Поредният ъпгрейд на Ethereum повиши цената му до над 2100 долара

Регулаторите в САЩ подхванаха малката криптоборса Bittrex, което според мнозина се приема за сигнал към големите й конкуренти

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Дни след поредния ъпгрейд на Ethereum цената му остава в диапазона 2100 долара. Тя значително се повиши по време и веднага след Shapella, тъй като мнозина инвеститори купиха обратно токени - онова, което стратегически или от страх бяха продали, чакайки цената да падне, подтиквана от натиска за продажба.

За този сценарии помогна и фактът, че едни от най-големите стейкинг провайдъри в лицето на Lido и Coinbase не започнаха да обработват поръчки веднага. Това позитивно за актива развитие, подхранвано от възможността за стейкване и ънстейкване, дори в един и същ ден, създаде известно въодушевление и накара много криптоентусиасти да насочат погледи към етер отново, преоткривайки актива и неговото бъдещо развитие.

Криптоборсите получиха нетен приток от 179 500 етера (ETH) на стойност около 375 млн. долара през четирите дни след като надстройката на Ethereum Shanghai стартира, според фирмата за криптоданни CryptoQuant. Данните на CryptoQuant показват, че търговците са депозирали 1 101 079 ETH на различни борси между 13 април и 16 април, като същевременно са продали само 921 579 токена. Това беше най-големият четиридневен нетен приток за един месец. Инвеститорите, прехвърлящи токени на борси, обикновено показват, че се готвят да продават, което може да доведе до спад на цената, въпреки че някои търговци вече са продали ETH по време на ценовото рали след Шанхай.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се търгуваше на около 29 650, спад с 0.9% през последните 24 часа. Биткойнът започна да пада в неделя до 29 292, преди леко да отскочи, според данни на CoinDesk. Окуражени от леко оптимистичните данни за инфлацията миналата седмица, инвеститорите изпратиха цената на биткойн над 30 000 за първи път от миналия юни.

След скок в края на миналата седмица свързаните с криптоакции акции също се понижиха в началото на тази. Акциите на борсата Coinbase (COIN) и фирмата за добив на биткойни Marathon Digital Holdings (MARA) загубиха над 3%. MicroStrategy (MSTR), компания за бизнес софтуер, която държи голямо количество биткойни, падна с 4%.

Регулаторите са подхванали криптоборсата Bittrex

Служителите от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) са информирали криптоборсата Bittrex, че ще предприемат правни действия срещу нея заради предполагаеми нарушения на законите за защита на инвеститорите. Според доклад на Wall Street Journal от тази неделя това е станало през март, а съобщението на Bittrex, че ще прекрати операциите си в САЩ в края на същия месец, се дължи отчасти на трудната регулаторна среда, пред която е изправена, именно след съобщението на SEC. Според данни на Coingecko Bittrex e 37 по големина криптоборса с малко над 1 млн. месечни посещения и обем от едва 510 млн. долара.

SEC обвини Bittrex, че работи като национална борса за ценни книжа, брокер и агенция едновременно, в нарушение на федералните закони, и обвини бившия главен изпълнителен директор Бил Шихара и Bittrex Global. SEC твърди, че Bittrex си сътрудничи с емитентите на крипто, за да изтрие проблемни изявления от техните материали за предлагане, включително прогнози за цените и изявления, предполагащи очакване на печалба. Според запознати изходът от подобно дело би могъл да се използва като бухалка в бъдещи дела срещу по-големи криптоборси.

Директорът по правоприлагането на SEC Гурбир Гревал подчерта, че делото срещу Bittrex служи като предупреждение към други "несъответстващи" посредници на криптопазара. "Бизнес моделът на Bittrex се основава на три неща: заобикаляне на изискванията за регистрация на федералните закони за ценни книжа; съветване на емитентите на ценни книжа с криптоактиви да направят същото и комбиниране на множество функции на пазарни посредници под един покрив, за да се увеличат максимално печалбите", коментира Гревал.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • + 1

    Е, аз си спомням дотком балона. Който не си го спомня ще го съпреживее. Няма страшно, откъдето дошло там и отишло. След време уонаби милионерите ще пишат мемоари как станаха мултимилионери от нищото и после пак обикновенни хора щото не се усетиха да бягат овреме.

    Нередност?
Нов коментар