Съдебно решение в САЩ върна надеждите за ETF с реално притежание на биткойн

Триумфът може да е първата стъпка за одобрен борсов фонд с реално притежание на актива, а пазарът реагира положително на новината

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

На 29 август към 5 следобед стана ясно, че федерален съдия отменя решението на SEC, което отказва предложението на Grayscale Investments за спот ETF (с реално притежание на актива) чрез техния Bitcoin Trust. Победата на Grayscale, които остават водещ мениджър на криптоактиви, в съда може да е значима стъпка към одобряването на първият Bitcoin ETF на пазара. Въпреки че Комисията по ценни книжа и борси (SEC) има възможност да обжалва решението, Grayscale може да "продължи" като подаде коригирано заявление, а на заден план 7 други биткойн ETF-а на институционални играчи чакат своето одобрение.

Цената на биткойн, а и на почти всички алткойни рязко се увеличи с около 4 до 7 процента почти веднага след победата на Grayscale, а 24 часа след това леко "обра" печалбите. Мнозина спекулират, че това е "едва първата стъпка" и ако положителни новини за криптосектора, подобни на тази, продължат, то можем да станем свидетели на първия "зелен" септември като представяне на биткойн.

По решение на апелативния съд в окръг Колумбия, съдия Неоми Рао подкрепи позицията на Grayscale. Тя определи, че ETF на Grayscale е "материално сходен" с продукти, свързани с биткойн, които вече са одобрени от SEC, визирайки няколкото работещи ETN-a.

Отхвърлянето от страна на SEC на заявлението на Grayscale за преобразуване на неговия Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) в спот биткойн ETF е "произволно и капризно" - но това не означава, че SEC трябва да одобри заявлението на Grayscale или други в бъдеще, коментира анализаторът на Bloomberg ETF Джеймс Сейфарт. В интервю за медията от 29 август Сейфарт обясни, че победата на Grayscale "определено" увеличава шансовете за успешен изход за следващата вълна от кандидати. Той обаче не е сигурен кога може да дойде този ден, тъй като SEC може да отложи решенията си и има още два предложени крайни срока за всеки фонд, преди да бъде принуден да вземе окончателно решение на 240-ия ден след подаването.

SEC не е коментирала решението на съда, но много експерти твърдят, че първоначалната победа на Grayscale може да проправи пътя за евентуално одобрение.

Още съществува надеждата, че светът на криптовалутите може да очаква нова ера на просперитет в САЩ. В последните месеци серия от съдебни решения изясняват границите на действие на SEC, давайки почва на нови надежди за инвеститорите и иноваторите в сектора.

Джереми МакЛафлин, партньор в глобалната правна кантора K&L Gates, не скри своето одобрение. Днес, на 31 август, по време на участието си във форума Intersekt23, проведен в Мелбърн, той подчерта как няколко съдебни решения в САЩ успешно оспорват аргументите на Гари Генслър - председателя на SEC. Генслър дълго твърдеше, че повечето дигитални активи трябва да бъдат третирани като ценни книжа.

"Виждаме промяна в течението", коментира МакЛафлин. "Съдилищата наистина поставят граници на дейността на SEC и това може да се окаже дъх на нов живот за криптоиндустрията в САЩ", цитиран е още той от криптомедията Cointelegraph.

Досега SEC е отказала всички заявки за спот крипто ETF-и в САЩ. Заявленията, които все още се разглеждат, са тези на BlackRock, ARK Invest, Bitwise Asset Management, VanEck, WisdomTree, Invesco and Galaxy Digital, Fidelity и Valkyrie. Комисията може да отложи окончателното си решение за повечето от тези заявления до март 2024 г. Към момента има издадени лицензи за борсови фондове, но единствено върху фючърси на биткойн.

Разберете накъде ще полети биткойн тук.

Все още няма коментари
Нов коментар