Binance е под все по-голям регулаторен и политически натиск в САЩ

Разследване показва, че най-голямата борса за криптовалути е прикривала връзки с американското си поделение, за да избегне регулации на целия си бизнес

Създателят и изпълнителен директор на Binance Чампън Джао може да си навлече гнева на американските регулатори
Създателят и изпълнителен директор на Binance Чампън Джао може да си навлече гнева на американските регулатори
Създателят и изпълнителен директор на Binance Чампън Джао може да си навлече гнева на американските регулатори    ©  Reuters
Създателят и изпълнителен директор на Binance Чампън Джао може да си навлече гнева на американските регулатори    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Най-голямата борса за търговия с криптовалути в света - Binance, e под все по-голям регулаторен и политически натиск в САЩ. Напрежението около нея нарасна последните дни, след като The Wall Street Journal разкри, че платформата съзнателно е създала американското си дружество, прикривайки връзки с основната компания, за да избегне регулаторно преследване, както и дейности, с които да отвлече вниманието от основния си бизнес. Подобно на FTX, структурата на компанията е микс от офшорни дружества.

През миналата седмица американски сенатори - Елизабет Уорън, Крис Ван Холен и Роджър Маршал, поискаха компанията да отговори на редица въпроси, свързани с финансовото й състояние, като смятат, че тя е прикривала финансова информация. В свое писмо сенаторите дори обвиняват Binance, "че е улеснила изпиране на пари и укриване на санкции за престъпници и държави измамници за най-малко 10 млрд. долара".

В отговор на тези твърдения Binance излезе с изявление, в което твърди, че борсата не е направила нищо нередно, и подчертава своя ангажимент за спазване на всички приложими закони и разпоредби.

Заобикаляне на регулациите

Според документи и съобщения от 2018 до 2020 г., както и интервюта с бивши служители, на които се позовава The Wall Street Journal, Binance се е опитала да избегне регулациите, като създаде отделна американска платформа, днешната Binance.US, която да лицензира технологията и марката на Binance, но пред регулаторите да изглежда напълно независима.

Това би предпазило по-голямата борса Binance.com от регулаторен контрол, с изключение на потребителите в САЩ. Оказва се обаче, че Binance и Binance.US са свързани. Освен това разработчиците на Binance в Китай поддържат софтуерния код, поддържащ дигиталните портфейли на потребителите на Binance.US, потенциално давайки на Binance достъп до данните на клиентите в САЩ.

Ако американските регулатори направят заключение, че между американското поделение и основната компания има връзка, те биха могли да претендират за властта да контролират целия бизнес на Binance, който за много инвеститори е черна кутия от самото начало, коментира The Wall Street Journal.

Според призовки и хора, запознати с въпроса, на които се позовава изданието, Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) и Министерството на правосъдието проучват връзката на Binance, която не посочва свое седалище, с Binance.US поне от 2020 г. От Министерството на правосъдието и SEC са отказали коментар.

Говорител на Binance.US е коментирал: "Binance.US е основан специално за да обслужва клиенти от САЩ с продукти и услуги, като се придържа към правилата и разпоредбите на САЩ."

SEC също проучва връзката между Binance.US и две търговски фирми с връзки на създателя Чампън Джао, Merit Peak Ltd. и Sigma Chain AG. След FTX, която загуби милиарди долари клиентски пари поради неправилни взаимоотношения със свързана търговска фирма, Alameda Research, Binance.US заявява, че никога не е търгувалa или давала на заем клиентски средства.

Битката за истината и бъдещето на Binance

Изпълнителният директор на Binance Чампън Джао наскоро отговори на "страха, несигурността и съмнението" (FUD), които се разпространяват в медиите. В интервю за Bloomberg Джао заяви, че мнозинството от масовите журналисти не разбират как работи борсата и затова разпространяват дезинформация.

Бъдещето на Binance изглежда проблемно на фона на нарастващия регулаторен натиск в САЩ. Компанията обаче демонстрира устойчивост и ангажимент за съответствие и контрол, което може да й помогне да преодолее бурята и да се появи като по-силен и надежден играч в индустрията на криптовалутите.

Все още няма коментари
Нов коментар