Kакъв е този криптомат

Криптобанкоматите, тяхната роля за глобалното криптоприемане и как да ги използваме

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Използването на машините за криптовалути по света и в България нараства
  • Те са подходящи за осигуряване на бърза ликвидност при нужда
  • Таксите по тях надхвърлят тези на традиционните криптоборси

Те доста приличат на обикновени банкомати и все по-често се забелязват на обществени места в България, но на екраните им, вместо логото на банка, се виждат променящите се курсове на основните криптовалути. Криптоматите - устройствата, през които може да се купят и продадат криптовалути срещу фиатни пари стават все по-популярни по света, а и в България, макар броят им да изглежда все още незначителен.

Първият биткойномат в света се появява през 2013 година в кафене във Ванкувър, а само една година по-късно "Биткойн България" пуска първия български, който е и първият на Балканите. Бизнес моделът на криптобанкоматите е простичък, а за лукса да извършваш транзакции без допълнителни посредници, плащаш малко по-висока такса от тази, която предлагат криптоборсите. Таксите не са фиксирани, а се менят спрямо търсенето и предлагането, защото фирмите продават от собствените си биткойни при ваша "покупка". Тоест те не използват други криптоборси, а са нещо като автоматизирани обменни бюра търгувайки със собствени средства - крипто или фиат. Според данни от Coinatmradar, на света има над 36000 криптомата, а в България са 35 от тях. Голяма част от общия брой банкомати, предлагат само биткойн услуги, но има и такива, които работят с алткойни на различни блокчейни.

Основни играчи на българския пазар са "Биткойн България" с 4 машини, 2 млн. лева приходи и 433 хил. лева печалба за 2021 година и "Виртуална Планета" с 14 машини, 5.6 млн. лева приходи и 35 хил. лева печалба за същата година.

"Приходите и съответната печалба идват най-вече от преоценката на наличностите в биткойни по балансите на Биткойн България ЕООД. Когато курсът на биткойн падне тази печалба автоматично става на загуба за следващата година", споделя Павел Чорбаджийски
С увеличаването на броя на биткойн банкоматите, техните клиенти и транзакционни обеми се увеличават, както и конкуренцията, която от своя страна допълнително сваля таксите за крайния потребител. Според представители на сектора в България интересът и обемите на търговия през криптомати се повишава.

Венцислав Танев адвокат и партньор в SMTLegal, коментира от името на "Виртуална Планета", че "има тенденция на нарастване на интереса към биткойн банкомати". "Това е така, тъй като хората започват да се интересуват повече от своите финансови средства, независимост и губят доверие в централизираните институции.", коментира той пред "Капитал".

Танев коментира и предимствата на биткойноматите така: "На първо място е анонимността. Вторият момент е, че ви позволяват да оперирате с пари в брой. И за покупка и за продажба. Не на последно място, чувствате се като киберпънк. В свят, движен все повече от събиране, съхранение и продажба на данни, нашата компания стои твърдо за поверителността. Не изискваме създаване на акаунт, изтегляне на приложения или разрешения за маркетинг, ние не събираме телефонни номера, което прави нашите криптобанкомати рай за онези, които са уморени от експлоатация на данни."

Павел Чорбаджийски, едноличен собственик на "Биткойн България", коментира, че например, има ситуации, в които техни клиенти са без документи и пари в чужда за тях страна, но успяват да се справят единствено с мобилен телефон. Той дава пример със закъсал шофьор, чиито документи и пари са откраднати на паркинг и не може да си плати дори таксата за подаване на жалба в местното РПУ. "Има хора, които искат биткойните да са си техни. Ако купите през централизирана борса, тя заверява сметка при себе си, тоест борсата действа като биткойн банка. Идеята в началото беше точно тази - хората да свикнат да отговарят и да се грижат за собствените си пари.", казва Чорбаджийски.

За сметка на таксите

Средните такси в България включват цена за блокчейн транзакция, разлика в спреда и комисионна за използването на услугата, равняващи се на около 5-6% от общата сума, докато по света общите такси са може да достигнат между 5-15%, което си е чувствително по-високо спрямо борсите. Според представителя на Shitcoins.club, Венцислав Танев, банкоматите начисляват вариращи такси между 0-7% спрямо борсовата цена, а средната стойност е 3%. Освен маркираната такса, потребителите трябва да сравнят и спреда, който се предлага, за да вземат най-информирано решение. "Капитал" направи тест, като с 200 лева закупи Ethereum през машина на Shitcoins.club, който след поръчката можеше да продаде за около 100 долара или около 180 лева. Тоест общата стойност на такса и спред е 12 лв., или около 6% и има 10 лева фиксирана такса за ползване на банкомата, която не се променя независимо дали правите поръчка за 50 или 5 хил. лева. Трябва да се отбележи също, че веднъж "вкарали" банкноти в криптомата, нямате опция да се откажете и трябва да изпълните поръчката.

Павел Чорбаджийски, собственикът на "Биткойн България" споделя, че понякога, заради механизмът на работа, цената им дори е под борсово предлаганата, като на практика се появяват възможности за арбитраж, от които неговите клиенти се възползват. За сравнение на големите централизирани крипто борси, таксите са под 1%, но покупката от криптобанкомати също има своите предимства. Това са бързия и удобен начин за закупуване, липсата на необходимост от физически и банкови карти и запазването на анонимност.

Чорбаджийски споделя опита си и коментира, че когато биткойн се движи рязко в едната или в другата посока има засилен интерес от хората със спекулативни наклонности. Това са онези, които гледат на биткойн като начин да спечелят от движението в курсовете и тогава транзакционните обеми доста се увеличават. От друга страна, когато биткойн е сравнително стабилен като цена, тези хора постепенно намаляват, но се увеличават тези, които използват биткойн за по-евтин пренос на стойност от една държава в друга подобно на услугите предлагани от фирми за парични преводи, като Moneygram и Western Union.

Как да боравим с криптомат за първи път

Трябва да се има предвид, че криптомата не печата и пуска виртуални валути. Това в кръга на шегата. Той е просто една машина, чрез която можете бързо да си осигурите ликвидност във фиатни пари или да ги инвестирате в крипто.

Преди да започнете транзакция ще ви трябва портфейл, на който ще бъдат изпратени вашите средства. Ако нямате такъв можете да си направите такъв със Xverse, Hiro, Trust, Blockchain.com, Exodus или self-custody портфейлите на Crypto.com или Coinbase, да научите повече за хардуерните портфейли като Ledger и Trezor или ако не планирате да купувате биткойн, да използвате Metamask.

Задължително показвайте само QR кодове на собствените си портфейли, чиито ключове са достъпни единствено от вас, защото иначе ще изпратите крипто на някой друг, освен ако това не е целта ви.

Биткойн банкоматите са предназначени да бъдат интуитивно изживяване за всеки, който е ползвал банкомат преди, така че всичко, което ще трябва да направите, е да следвате инструкциите на екрана. Транзакциите обикновено се извършват за между 10-30 минути, като фактор за тяхната бързина е и натовареността на самата мрежа.

Машините ще варират до известна степен в зависимост от държавата и местоположението, а някои може да изискват изпълнение на стъпки за идентификация на клиента (KYC) преди да позволят покупка. Максималната покупка за един портфейл на ден в България е за 10000 лева. Максималното "теглене" на автоматите, които го позволяват, също зависи от наличните в автомата средства, които могат да бъдат следени онлайн.

Светът продължава да се носи към дигитализацията, но няма абсолютни гаранции за бъдещето. Ако планирате да купувате или продавате биткойн чрез биткойн банкомат, заслужава си да погледнете наличните онлайн ресурси, за да намерите банкоматите с най-ниски такси и най-близките до вас машини.

Венцислав Танев, адвокат и партньор от SMTLegal, от името на "Виртуална Планета", известни още като Shitcoins.club.

Хората обичат свободата да диктуват собствената си финансова съдба.



Как планирате да разширите своята мрежаза криптобанкомати? Имате ли планове за отваряненови локации в България или в други страни?


В момента поддържаме 14 биткойн банкомата, разположени в различни градове в България, като София, Пловдив, Русе, Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас и Добрич. Имаме планове за разширяване в България. Ние наистина вярваме в силата на развитието, управлявано от общността, работещо ръка за ръка с нашите потребители, за да задвижим своята мисия за световна децентрализация. Разширяваме бизнеса си и в Южна Африка и Южна Америка.


Какви са предимствата на закупуването на биткойни през банкомат в сравнение сонлайн борси?


На първо място е анонимността. Вторият момент е, че ви позволява да оперирате с пари в брой. И за покупка и за продажба. Не на последно място, чувствате се като киберпънк. В свят, движен все повече от събиране, съхранение и продажба на данни, нашата компания стои твърдо за поверителност. Не изискваме създаване на акаунт, изтегляне на приложения или разрешения за маркетинг, ние не събираме телефонни номера, което прави нашите криптобанкомати рай за онези, които са уморени от данни експлоатация. Нашият главен изпълнителен директор отбелязва: "Ние сме криптобанкоматът за хора, уморени от данните си продаден на предложилия най-висока цена". Гордо се противопоставяме на тенденцията на централизирани институции непрекъснато се стреми да събира потребителски данни.


Виждате ли подновен или повишен интерес към тях?


Има тенденция на нарастване на интереса към Биткойн банкомати. Това е така, защото хората започват да се интересуват повече от своите финансови средства независимост и губят доверие в централизираните институции.


Какви са основните предизвикателства, с които се сблъсквате?


Основното ни предизвикателство произтича от бюрокрацията и липсата на технологии и
разбиране от регулаторните органи. Ние се стремим да навигираме тези проблеми чрез ясно
комуникация и застъпничество за по-широко разбиране и приемане на блокчейн технологията.


Какво мислите за бъдещето на криптовалутите като цяло и технияпотенциал за промяна на финансовата система?


Вярваме, че настоящата система е напълно неустойчива и децентрализираните системи в крайна сметка ще заменят съществуващите структури. Ние сме сигурни в това и нашата общност го потвърждава с тенденции за нарастване на транзакциите.

Павел Чорбаджийски е първият председател на Българска Биткойн асоциация и едноличен собственик на "Биткойн България"

Биткойн ви дава възможност и вратичка да избягате от матрицата



Как хората да научат и да започнат да се интересуват повече от Биткойн?


Биткойн няма нужда от реклама. Хората сами трябва да достигнат до него по свой собствен път. Аз лично никога не бих похарчил една стотинка за реклама. Всичко се развива толкова бързо, че дори на мен едва ми стига времето да следя развитието на биткойн. Всички алтернативни криптовалути са опитно поле за биткойн. Ако нещо сработи, ще бъде въведено и в биткойн.


Вашите банкомати предлагат покупка само на биткойн, смятате ли да разширите?


Имам възможност да включа 1100 криптовалути, въпросът е че те не са децентрализирани, включително и Ethereum. Той на практика трябва да се преименува и да се казва Infura Coin. Това е фирмата, която единствено държи цялата блок верига на етериум и ако тя фалира или изчезне, той също отива на кино.


Какво ви накара да осъзнаете, че биткойн не е просто инвестиция?


Хора с нагласи за финансови пирамиди винаги ще има. Човек има за рискуване 5 лева, но ще иде да пуска тото с тях. За тях това е игра, но "Биткойн България" не се интересува от биткойн като игра или като инвестиция, за нас биткойн не е инвестиция, за нас той е бягство от всякаква инвестиция, защото икономическата среда е прекалено рискована, дори човек да си държи парите в банка, затова трябва да бяга и във виртуалния свят и във аналоговия свят. В аналоговия се бяга чрез ценните метали-злато и сребро, в цифровия свят, вратичката за нас се казва биткойн.


Можете ли да споделите някои от предизвикателствата, с които се сблъсквате като "ново" явление в сферата на финансите, и как се справяте с тях?


Ако си нещо съвсем ново, ти трябва да докажеш, че имаш право на живот. Нито една банка в България не работи с криптокомпании. "Биткойн България" няма банкова сметка и работи без такива, като по този начин не попада под регулацията на закона за пране на пари, защото ако нямате банкова сметка вие не може да използвате финансовата система с цел изпиране на пари. Има повече плюсове отколкото минуси, научихме се да си плащаме данъците към НАП, без банкови сметки. Ние сме ясни, нека банките да му мислят.


Как виждате връзката между технологичната еволюция и финансовата грамотност?


Има едно нещо което се казва функционална неграмотност. Преди 50 години такъв е бил човек, който не може да пише и да чете, преди 30 години такъв, който не може да редактира на word и на excel, преди 20 години e бил човек без електронна поща, от 3-4 години, финансова неграмотност е човек без биткойн портфейл.


Какви са предимствата на биткойн банкоматите?


Ако купите през централизирана борса, тя заверява сметка при себе си, тоест борсата действа като биткойн банка. Идеята в началото беше точно тази - хората да свикнат да се грижат за собствените си пари. Биткойн няма маркетингов отдел, няма отдел поддръжка клиенти, все едно имаш една монета на масата пред теб - тя няма да се умножи нито ще намалее, вие трябва да свикнете да я пазите.


Какви са плановете ви за разширяване?


Нямаме планове за разширяване. В момента, в който някоя наистина голяма банка реши да започне да използва биткойн, тя за няколко седмици ще преустрои своите банкомати в биткойн автомати и тогава всички ние с малките аматьорски начинания ще сме длъжни да преустановим дейност.


Какъв е вашият възглед за регулацията в сферата на биткойн и каква е нейната роля при биткойн ЕTF?


За нас Биткойн търговията не е интересна. Може да спекулирате на пазара на портокалов сок или на захар, но биткойн ETF са създадени, за да се контролира цената. Те не са създадени, за да се разпространява биткойн. Те казват ние сме регулирани, затова, ако искате биткойни, купувайте си биткойн в сметка при насЗа съжаление, когато отговорни фактори говорят за "регулации" относно цифровите пари, те имат предвид "контрол" върху цифровите пари. Това се прави нарочно и целенасочено за да се заблуждават хората, че нещо се прави за безопасност на потребителите. Това, което все още много малко хора разбират е, че не може чрез "регулации" да промените обстоятелството, че 2 и 2 прави 4. Смешно е, когато държавни органи и ведомства се опитват да "легализират" математиката. Биткойн не може да бъде променен чрез закони. Биткойн ще промени много закони! Или се грижите сам за парите си или предоставяте това на някой друг. Ако сте от първата група нямате нужда някой да Ви гарантира, че 2 и 2 прави 4..


Как се променя потребителското поведение по отношение на биткойн при различни ценови условия?


Когато биткойн се движи рязко в едната или в другата посока има засилен интерес от хората със спекулативни наклонности, тези които гледат на биткойн като начин да спечелят от движението на курсовете. Тогава се засилват страшно много обемите. Когато биткойн е сравнително стабилен като цена, както е през последната година и половина, тогава тези хора постепенно намаляват, но се увеличават тези, които използват биткойн за преводи.

Все още няма коментари
Нов коментар