🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Регулаторите заведоха дело срещу Binance за нерегламентирана търговия в САЩ

Най-голямата криптоборса в света е извършвала сделки, без да е била регистрирана според изискванията и твърденията на CFTC

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Делото се счита за удар по най-голямата криптоборса и това удари пазара - цените на основните валути паднаха.
  • CFTC твърди, че борсата не е успяла да приложи адекватен контрол и да изпълни задълженията си за AML/KYC.
  • Binance отхвърля обвиненията и твърди, че е ангажирана с прозрачност и сътрудничество с регулаторите.

Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) заведе дело срещу Binance, най-голямата криптоборса в света, и нейния главен изпълнителен директор Чанпън Джао CZ за нарушаване на търговските разпоредби. Искът е заведен в Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Илинойс, като CFTC твърди, че Binance не се е регистрирала правилно при регулатора на деривати, нарушавайки задълженията си. Борсата е обект на разследване от CFTC от 2021 г., а делото бележи последното от поредица разследвания за спазването на законите и разпоредбите на САЩ от страна на криптоинституции.

CFTC твърди, че Binance е извършвала транзакции в биткойн, етер и лайткойни в САЩ поне от 2019 г. въпреки политиката за блокиране или ограничаване на клиенти от САЩ. Делото също така твърди, че Binance и нейните ръководители са нарушили законите на САЩ умишлено.

Binance стартира своето подразделение Binance.US през 2019 г., показвайки намерението си да работи в границите на разпоредбите на САЩ. CFTC обаче твърди, че Binance не се е регистрирала при регулатора и е нарушила разпоредбите на Закона за стоковата борса и разпоредбите на CFTC, включително законово упълномощено прилагане на контролите за борба с изпирането на пари и познаване на клиента (AML/KYC).

CFTC също така твърди, че борсата не е успяла да контролира дейностите си по адекватен начин, извършвала е дейности извън границите на САЩ, за да избегне Закона за стоковата борса на САЩ, и е предприела и други действия, за да избегне регулациите. Според документите са извършвани транзакции във "фючърси" и суапове, а Binance е търгувала на своята платформа чрез приблизително 300 "собствени сметки", притежавани пряко или непряко от CZ, както и чрез сметки, притежавани от лица, контролирани от CZ.

Съобщението за делото вече оказа влияние върху цените на крипто, като общата пазарна капитализация в сектора падна с около 3 процента до 1170 млрд. долара, а цената на биткойн падна под 27 000 долара. Искът, заведен от CFTC, е още един пример за нарастващия регулаторен контрол около платформите за търговия с криптовалута, особено в Съединените щати. Липсата на ясни регулаторни рамки и надзор затрудни регулаторите да наблюдават и налагат стандарти в индустрията.

В свой официален отговор CZ започва с: "При първоначален преглед изглежда, че жалбата съдържа непълно рецитиране на факти и ние не сме съгласни с характеризирането на много от проблемите, посочени в жалбата." Binance твърди, че е разработила най-добрата в класа си технология, за да гарантира съответствие с регулаторите, и е внедрила задължителна KYC програма. "Binance се ангажира с прозрачност и сътрудничество с регулаторите и правоприлагащите органи в световен мащаб и в момента има повече от 750 души в техните екипи за съответствие." Борсата твърди, че притежава най-голям брой лицензи/регистрации в световен мащаб и е добре оценена от тяхната потребителска общност. CZ заявява, че не търгува с цел печалба или манипулaция на пазара при никакви обстоятелства.

Компанията: Binance.com и Binance.US са отделни дружества

Предлагаме Ви позицията на Binance, която беше получена на редакционния имейл, ден след като беше публикувана статията:

Binance.com и Binance.US са отделни юридически лица. Binance.US работи като напълно независим субект от Binance.com и е лицензиран да прави бизнес в редица щати в САЩ.

Binance.US има свой собствен главен изпълнителен директор, собствен изпълнителен екип, както и корпоративни екипи като съответствие, правни и финансови. Освен това Binance.US наскоро набра капитал в кръг от финансиране и сега е собственост на редица добре известни рискови капиталови и инвестиционни компании, както и CZ, който основа компанията.

При основаването на Binance.US имаше споразумение с техническия екип на Binance.com за изграждане на техническа инфраструктура и предоставяне на други форми на поддръжка за новата регулирана от САЩ борса. Този вид споразумение не е необичайно и всъщност екипът-основател преди това беше лицензирал технологичния стек и на други организации, които не са свързани с Binance. Това беше услуга с бял етикет, която поддържаше други борси.* Ето защо виждате тези стари комуникации между членове на двете организации. Освен това е важно да се отбележи, че Binance.com и Binance.US споделят един и същ краен бенефициер, който е публично известен от самото начало. Binance.US обаче наскоро премина през кръг на финансиране, докато Binance.com не. Днес Binance.com няма клиенти от САЩ. Binance.com и Binance.US са отделни юридически лица. Името се споделя просто поради споразумение за брандиране.

*Терминът "бял етикет" обикновено се използва, когато компания предоставя продукт или услуга на друга компания, която я маркира и продава като своя собствена.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite
    • + 1

    Време беше.

    Нередност?
Нов коментар