Coinbase работи по собствен блокчейн, базиран на Ethereum

От публичната криптоборса нямат планове да пускат свой токен и за транзакциите ще се ползва Ether

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Предимствата на layer2 блокчейните са повишена скорост на транзакциите, по-ниски такси и по-голям капацитет
  • Coinbase ще се превърне в директен конкурент именно на най-големите layer 2 като Optimism и Arbitrum.
  • Компанията обяви, че няма планове да пуска свой токен и за газ за транзакциите ще се ползва етър

На 22 февруари Coinbase туитна изображение на мистериозна синя точица с текст "2.23.23", която породи интерес и спекулации какво би могло да означава това. На 23 февруари се потвърди, че Coinbase обявяват публично проекта си за layer 2 блокчейн, който ще работи върху Ethereum. Coinbase e втората най-голяма криптоборса и този проект е от ключово значение, но какво означава всичко това? Защо го правят, с кого се състезават и има ли възможност за обикновените потребители да осъществят някаква печалба от тази новина под формата на някакъв airdrop, което да разпредели токени сред общността? Ще има ли изобщо токени за този layer 2?

Layer 2 блокчейните са изградени върху други блокчейни, което им позволява да станат по-бързи и да имат по-евтини цени на транзакциите, както и повече възможности за транзакции в минута. На фона на layer 2 блокчейните като Polygon, Mutable X и Optimism, Ethereum е скъп и бавен. Coinbase обяви, че за изграждането и поддръжката на своя блокчейн ще работи със стака на Оptimism, който е с отворен код. Tази новина породи ръст в цената на Optimism токена (OP), но за да няма обърквания, базата няма да се гради на Optimism, a на Ethereum. Едновременно с тези съобщения, друг токен, също наречен BASE, който няма нищо общо с Coinbase покачи цената си от 2 до 7 долара, а когато всички разбраха, че не е свързан с Coinbase отново възстанови предишната си цена.

Въпреки, че BASE на Coinbase ще работи върху Ethereum, a не Optimism, връзка все пак има. Част от приходите от таксите за транзакции ще бъдат изпращани обратно в хазната на Optimisim, като такса за използването на Optimism стака за инструменти. Coinbase ще се превърне в директен конкурент именно на най-големите layer 2 като Optimism и Arbitrum. Объркващо е, Coinbase иска да изгради партньорства с други layer 2 или да се конкурира? В крайна сметка, всички печелят, защото Coinbase има 110 млн. потребители и дори ако само малка част от всички тях се включат, това би означавало много по-голяма пазарна капитализация за layer 2 сегмента, както и ликвидност, която с времето би могла да се преразпределя. Layer 2 блокчейните могат да бъдат от съществено значение за крипто сектора.

Tестова мрежа за Base layer 2 всъщност е активна от началото на февруари и целта на Coinbase е мейннетът да бъде пуснат в следващите няколко месеца, коментира Джеси Полак, старши инженерен директор на Coinbase, пред крипто медията Decrypt.

"Това е залогът. Можем да помогнем за активирането на следващите милион Dapps, които пък да доведат следващите милиарди потребители в крипто. Смятаме, че това ще се случи в период от пет до десет години и това е нашият принос това да се случи по-скоро, отколкото по-късно", допълва Полак.

Coinbase туитна, че няма планове да пуска свой токен и за газ за транзакциите ще се ползва етър. SEC преследва крипто продукти, услуги и централизирани борси и би могло да бъде проблематично за Coinbase да пусне токен на фона на регулаторното положение в момента. В момента единственият начин да инвестирате в Coinbase е чрез техните акции. Струва си да се отбележи обаче, че и Optimism, и Arbitrum първоначално пускат своите мрежи без токен и "без планове за токен".

Optimism пусна своя токен (OP) с airdrop за ранните потребители на своята мрежа, а отдавна се говори, че и Arbitrum планира същото. Base на Coinbase ще стартира с десетки партньори, които са се ангажирали да изградят и поддържат екосистемата, включително Chainlink, Etherscan и DeFi протокола Aave.

Все още няма коментари
Нов коментар