Волатилността на криптопазарите се завърна с резки спадове и повишения

Bitcoin падна за първи път от юни под 25 хил. долара, след което дойде нов скок

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Криптопазарите отбелязаха сериозен спад, който започна още в понеделник следобед, а волатилността на тях се завърна. Според анализатори, основната причина е страхът на трейдърите от възможен натиск за продажби на криптоактиви на фалиралата борса FTX. Bitcoin (BTC) загуби над 2.8% от стойността си, като за кратко падна до 24 963 долара. Това беше първото му понижение под кота 25 000 от средата на юни. Ether (ETH), втората по големина криптовалута по пазарна капитализация, спадна с около 4.5%, а цената му към момента е 1560 долара. Останалите алткойни не изостанаха по-назад, като най-значителният спад бе при Solana (SOL) със загуба над 12% заради големите количества SOL, притежание на FTX. В предишни изявления, свързани с вече фалиралата борса, се споменава, че дори да се извършат продажби, те ще бъдат на равни части, разпределени във времето, така че да се минимализира влиянието върху цените на съответните активи.

Този пазарен спад настъпи именно докато участниците на пазара обмисляха възможността FTX да получи одобрение от съда да продава активи от своите криптовалутни "запаси", които са на стойност около 3.4 млрд. долара.

Сингапурската компания за цифрови активи Matrixport отбеляза в свой доклад в понеделник, че предстои "крахът на алткойните" и че е вероятно FTX да започне продажбите на токени още тази седмица.

🌪️SOL funding rate negative, breaking $19 support. Watch $15 and $10. ‼️

🌪️#Ethereum not 'ultrasound money' - issuance > burn, #Ether below pic.twitter.com/Qpv2bSTgqM

- Matrixport (@realMatrixport) September 11, 2023

Въпреки негативния тренд и факта, че исторически септември е най-лошият месец за крипто, Bitcoin (BTC) "скочи" отново до над 26 000 долара през азиатските търговски часове във вторник, обръщайки спада от тримесечни дъна под 25 000. Това движение може да бъде определено като short squeeze - бързо увеличение, задвижено от изоставяне на деривативните залози на трейдърите.

По данни от съдебен доклад, споделен от Coinbase, FTX е събрала активи на стойност около 7 млрд., включителнo 1.16 млрд. в Solana (SOL) токени и 560 млн. в Bitcoin (BTC). Разкриват се милиарди долари в плащания, които компанията - преди това една от най-големите криптоборси в света - е направила на старши изпълнителни директори, включително основателя Сам Банкман-Фрийд, преди да обяви фалит през ноември.

Компанията се срина, след като CoinDesk публикува "разкрития" относно състоянието на нейния баланс, поддържан главно от собствените и борсови токени (FTT). Новият главен изпълнителен директор критикува финансовите контроли в компанията, докато Фрийд е обвинен в множество измами и се очаква да започне съдебен процес.

Разберете какви са основите за разбиране на токеномика и за избягване на скамове тук.

Все още няма коментари
Нов коментар