Как криптотелефонът на Solana от 600 долара се оказа безплатен

Ръстът на цената на миймкойна BONK, който направи airdrop за всеки нов Solana Saga, реално избива продажната цена

solanamobile.com    ©  solanamobile.com
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Телефоните на Solana, които до преди седмица не се радваха на особена популярност и мнозина разглеждаха по-скоро като провален проект, преживяха огромно развитие, започвайки напълно нов тренд в света на крипто- и мобилните технологии. В центъра на всичко кротко стои един кучешки мемекойн на име BONK от екосистемата на "Солана", който за последните 30 дни е покачил цената си с над 600% и вече заема 56-о място с над 1 млрд. долара пазарна капитализация, наред с най-големите и успешни криптопроекти.

Телефонът Solana Saga бе пуснат за широката публика на 8 май 2023. Доставките бяха отворени за САЩ, Канада, ЕС, Обединеното кралство, Швейцария, Австралия и Нова Зеландия. Toй е базирано на Android устройство, разработено от Solana Mobile, дъщерно дружество на Solana Labs. Първоначално започва да се "продава" на цена, подобна на тази на iPhone - 1000 долара. За да стимулира по-широкото възприемане на web3, да подобри изживяването за мобилната общност на Solana, а и вероятно защото продажбите никак не вървят, цената му по-късно бе намалена до 599 долара, намаление с 40%.

Всеки нов телефон на Solana Saga идва с airdrop от 30 милиона Bonk токена. Значителното увеличение на стойността на токените Bonk доведе до уникалната ситуация, при която airdrop-а стана по-ценен от самия телефон, което от своя страна доведе до скок в продажбите на телефони заради арбитражната възможност. В резултат на всичко това телефоните на Solana Saga бяха разпродадени както на официалния им уебсайт, така и в eBay, като някои бройки достигнаха цени до 5000 долара в eBay, над осем пъти над цената на дребно. Планът на мнозина бе изключително простичък - взимат максимално количество телефони, продават airdropa-a и остават с безплатни устройства и дори допълнителна печалба. Към момента на писане 30 млн. Bonk токени са точно 592 долара поради спад с 9.7% за последните 24 часа.

Скорошният успех в продажбите на телефона Solana обаче не се дължи единствено на Bonk airdrop-а. Няколко проекта, базирани на Solana, обявиха допълнителни "награди" и финансови стимули за потребителите на устройствата в бъдеще. DeFi протоколът Solend потвърди планове за инсентивизация, насочена към притежателите на телефони Saga, което маркира и една по-широка стратегия за стимулиране на приемането и опит за "повтаряне на успеха". Твърде е вероятно редица проекти в близко бъдеще да започнат да организират идентични кампании с тази на Bonk в опит за органична реклама.

Говорител на Solana потвърди пред Cointelegraph, че общите продажби на Saga са надхвърлили "милиони долари" през последните 48 часа. "Страхотно е да се видят проекти на общността на Solana, които правят Saga телефон, който се изплаща сам."

След притока на покупателна активност Solana Mobile обяви, че всички бъдещи поръчки ще бъдат ограничени до едно мобилно устройство на домакинство. В крайна сметка възможността за търговия, преди всички да се разпродадат, се основаваше на надеждата, че BONK все още ще търгува близо или над текущите цени до момента, в който устройството Solana пристигне в ръцете на потребителя, както и че в бъдещето нови проекти ще "подаряват" награди на общността, която наистина използва телефоните. В момента най-евтиният Solana Saga на вторичен пазар струва 1680 долара - 600 долара за устройство, което преди трудно се продаваше, и 1100 долара в спекулации за бъдещето.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар