Няколко варианта как да се инвестира в крипто

"Капитал" разговаря с представители на криптообщността в България за техните пазарни стратегии

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Като цяло биткойн доминира в предпочитанията на експертите, а към алткойните те подхождат с повишено внимание.
  • Инвеститори и анализатори се надяват, че скоро ще дойде нов бичи пазар. Очакванията са за 2024 г.
  • Преди да започне да инвестира, всеки трябва да се запознае с пазара и рисковете, както и да разбере какъв тип инвеститор е.

Без значение дали е начинаещ или изпечен криптоинвеститор, всеки се интересува (и трябва да го прави) от риска и възвръщаемостта. Въпросът остава и кой би бил най-подходящият начин да изкарате максимума, ако предстои ценови възход на пазара? Разбира се, предварително се приема, че сте прекарали достатъчно време, за да се запознаете в детайли за възможностите, които притежаването на криптоактиви предоставя, включително да имате идея или опит как ги купувате и съхранявате, а и какви са рисковете и как да ги различавате.

Оглеждате се във финансовото огледало, за да разберете какъв тип "инвеститор" сте - какъв ви е толерансът към риск, колко бихте били готови да загубите, колко да вложите, каква е стратегията ви за изход, тоест каква е крайната цел или инвестицията е по-скоро дългосрочна и не смятате да "пипате" активите си за неопределено време. С повече от 130 милиона души, за които се смята, че са се запознали с крипто от края на 2021 г., милиони инвеститори може скоро да очакват своя първи бичи криптопазар, като някои предполагат, че това може да се случи още през 2024 г.

Вариант 1: Инвестиция само в биткойн

В криптосвета това се смята за най-безрисковата инвестиция. Биткойн притежава неоспорими качества като инвестиционен актив и макар за фондовите мениджъри той да остава "бутикова" стока, мнозина прогнозират ръст на пазарната капитализация в следващите години именно заради нарастващия интерес на институционални инвеститори. Събитието, което може да изстреля ракетата, е потенциално одобрение на борсово търгуван фонд (ETF) с реално притежание на bitcoin. В Комисията по фондовите борси в САЩ вече има няколко подадени такива заявления, но засега регулаторът винаги ги е отхвърлял.

Инвеститори често правят голямата грешка да слагат всички дигитални активи под един знаменател. В действителност има два типа активи: биткойн и всички останали.

Георги Манолов, основател Bitcoinready.me
Георги Манолов, основател Bitcoinready.me

Фондовете, които копират актива, го правят върху негови фючърси. "Биткойн е първият, най-стар и вече много нискорисков актив. Той решава множество проблеми: предпазва от обезценяване на фиатните валути, съхранява стойност във времето, транспортира стойност по цял свят евтино, бързо и надеждно без посредници. Дългосрочно погледнато, нито една криптовалута не успява да постигне висок, надежден и устойчив растеж както биткойн", казва пред "Капитал" Георги Манолов, основател Bitcoinready.me и бивш мениджър бизнес развитие на Nexo.

Ритейл потребителите също не са за подценяване, защото веднъж осъзнали полезността на актива, често се реализират dollar cost average стратегии - покупки с малки суми, но редовно. В този случай се намалява рискът от загуба при падащи цени, тъй като с нова покупка реално се "осреднява" общата цена на придобиване.

"Биткойн досега се е доказал с най-добро представяне предвид печалба и риск. Който е закупил поравно количество от топ 20 криптовалути през 2013 година, се е представил много по-зле като печалби за последните 10 години, вместо ако просто беше купил биткойн", коментира Пламен Андонов от "Крипто Революция". От началото на годината биткойн е поскъпнал с над 64% в левово изражение.

Вариант 2: Портфейл от биткойн и алткойни

Тук въпросът е в пропорциите. Много хора са експериментирали, било само и заради опита или пък на сляпо в някой нов проект, миймкойн или дори са стaвали жертви на скам. Има голямо значение дали 50% от портфолиото е в биткойн, а останалата част са няколко други проекта, дали имаш едва 20% от портфолиото си в биткойн, или систематично спекулираш на алткойн "рулетката". Трябва да се отбележи, че в момент на алткойн сезон, какъвто исторически се образува едва след всеки нов връх в цената на биткойн, някои алткойни изпреварват по доходност биткойн в пъти.

Алткойните предлагат разнообразни и иновативни функции, често в опаковка на обещаващи технологични постижения и потенциално доходоносни инвестиционни възможности, наред с повишения риск за всякакъв вид измами и екслпойти. В крипто няма договори, ако купиш определен актив, ти се съгласяваш с всичко, което той представлява, дори да не си детайлно запознат с него или той да е коренно различен от всичко останало или очаквано от теб.

Анализът на фирмата за блокчейн изследвания K33 Research, който наскоро бе споделен от Coindesk, показва, че в дългосрочен план инвестиционната стратегия "само за биткойни" е по-печеливша от портфолио от алткойни, макар анализът да включва над 1000 алткойна, а една реална инвестиционна стратегия би включвала само проекти, доказани във времето, със солиден фундамент и представители. В зависимост от пазарната капитализация някои "шиткойни" могат да умрат за секундите, за които се изпълняват няколко транзакции.

Бен Симпсън, основател на платформата за криптообразование Collective Shift, коментира пред Cointelegraph, че една от най-големите грешки, които правят новите криптотърговци, е да държат своите криптоактиви твърде дълго - най-често карани от еуфорията, че могат да направят повече. Вместо това според Симпсън може да бъде полезно за инвеститорите да запишат ясна инвестиционна цел и да разберат повече за активите им в техните портфейли. Според него да инвестирате X пари в 4 криптовалути е по-добре от това да ги инвестирате в 40.

"С втората стратегия се разпределяте твърде тънко с по-нисък шанс за успех. Нямате представа какво всъщност правят тези 40 монети. Което означава, че не вземате логични решения. Седите и се надявате. Държането на яйцата ви в по-малки кошници ви дава време да направите правилно проучване и да вземете по-добри решения. Спрете да залагате. Започнете да инвестирате", казва Бен Симпсън

В момента е рано да се инвестират съществени суми в алтове. Не е съвсем ясно кои биха се справили добре през следващия бичи пазар, както не е и ясно кога би бил започнал той.

Владислав Драмалиев, организатор на Sofia Crypto Meetup
Владислав Драмалиев, организатор на Sofia Crypto Meetup

"В момента е рано да се инвестират съществени суми в алтове. Не е съвсем ясно кои биха се справили добре през следващия бичи пазар, както не е и ясно кога би бил започнал той. Ако държите да разпределите част от портфолиото си в крипто, по-скоро е добре да заложите на биткойн и етър и да запазите някаква част от средствата за последващи покупки на по-високорискови криптоактиви", коментира пред "Капитал" Владислав Драмалиев, организатор на Sofia Crypto Meetup и една от водещите фигури в българското блокчейн общество.

Ръководителят на отдела за изследвания на CoinShares Джеймс Бътърфил припомня пред Cointelegraph, че стратегията за осредняването на инвестициите в периоди от време (dollar cost average) може да смекчи нестабилността на криптовалутите, независимо дали е бичи или мечи пазар.

Вариант 3: Много алткойни

Друга стратегия, както e описано в "Алткойни vs биткойни: В търсене на доходност", е да "чакате сезона на алтовете" и да инвестирате част от средствата си в някои от "основните" алткойни с изчистената представа, че "да" цената на биткойн ще се покачи, но заради по-ниската пазарна капитализация и проследявайки историческите ръстове при увеличение на цената на биткойн цената на криптовалути като Ethereum, Cardano, Polygon, Litecoin и т.н. ще се увеличи с по-висок процент, тоест вие ще направите по-добра възвръщаемост, отколкото ако само купите биткойн.

Моята стратегия е да купувам алткойни само след като биткойн направи нов връх

Пламен Андонов, основател на конференцията Крипто Революция
Пламен Андонов, основател на конференцията Крипто Революция

"Тогава се вдига шум и всички нови ритейл туристи се появяват и започват да търсят следващия биткойн, защото то той вече е много скъп, то той е вече стара технология - търсят това, което ще замести биткойн... А то никога няма да дойде!", казва Пламен Андонов. И допълва: "Моите очаквания са през 2024-2025 да е вълната на алткойните, обвързани с AI. Максимум 10% от цялото портфолио може да отиде в алткойни. Така лимитирам и потенциалните загуби"

"Инвеститорите често правят голямата грешка да слагат всички дигитални активи под един знаменател. В действителност има два типа активи: биткойн и всички останали", казва Георги Манолов и посочва, че всички извън биткойн са по-скоро експерименти, които се опитват да решават по-малки проблеми (понякога дори несъществуващи проблеми). Тези експерименти са с високорисков профил, което, разбира се, означава, че биха могли да носят и доста по-висока възвръщаемост в краткосрочен план. И както посочва по-горе, дългосрочно нито един алткойн не успява да постигне висок, надежден и устойчив растеж както биткойн.

Вариант 4: Криптофондове и инструменти

Извън директното инвестиране в крипто съществуват борсово търгувани инструменти, които следват представянето им, както и частни фондове, които наподобяват доверително управление. Като цяло по света има малко такива фондове, тъй като те не срещат регулаторна подкрепа, а за да се осъществява публичното им предлагане, те трябва да имат лиценз. В ЕС до края на 2024 г. всички компании, опериращи в сектора, ще трябва да се регистрират по новите правила на MICA, която е подобна на процедурата по лицензиране на инвестиционните посредници.

Подобен фонд в България е Blockchain.bg. Той може най-добре да бъде описан като индивидуална инвестиционна сметка с криптоактиви, подобна на доверително управление. Клиентите на този фонд влагат средства с цел да се постигне по-висока доходност от това просто да ги държат по портфейлите си. Фондът предоставя възможността да проследявате транзакциите в реално време и да решавате кога да теглите или внасяте пари от и към него. Според сайта на фонда на инвестициите се гледа дългосрочно, препоръчителният хоризонт е 4+ години, клиентите се подбират индивидуално и не се предприемат никакви рискови краткосрочни трейдове. Минималната сума за участие на частни инвеститори е 50 000 лева, а таксите за управление на средствата възлизат на 20% от реализираната печалба. Фондът е основан от Благовест Белев, който е основен акционер, а негов съдружник е Димитър Велев. Дружеството им "Блокчейн-БГ" ООД има 1.49 млн. лева приходи и 1.34 млн. лева печалба през силната за криптопазара 2021 г. През 2022 г. резултатите се понижават, като печалбата вече е 164 хил. лв.

На фондовата борса в София има възможност за търговия с финансови инструменти, базирани върху bіtсоіn и ethereum. Чрез тях инвеститорите могат да се възползват от движенията на цените на двете най-големи криптовалути в света. Те имат избор между осем инструмента, които представляват крипто exchange-traded notes (ETN) и са на четири доставчика: ETC Issuance GmbH, VanEck ETP AG, 21Shares AG и WisdomTree. ETN е по-сложната форма на борсово търгуваните фондове и представляват дългов инструмент, базиран върху даден актив. Справка в платформата на БФБ обаче показва, че към тях почти няма интерес.

Материалът и мненията в него имат информативно-аналитичен характер и не са препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и криптоактиви.

Пламен Андонов, основател на конференцията "Крипто Революция"

За мен алткойните са лотарийни билетчета

"На практика биткойн мести целия пазар и алткойните правят нови върхове едва след като биткойн е достигнал нова най-висока стойност. Всъщност именно той е морето, което повдига всички лодки и ни показва коя от тях е спукана, пропуска вода и безвъзвратно ще потъне на дъното на океана. Ако се търси диверсификация от биткойн - това може да се случи единствено в други инвестиционни класове.

Друг е въпросът, ако търсиш по-големи печалби от предоставяните от биткойн - тогава вече може и да погледнеш към алткойните. За мен те са лотарийни билетчета. Пенистокс. Да, има шанс да направят по-големи печалби от биткойн в краткосрочен план и съответно може да се спекулира, но само с ясната идея, че потенциалните печалби трябва бързо да се затварят."

Инвестиционният хоризонт трябва да е над 5 години

Благовест Белев, основател на Blockchain.bg
Благовест Белев, основател на Blockchain.bg
"Ако се гледа целият последен цикъл на криптопазара (връх до връх или дъно до дъно), то биткойн дава значително по-добра възвръщаемост в сравнение с индексите на топ 10 (bitwise10) и топ 30 (cci30) криптовалути. Подходящата стратегия зависи основно от две неща - колко усилия и време е готов да отдели инвеститорът и какъв хоризонт на инвестиция има. За повечето хора бих препоръчал максимално дългосрочен хоризонт (5+ години) и максимално пасивeн в инвестиция - биткой + етериум или индекс от топ 3 криптовалути.

Този подход е с много добър шанс за печалба и подходящ за по-голям дял от общия портфейл на един инвеститор - 10-50%. Ако човек може да бъде по-активен, то цикличното отиграване остава най-добър подход - кеш или биткойн + етер в тихата част на цикъла и предимно нови криптовалути с добър фундамент и спекулативна стойност за кратко в периодите на еуфория. При последният подход няма гаранция за успех. Човек може да вкара много усилия и накрая, като си направи равносметка, разбира, че е било по-добре да инвестира пасивно и да се занимава с нещо друго в останалото време."
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар