work (POW) отиде в историята на мрежата.

Beacon дава възможност за стейкинг на потребители, нещо възможно само в POS системи, и позволява на притежателите на криптовалути да заключат своите цифрови активи, с което да печелят пасивен доход, без да ги продават. Едновременно с това те и подобряват сигурността в мрежата. Минималното количество ETH, необходимо за стейкинг директно на Beacon, е 32 ETH, което е извън възможностите на повечето малки инвеститори, предвид високата цена на ETH.

За да се справят с този проблем, няколко проекта в криптосектора започнаха да работят върху по-достъпен начин за залагане на Ethereum, известен като "течно залагане". Tози механизъм позволява на хората да допринасят с по-малки количества ETH и да получават токен, който представлява тяхната заложена стойност на ETH. Този токен може да се търгува свободно и да се използва другаде, което го прави много по ликвиден от традиционния стейкинг.

Несигурността над пазара на ETH

Шанхай привлече значително внимание, тъй като с него ръка за ръка вървят и значителни финансови последици, една от които е отключването на залозите. От началото, когато Ethereum започна да преминава към модел на доказателство за залог, потребителите, които са заложили ETH с мрежата, са натрупали награди за участието си в под формата на новосъздаден ETH. Те обаче не са могли да бъдат изтеглени и новия ъпгрейд ще позволи именно това да се случи. Към момента ETH на стойност 27.3 млрд. долара е депозиран в Ethereum, или иначе казано 14.5% от всички ETH в обращение, а стейкингът на ETH започва още през декември 2020 г., като до септември това ставаше паралелно с майнинга.

Понастоящем посредническите стейкинг услуги като Lido и борси като Coinbase, Kraken и Binance са най-големите стейкъри на Ethereum. Тези четири компании обединяват ETH на своите клиенти, за да ги залагат и да им печелят пасивни награди и представляват около 56% от всичкия заложен в мрежата ETH, според Dune Analytics.

Много инвеститори се опасяват, че ъпгрейда Шанхай може значително да намали цената на ETH, тъй като ще отключи много стейкнати монети и това ще е поредния тест за мрежата. Дългогодишните стейкъри могат да изберат да отключат голяма част от своите 17.5 млн. ETH и директно да продават, за да реализират печалби. Особено онези, които са заложили през декември когато етер се търгуваше за около 600 долара, а днес е 1560 долара.

Наградите за стейкинг се определят спрямо момента. Ако инвеститор е започнал да стейква по-рано като валидатор, то той се възползвал от по-голям процент стейкинг награда, поради факта, че наградите са се разпределяли сред по-малко валидатори. След The Merge освен стейкинг наградите, валидаторите получават и процент от таксите за газ (таксата) за всяка транзакция. В зависимост от размера на дневните транзакции и цените за газ, Ethereum става практически дефлационен, защото дневно се бърнва повече съплай, отколкото се издава нов етър. В края на 2020 г. се получаваше годишно около 4% за валидация и още между 2.5 и 4% за газ върху стейкнатата сума.

Независимо от това въздействието на тези продажби няма да бъде незабавно, тъй като само 10% от общото количество заложен ETH може да бъде изваждано на месечна база, като с предимство са онези, които първи са подали заявка. Според данни на Nansen, платформата за "течно залагане" Lido Finance представлява 29.5% от общия брой стейкнат ETH, докато други платформи като Coinbase, Kraken и Binance представляват 26%, взети заедно.

Възможните последствия от реализацията на "Шанхай" остават несигурни, а Nansen предполага, че цените, когато са се случили основните депозити на ЕТH, са от решаващо значение за масови тегления и че стейкъри с ниска ликвидност, на голяма загуба или печалба, вероятно ще продадат своите участия при първа възможност, когато тегленията започват след надграждането на Шанхай, като по този начин значително повлияят на пазара на Ethereum.

Натискът за продажба, очакван от оттеглянето на залагане на ETH

Пазарните наблюдатели изразиха опасения за това колко много системата за теглене на Ethereum ограничава количеството ETH, което може да бъде изтеглено наведнъж. С "Шанхай" два вида тегления ще бъдат възможни: частични и пълни тегления. При частично теглене валидаторите могат да събират наградите над 32-те минимални заложени ETH, а процесът е автоматичен, стига валидаторът да има своите идентификационни данни за теглене. При пълно теглене валидатор може да премахне както наградите за залагане, така и пълния им 32 ETH залог от Beacon.

Въпреки това за разлика от частичните тегления, процесът не е автоматичен и има ограничение за броя на валидаторите, които могат да извършат пълно изтегляне. Те ще трябва да изчакат в "опашка за излизане", преди да завършат тази функция, а всички заложени ETH не могат да бъдат оттеглени едновременно. Горната граница за тегления на ден за цялата мрежа ще бъде 43 200 ETH, но наградите до този момент (*тези за частично теглене) ще бъдат налични веднага.

Според анализа на Arcana, изследователска фирма за блокчейн, именно този ETH, който ще е наличен веднага, е на стойност 1.4 млрд. долара, което предполага, че при най-лошия сценарий само 6% от средния дневен обем на търговия с ETH ще може да бъде пуснат на пазара през първия ден на тегления. По-късно максималното дневно количество ETH, потенциално изхвърлено на пазара, ще намалее под 1% от дневния обем на търговия през следващите шест месеца.

6% of daily volume (0.2% of total ETH) for the first 3 days.

1% for the next 6 months.

0.3% for the next 18 months. pic.twitter.com/8hIVzMLSSu

- Rich Falk-Wallace (@rfw_arcana) February 28, 2023

Крипто изследователска фирма Cryptoquant прогнозира скромен натиск за продажба за ETH от стейкинг тегления. Според доклада на фирмата около 60% от всички заложени ETH в момента са на загуба на текущи цени спрямо цената в момента, в който всеки токен е заложен. Следователно Cryptoquant вярва, че е малко вероятно да се появи натиск за продажба, тъй като участниците в пазара дори още не са на печалба

Увеличаване на процента на стейкнат Ethereum

Криптотърговците внимателно наблюдават потенциалното въздействие на Шанхай на пазара, като бичи и мечи гласове се чуват от всички страни. Някои търговци смятат, че Шанхай може да предизвика вълна за продажба, докато други предвиждат, че именно този ъпгрейд ще насърчи повече стейкингът на ETH и по този начин значително ще повиши цената му.

В сравнение с други блокчейни съотношението на стейкинг на Ethereum в момента е много по-ниско със своите под 15%, когато при Polkadot са 48%, при Cardano и Solana 71%, а при Poligon над 38%, според данни на StakingRewards. Експертите очакват, че съотношението на залагане на Ethereum ще се сближи с други блокчейн за залагане след Шанхай, тъй като новите стейкъри ще изпреварват оттеглящите се, най-вече заради сигурността на мрежата. Някои експерти прогнозират, че процентът на залагане на ETH вероятно ще се увеличи до между 30% - 50% през следващите 18 месеца, което ще го доближи до останалите POS блокчейни. Междувременно, увеличавайки броя на стейкърите, наградите за залагане, които в момента са около 4% годишно, ще намаляват, защото ще бъдат разпределяни между по-голям кръг от хора.

Поглед в бъдещето

В допълнение към тегленето на стейкнат ETH, ъпгрейда "Шанхай" включва няколко други предложения, свързани с виртуалната машина на Ethereum (EVM)-(EOF). EOF е софтуерен компонент на всички съвместими с EVM блокчейн, който съдържа над 120 операционни кода, които осигуряват децентрализирана програмируемост на мрежите. Въпреки това разработчиците заявиха, че ако тези предложения не могат да бъдат приложени навреме, те ще бъдат отложени за по-късно през годината, за да се избегне забавяне на така дългоочакваното теглене на стейкнат ETH. Друго предложение, което няма да ще бъде отложено е EIP-4844, което въвежда "прото-данкшардинг" - техника за разделяне на база данни, използвана, за да се даде възможност на платформите да обработват повече транзакции в секунда.

Ethereum е непрекъснато развиващ се блокчейн и според основателя му Виталик Бутерин "Шанхай" е само една част от дълга поредица бъдещи развития. Те включват The Surge, който ще внедри технологията на Sharding за подобряване на мащабирането в мрежата на Ethereum, The Verge, който ще въведе "доказателства" за намаляване на използването на данни и да направи Ethereum мрежата по ефективнa, The Purge, която ще намали количеството исторически данни, които трябва да се съхраняват, и The Splurge, която ще въведе различни ъпгрейди, насочени към подобряване на предишните четири фази. Според визията на Бутерин с бързото развитие на технологиите и едновременното развитие на ETH след няколко години да бъдеш валидатор на ETH блокчейнa ще изисква не повече от съвременен телефон и достъп до интернет.

Все още няма коментари
Нов коментар