🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американският регулатор съди и Coinbase

След делото срещу Binance, погледите се насочват към всички криптоборси на територията на САЩ

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

По-малко от 24 часа след като Комисията по ценни книжа и борси подаде иск срещу най-голямата криптоборса Binance и нейното американско подразделение Binance.US, опасенията, че Coinbase може да бъде следващата жертва на регулаторната активизация, се оправдаха. Според SEC Coinbase е работила едновременно като нерегистриран брокер и борса, като се твърди, че е привличала клиенти, обработвала е поръчки, допускала е оферти и е действала като посредник едновременно. За делото Coinbase, Inc. и Coinbase Global, Inc. ще бъдат ответници, но не се посочва основателят и главен изпълнителен директор Брайън Армстронг или друг ръководител. Очаква се подобни дела да бъдат пуснати и срещу други криптоборси, предлагащи "нерегистрирани ценни книжа".

"Платформата Coinbase обединява три функции, които обикновено са разделени на традиционните пазари на ценни книжа - тези на брокери, борси и клирингови агенции", се казва в иска на SEC. "И все пак Coinbase никога не се е регистрирала в SEC като брокер, национална борса за ценни книжа или клирингова агенция, като по този начин избягва режима на разкриване, който Конгресът е установил за нашите пазари на ценни книжа."

Искът срещу Coinbase до голяма степен е изненадващ, тъй като тя е регулирана от SEC като публично дружество, листвано на фондовата борса. Всичко това доведе до срив в цените на акциите му с близо 16%.

В свое прессъобщение председателят на SEC Гари Генслер обяви, че тези различни функции са "смесени".

"Предполагаемите провали на Coinbase лишават инвеститорите от критични защити, включително правилници, които предотвратяват измами и манипулации, правилно разкриване, предпазни мерки срещу конфликти на интереси и рутинна проверка от SEC", каза той.

SEC посочва продуктите Prime и стейкингът на Coinbase, както и действителните токени, които изброява, като области, в които се нарушават федералните закони за ценни книжа. Целият криптопазар и предпазарната цена на акциите на Coinbase паднаха след новините за делото. SEC идентифицира solana (SOL), cardano (ADA), Polygon (MATIC), Sandbox (SAND), Filecoin (FIL), Axie Infinity (AXS), Chiliz (CHZ), Near (NEAR), Voyager (VGX), Dash (DASH) и Nexo (NEXO) като ценни книжа в делото. SEC също се позовава на изявлението за публична регистрация на Coinbase, отбелязвайки, че в раздела за рисковите фактори борсата признава, че някои от изброените активи може да са ценни книжа.

Позицията на сенатор Синтия Лумис относно SEC и криптовалутите заслужава внимание. Тя подчертава, че SEC не успява да предостави ясен път за регистрация на борсите за цифрови активи и липсва адекватно правно ръководство относно разграничаването между ценни книжа и стоки. Според нея постоянното регулиране чрез санкции наранява потребителите и за истинска защита на потребителите е необходимо създаването на ясни правни рамки, които борсите да спазват, а не отблъскването на индустрията в чужбина.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scan_device avatar :-|
    rokito

    "Непроследимото" крипто ще донесе изненади за много руззки тролчета

    Нередност?
Нов коментар