Как фалшива новина изстреля за кратко биткойн до 30 хил. долара

Информация, че в САЩ е одобрен първият спот ETF върху токена, се оказа невярна и поразтресе пазара

Ефектът от новината и свалянето й ясно си личи на графиката - така нареченият шиш.
Ефектът от новината и свалянето й ясно си личи на графиката - така нареченият шиш.
Ефектът от новината и свалянето й ясно си личи на графиката - така нареченият шиш.    ©  Tradingeconomics
Ефектът от новината и свалянето й ясно си личи на графиката - така нареченият шиш.    ©  Tradingeconomics
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Най-голямата криптовалута поскъпна с над 2000 долара в рамките на минути в понеделник - до близо 30 000 долара. Причината беше пост в X (преди Twitter) от една от най-големите криптомедии, Cointelegraph, че в САЩ е одобрен първият борсово търгуван фонд (ETF), който е базиран на реални покупки на bitcoin.

Според поста той е управляван от BlackRock iShares. Близо 30 минути по-късно той е изтрит, а след това Cointelegraph се извини и обяви, че прави вътрешно разследване. Пред Coindesk от BlackRock са потвърдили, че няма такова нещо.

Това резонно причини обратно спад на биткойн - той се върна на нивата от малко над 28 хил. долара.

Невярната новина доведе до ликвидиране на къси позиции в bitcoin за 81 млн. долара, а след понижението му - дълги позиции за 31 млн. долара, посочва Coindesk.

Историята е показателна за няколко неща:

  • Kриптопазарът остава неимунизиран от спекулации и неверни твърдения, с които може да се манипулират цените на активите. Нещо, което се е случвало неведнъж. Притеснителното е, че това се случва и от профила на авторитетна медиа като Cointelegraph. Постът й в X е видян над 4 млн. пъти - невярната новина и последвалото извинение. В него от редакцията обясниха и нагледно представиха как се е случило всичко - от канал в Telegram, където се търсят новини, представляващи интерес за читателите. Там излиза новина за одобрения ETF, за който се твърди, че е от терминала на Bloomberg. Впоследствие нещо в комуникацията се обърква, от там са нарушени вътрешните правила и в крайна сметка постът в X излиза, което причинява скока на BTC. Изтриването идва, след като BlackRock и Bloomberg отричат подобна информация пред Cointelegraph.
  • Скокът показва колко важно е за индустрията и за инвеститорите институционалното приемане (adoption) на биткойн. В момента в САЩ има няколко ETF, но те са базирани на фючърси върху криптовалутата. Комисията по ценните книжа е отхвърлила досега всички заявки за спот фонд. Един от мотивите й са били липсата на регулации и възможностите за манипулации на цените.
  • Освен това пазарът на криптовалути остава доста волатилен, нестабилен и чувствителен на всякаква информация. Всичко това е на фона на сериозни събития, които да го тласнат в някаква по-ясна посока.

Странен залог донесе 2.2 млн. долара от фалшивата новина

От Робърт Христов

От най-големия сайт за криптозалози Rollbit побързаха да публикуват в X как техен потребител е спечелил над 2.2 млн. долара със залог от 50 хиляди (над 40x), като конкретния post бе насочен към криптомедиaта Cointelegraph с думите "ти ли си това". Мнозина спекулират, че именно "вътрешен човек" в Cointelegraph e направил големия и суперрисков залог, като е вярвал, че влиянието на медиaта е достатъчно временно да повиши цените, за да успее да "осребри фиша". В конкретния случай спад на BTC едва с 50 долара е бил достатъчен да "занули" позицията. В крайна сметка постът може и да е шега от страна на Rollbit, които да се облагодетелстват с практична и ефективна реклама в момент на засилено медийно внимание.