Големите надежди: Защо всички чакаха спот ETF върху биткойн

Одобрение на борсов фонд с реално притежание на най-голямата криптовалута ще увеличи неговото институционално приемане

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Късно през нощта на 11-ти срещу 12-ти януари американският финансов регулатор SEC одобри спот ETF върху биткойн. Това е историческо решение за дигиталните активи, което ще увеличи достъпа до най-голямата криптовалута. SEC одобри търговията с 11 фонда и тя ще започне още в четвъртък. Това е краят на близо 10 годишна съпротива от американския регулатор. По този повод ви припомняме текста на "Капитал" по-долу, който е писан в края на октомври 2023 г. и описва ефектите от тогава евентуалното одобрение. Очаквайте по-късно по-подробен текст на capital.bg.
Темата накратко
  • В момента тези очаквания се отразяват в цената на всички виртуални валути, които започнаха да поскъпват
  • Институции като BlackRock, ARK Invest и Grayscale Investments са подали заявки за такива фондове
  • Предстоящият халвинг на биткойн също е важен - исторически той е водел до значителни ценови повишения

На 16 октомври биткойн (Bitcoin) се изстреля за кратко с 2000 долара до кота 30 000 след новина в профила на Cointelegraph в X, че в САЩ е одобрен за първи път борсово търгуван фонд с реално притежание на криптовалутата. Половин час по-късно информацията беше свалена и опровергана, а най-големият виртуален токен се върна малко над предишните си ценови нива. Движението показа колко е чувствителен пазарът на тема спот ETF в биткойн. И че чака това да се случи с нетърпение. Еуфорията не спря - за последната седмица цената на биткойн се покачи с над 20% до 35 хил. долара, а общата пазарна капитализация на всички криптовалути се повиши до 1.3 трлн. долара, над 51% от които са именно BTC. Всичко това е подкрепяно от очакванията, че съвсем скоро ще видим наистина одобрен спот борсов фонд.

- Wizard (@TheWizardFi) October 26, 2023

И макар според много анализатори и инвеститори очакванията вече да са отразени до голяма степен в цената, засега те се оказват основният движещ мотив. Но защо е толкова важно това?

По волята на регулатора

Поне по две причини - регулаторна и институционална. Одобрението на спот ETF от Комисията по ценните книжа на САЩ (SEC) реално ще е форма на признание, че това е приемлив и вече прозрачен за тях актив. Което може да начертае пътя за последващи регулации на крипто сектора, както и да окуражи и регулаторите в други държави да направят това. В Европа вече има такъв одобрен фонд - на Jacobi Asset Management, който е листван в Амстердам.

Основните притеснения на SEC досега за одобрението на ETF с реално притежание са свързани с липсата на прозрачност на криптовалутните пазари, потенциалното манипулиране на цените и високата волатилност. Това е интересно, защото подобен ETF, защитен и изграден от най-големите световни финансови институции, би бил значително по-малко рисков от предлаганите в момента алтернативи.

Крипто ETF са финансови инструменти, които проследяват ефективността на "кошница" от криптовалути или индекс от цифрови активи. Те са предназначени да предоставят на инвеститорите диверсифицирана експозиция към пазара на криптовалута, подобно на начина, по който традиционните ETF го правят с акции, облигации, стоки. Или просто да проследяват актив, а инвеститорът да инвестира в него, без реално да го притежава, като за това плаща ниски такси.

За момента заявленията за спот ETF, които все още се разглеждат от регулаторите, са тези на BlackRock, ARK Invest, Bitwise Asset Management, VanEck, WisdomTree, Invesco, Galaxy Digital, Fidelity и Valkyrie - все ключови имена в индустрията за управление на активи. В края на август компанията Grayscale Investments отбеляза ключова победа срещу SEC, като федерален съдия отмени решението на комисията, което преди това отказваше предложението на Grayscale за спот ETF чрез техния Bitcoin Trust (CBTC).

Напоследък настава и някакво объркване, тъй като и към момента има борсови инструменти, базирани на биткойн, че дори и на Българската фондова борса. Те обаче са различни и не притежават реално активите.

Пример за такъв фонд е този на ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO). Той обаче следва цената на биткойн чрез фючърси, а не чрез прякото притежаване на криптовалутата. ETF са подобни на традиционните взаимни фондове - обединяват парите на множество инвеститори за купуване на диверсифициран портфейл от активи. Очакваната възвръщаемост от криптофондове като Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), Pantera Bitcoin Fund, CoinShares и Bitwise 10 варира и обикновено е тясно свързана с представянето на основната криптовалута на фонда.

"Всички заявления към Комисията по ценни книжа и борси на САЩ за спот биткойн борсово търгуеми фондове вероятно ще бъдат одобрени едновременно", предвижда Стюард Бартън, главен инвестиционен директор на Volatility Shares. От JP Morgan отбелязаха, че това трябва да стане през следващите месеци и вероятно преди 10 януари - крайният срок за заявлението на Ark 21Shares.

Институционално приемане

Наличието на спот ETF фондове ще позволява на институции и по-големи инвеститори да се докоснат до дигиталния актив по традиционен начин и да диверсифицират своите портфейли, без да им се налага да правят регистрации на децентрализирани или други борси. Чрез спот ETF те вече ще имат достъп до регулиран инструмент с ясна структура, както и без опасения за сигурността и съхранението.

Независимо дали тези инвеститори инвестират процент или десет от своите активи ефектът би бил голям, тъй като управляват портфейли с трилиони долари. Тук допълнителен фактор е и ограниченото предлагане на BTC, като според сайта за анализ на данни Coinglass биткойните по централизираните борси са много малко, тоест няколко големи покупки тотално биха променили търсенето и предлагането.

Надеждата за нова блестяща ера на криптовалутите в САЩ още гори, като последните съдебни решения очертават границите на комисията по ценни книжа и борси и нейния председател Гари Генслър и зареждат ентусиазма на инвеститорите, иноваторите и ритейла. Но да не забравяме - във волатилния крипто свят всичко е възможно. Както и обратното - регулаторите да отложат отново одобрението на спот ETF. Тогава ентусиазмът на всички ще бъде попарен. А може би и цените.

Ценовото гориво, наречено халвинг

Един от основните и невъзможен за пренебрегване фактор за бъдещето в цената на биткойн е предстоящият халвинг, който се очаква да се случи около април 2024 г. Това е моментът, от който миньорите, които верифицират транзакции с биткойн, ще започнат да получават едва половината на това, което генерират в момента, като награди за своята работа. Това е и начинът, по който влизат нови биткойни в обращение.

Този редуциран поток води до дефицит при постоянно или нарастващо търсене, което стимулира поскъпването на биткойн. Исторически около всеки халвинг на биткойн е имало огромни ценови повишения и сега, когато историята се повтаря отново, никой не очаква нещо различно. Всички тези очаквания и оптимизъм се разливат на вълни по бреговете на всички биткойн пазари, а крипто притежатели и тези, които до този момент са чакали отстрани в търсене на момент кога да влязат на пазара, започват да се притесняват и плавно да скачат, купувайки преди потенциален ценови възход. Този феномен се нарича FOMO ( fear of missing out) и едва тепърва започва да се усеща, което би влияело също позитивно на цената.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар