Биткойн поскъпна над ключовото ниво от 30 хил. долара

Надеждите, че в САЩ ще бъде одобрен спот борсово търгуван фонд (ETF), надуват цената

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Цената на Bitcoin премина ключовата психологическа граница от 30 000 долара в петък, а надеждата за приемане на биткойн ETF на американския пазар активизира биковете и продължава да стимулира интереса сред инвеститорите. Колко е голям той към подобно събитие, както и нетърпението на пазара си проличаха и след като невярната новина за приемането на биткойн спот ETF-a в началото на тази седмица изстреля биткойн с 10% за секунди, след което се върна надолу, ликвидирайки общо къси и дълги позиции за почти 100 млн. долара.

За последните 24 часа Bitcoin достигна впечатляваща цена от 30 040 долара, регистрирайки ръст над 10% само за тази седмица. Но не само основната криптовалута се отличава с положителна динамика. Възвращаемостта от най-голямата криптовалута става още по-висока и заради скъпия долар - ако тя се преизчисли в евро или левове.

Алткойните, особено тези, свързвани с Bitcoin, като Bitcoin Cash (BCH) и Bitcoin SV (BSV), също показват активно движение, като някои от тях скочиха с над 26%.

Миналата седмица четирима членове на комитета по финансови услуги на САЩ призоваха Комисията по ценни книжа и борси (SEC) да преосмисли своята позиция и да даде зелена светлина за одобрението на този иновативен инструмент.

Данни от Google Trends разкриват, че интересът към "spot bitcoin ETF" е на пикови нива. Повишеното търсене на тази фраза в интернет сочи, че и различните инвеститори са все по-заинтересовани от възможностите, които биткойн ETF може да предложи.

Спотовите ETF фондове проследяват директно цената на Bitcoin, без инвеститорите фактически да притежават криптовалутата. Тази характеристика ги прави особено привлекателни за мнозина, които искат да участват в динамиката на криптопазара, без да се занимават с конкретното съхранение и управление на криптовалути.

Със сигурност може да се каже, че атмосферата около биткойн ETF в момента е заредена с оптимизъм. Експерти смятат, че ако SEC даде одобрението си, това ще отвори вратите за нови вълни от инвестиции и ще допринесе за още по-голяма стабилност и приемане на криптовалутите на глобално ниво.

"Това най-вероятно означавa, че някой, който е по-близко до американските регулатори, започва да се позиционира за евентуално одобряване на спот ETF. Ако този на Blackrock бъде одобрен, не виждам причина защо и останалите да не бъдат. При всички положения това е исторически момент, защото този ETF се чака вече 10 години и ще даде достъп на големи институции и акредитирани инвеститори. Ние видяхме нещо като "демо" на това колко отчаян е пазарът за добра новина и такъв тип развитие би подготвило почвата за халвинга следващата година", коментира пред "Капитал" Владислав Драмалиев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар