🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Криптоборсата Kraken спира стейкинг услугите си в САЩ след 30 млн. долара глоба

Регулаторните действия на SEC срещу компанията и като цяло срещу индустрията разклащат бъдещето на модела за доказателство за залог

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Крипто борсата Kraken се съгласи да плати 30 млн. долара глоба на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), че е предлагала нерегистрирани ценни книжа чрез своята платформа за крипто стейкинг като услуга
  • В обвинителния акт на SEC се твърди, че Kraken предлага инвестиционна програма за стейкинг, която обещава лесни за използване услуги и предимства, включително редовна възвръщаемост на инвестициите без риск
  • Kraken ще прекрати своята платформа за стейкинг като услуга за клиентите си от САЩ, но клиентите извън САЩ няма да бъдат засегнати.

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) обяви в четвъртък вечерта, че криптоборсата Kraken ще плати 30 млн. долара, защото е предлагала нерегистрирани ценни книжа чрез своята платформа със своята услуга за стейкинг. Компаниите, които съставляват Kraken, Payward Ventures и Payward Trading, незабавно ще прекратят услугите и програмите за стейкинг, предлагани на широката публика поне от 2019 г. досега.

Според SEC инвестиционната програма за стейкинг на криптоборсата е била рекламирана като лесна за използване платформа с ползи от усилията на Kraken, включително стратегии за редовна възвръщаемост и изплащания. Паралелно с официалното съобщение за споразумението в своя блог компанията оповести, че автоматично ще премахне от програмата си всички активи, стейкнати от клиенти от САЩ, с изключение на заложения етер, който не може да бъде премахнат до следващият ъпгрейд на Ethereum. Клиентите от САЩ също няма да могат да стейкват нови активи, включително етер. Извън САЩ клиентите няма да бъдат засегнати.

Стейкингът е процес, използван от блокчейн мрежи с доказателство за залог (proof of stake), като Ethereum, за поддържане на сигурността. Накратко инвеститорите "заключват" своите токени като своеобразно обезпечение при валидатор, който ги ползва за верифициране и обработка на транзакции в мрежата, като срещу това те възнаграждават с повече токени. Много крипто играчи заемат своите токени на доставчици на услуги срещу дял от възвръщаемостта. Вчера платформата Revolut обяви своята първа стейкинг програма.

Искът на SEC, подчертава рисковете, пред които са изправени инвеститорите, когато "залагат" своите токени с доставчици на стейкинг. Председателят на SEC Гари Генслър заяви, че криптопосредниците, включително доставчиците на стейкинг като услуга, трябва да спазват законите за ценните книжа и да предоставят правилно разкриване на информация и защита на инвеститорите.

Новината за споразумението на Kraken доведе до спад на крипто пазара, като биткойн падна с 4.8% до най-ниското си ниво от две седмици, а етер се понижи с 6.4%. По данни от обвинителния акт към април 2022 г. американски инвеститори са притежавали криптоактиви за над 2.7 млрд. долара в стейкинг програмата на Kraken. А самата компания е генерирала около 147 млн. долара нетни приходи от нея откакто е създадена, като над 45 млн. долара от тях идват инвеститори от САЩ. Печалбата ѝ от стейкинг от американски инвеститори е оценена на почти 15 млн. долара. Като бройка става въпрос за над 135 хил. уникални потребителски имена към юни 2022 г.

Залагането е ключов компонент на блокчейн мрежите с доказателство за залог, като Ethereum, и е алтернатива на консенсусния механизъм за доказателство за работа, използван в биткойн. При залагане валидаторите публикуват свои собствени цифрови активи като обезпечение, за да осигурят мрежата и да валидират транзакциите. В замяна те получават награди под формата на допълнителни токени. Някой стейкинг програми, обаче, нямат нищо общо с консенсуса на които и да е блокчейн и просто използват потребителски средства срещу лихва.

Обвинения на SEC срещу Kraken демонстрират регулаторните предизвикателства, пред които е изправенен криптосектора, а от големите играчи в него вече ще се изисква да спазват законите за ценните книжа, както всеки друг инвестиционен посредник. Освен Kraken, други играчи в криптоиндустрията също са изправени пред регулаторни предизвикателства през последните месеци. Nexo, българската платформа за кредитиране и заемане на крипто, наскоро беше глобена от SEC за предлагане на нерегистрирани ценни книжа. По същия начин, Coinbase, най-голямата борса за криптовалути в САЩ, също бе подложена на контрол от страна на SEC и в момента преговаря за потенциално споразумение.

Докато действията на SEC имат за цел да защитят инвеститорите и да насърчат прозрачността, те също имат потенциала да забавят иновациите и да задушат растежа в индустрията. Независимо от това, за фирмите е важно да изпреварват регулаторните промени и да гарантират, че операциите им са в съответствие с всички приложими закони и разпоредби.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    __kalo_ avatar :-|
    __kalo_

    1-во ще те игнорират, после ще ти се присмиват, след това ще се бият с теб, накрая ще победиш

    Нередност?
Нов коментар