🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Worldcoin сканира окото, раздава токени и блокчейн идентичност

Криптопроектът е финансиран с 500 млн. долара и е разработен от създателя на ChatGPТ

Орб, използван от Worldcoin    ©  worldcoin.org
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Worldcoin (WLD) е нова криптовалута от създателите на ОpenAI със стремеж към децентрализация.
  • Специални устройства - "орбове", сканират окото, с което доказват, че наистина сте човек.
  • Срещу това се получават търгуеми криптотокени и блокчейн идентичност.

Напоследък на криптопазара е скучно - цените на валутите са почти статични, а засега не изглежда, че скоро нещо може рязко да ги промени. Едно събитие от тази седмица обаче наруши лятната летаргия на инвеститорите. На 24 юли беше пусната криптовалутата Worldcoin (WLD) - проект, разработван 3 години от създателя на ChatGPT и OpenAI, набрал 500 млн. долара от инвеститори, сред които и създателите на фалиралите FTX и Three Arrows Capital. Стремежът е да се заобиколят някои от недостатъците, които създава изкуственият интелект, като например създаването на фалшиви профили и самоличности...

Worldcoin работи по следния начин - чрез специални устройства, наричани орбове, се сканира ирисът на окото, с което доказвате, че наистина сте човек, срещу което получавате "блокчейн ID карта", но и токени WLD, които впоследствие може да използвате като валута, да преобърнете в друго крипто или да ги държите дългосрочно (HODL) с цел да гласувате с вашия дял за развитието на екосистема в бъдеще например.

Еуфорията около токена в понеделник удвои цената му в първоначалните часове на търговия, като достигна от 1.7 до 3.3 долара, след което се стабилизира около 2.2 долара, над 30% спад на цената.

Услугата със сканиране на окото е валидна в 35 държави в Европа, Азия и останалата част от света, но не и в САЩ заради регулаторни притеснения. Там където не е валидна чрез орб, може да се свали приложението и да се направи регистрация, а когато има орб, вие "резервирате" присъствието си и можете да довършите автентикация, за да вземете своето worldid, когато във вашия регион има устройство. За да станете "притежател" на орб пък, един вид разпространител, има отделна програма на официалния сайт worldcoin.org, за която трябва да кандидатствате и да бъдете избран.

На worldcoin.org пише: "Вече можете да изтеглите World App, първия портфейл, съвместим с протокола, и да запазите своя дял. След като посетите Orb, устройство за биометрична проверка, ще получите World ID. Това ви позволява да докажете, че сте истински и уникален човек онлайн, като същевременно оставате напълно скрити." В приложението липсва мултилевъл маркетинг елемент, какъвто модел използва Pi Network.

Услугата звучи донякъде революционно, но освен одобрение предизвиква и доста критики и опасения, че носи рискове.

Око за крипто

Основна част от екипа, събрал над 500 млн. долара от частни инвеститори, преди да бъде открит, е Сам Алтман - основателят на Tools for Humanity и техните продукти OpenAI, ChatGPT и т.н. Според техния сайт "Tools For Humanity е технологична компания, създадена да осигури по-справедлива икономическа система". Според други, обаче, проектът играе вече познатата схема, в която утвърдени лидери на пазара си подават топката за публичност и еуфория у "феновете", набирайки огромни суми като начален капитал и увеличавайки стойността им в пъти, веднъж щом продуктът, в случая определеният койн, докосне отворения пазар.

Подобни проекти, в които централизира борси и "китове" участват активно, са Solana, Aptos, Sui и други. През март 2022 г. Worldcoin набира 100 млн. долара при оценка от 3 млрд. оценка в кръг C, воден от Blockchain Capital с инвеститори като a16z, Bain Capital Crypto and Distributed Global. В първите кръгове на инвестиране основна подкрепа дават FTX на Сам Банкман и Three Arrows Capital. Трябва да се има предвид, че всеки от тези "поддръжници" не е "дарител" и безплатна супа няма, а ще получи разпределено количество WLD въз основа на тяхната инвестиция, след като токенът стане активен.

А сега да преминем към токеномиката, може би най-интересната част, често оставаща на заден план. Не е ясно разпределението в проценти и кога токените на големите играчи ще "бъдат пуснати" и ще могат да се продават на вторичния пазар, но можем да анализираме моментното състояние на WRD. С цена от 2.10 долара на токен и пазарна капитализация 231 млн. долара, Worldcoin се нарежда на 146-о място сред най-големите криптовалути. Това е само "моментно", защото засега само 111 млн. от общо 10 млрд. токена са в обращение. Тоест ако по подобие на биткойн, по-голямата част от токените бяха в обръщение, да кажем, 90%, а цената остане същата - 2 долара, а не 12% както сега, пазарната капитализация би била 19 млрд. долара, правейки Worldcoin 5-ата най-голяма криптовалута по пазарна капитализация, ако не добавяме Tether и USDC. С толкова голямо количество WRD да бъде "отключено", мнозина се страхуват, че активът може да е надценен и биха могли да се създадат вълни от продажби, ако експериментът с вече флагмана на AI токените не потръгне.

"Орбът на Worldcoin все още не е достъпен в България. Това, което проактивно можете да направите, рискувайки единствено малко време, обаче е да изтеглите приложението и да "резервирате" своя "грант" - част от еърдроп, който ще се дава постепенно и става реалност веднъж щом преминете през машина за сканиране на очите. За момента 2.1 млн. души от 1 планета, 6 континента и 35 държави според данни от приложението са преминали тази стъпка, за което са получили поне по 25 WRD, еквивалент на 53 долара. За последните 7 дни има 260 хил. регистрации.

Едновременно с това вероятно хиляди чакат да се докоснат до орб около тях, за да получат еърдропа и да реализират минимална печалба. Приложението е забранено за потребители от САЩ, а като причина за това се дават регулаторните условия и несигурност относно крипто, което мнозина приемат като подкрепа и присъединяване на проекта към общата идея, че САЩ гонят иновациите извън граница и криптобизнесите заедно с тях със своята регулаторна политика.

Този експеримент събира вниманието на много инвеститори и наблюдатели, а само времето ще покаже дали Worldcoin ще постигне своята визия, или ще се окаже само една от многото временни звезди, блестящия в небосвода на крипто. Опитът от проекта обаче е изключително ценен за всички, които се интересуват от развитието на криптопазара и иновативните финансови модели, а летвата е вдигната високо, независимо дали се съмнявате в проекта, вярвате в него или само спекулирате краткосрочно. За всички, чиято мисъл веднага е била как могат да "фармят" за този еърдроп - просто ви трябват много очи...

Първата част от Worldcoin whitepaper-а

Нова идентичност и финансова мрежа



Worldcoin е основан с мисията да създаде глобално включваща идентичност и финансова мрежа, притежавана от по-голямата част от човечеството. Ако успее, Worldcoin може значително да увеличи икономическите възможности, да мащабира надеждно решение за разграничаване на хората от AI онлайн, като същевременно запази поверителността, да даде възможност за глобални демократични процеси и да покаже потенциален път към UBI, финансиран от AI.

Worldcoin се състои от защитаваща поверителността мрежа за дигитална идентичност (World ID), изградена върху доказателство за личност и когато законите позволяват, цифрова валута (WLD). Всеки човек има право на дял от WLD просто защото е човек. World ID и WLD в момента се допълват от World App - първия интерфейс за World ID и Worldcoin Protocol, разработен от екипа на сътрудниците в Tools for Humanity (TFH).

"Доказателството за личност" (World ID) е една от основните идеи зад Worldcoin и се отнася до установяването, че индивидът е едновременно човек и уникален. Веднъж установен, той дава на индивида способността да твърди, че е реален човек и е различен от друг реален човек, без да се налага да разкрива своята идентичност в реалния свят.

Днес доказателството за личност е неразрешен проблем в глобален мащаб, което затруднява гласуването онлайн или разпространението на стойност в голям мащаб. Проблемът е още по-неотложен, тъй като все по-мощните AI модели допълнително ще засилят трудността при разграничаването на хората от ботовете. Ако успее като част от Worldcoin, World ID може да се превърне в глобален стандарт за доказателство за личността.

Някои от основните допускания зад Worldcoin са:

Доказателството за личност е липсващ и необходим цифров примитив. Този примитив ще стане по-важен, тъй като все по-мощните модели на AI стават достъпни.

Мащабируемото и всеобхватно доказателство за личността за първи път позволява съгласуване на стимулите на всички участници в мрежата около добавянето на истински хора към мрежата. Биткойн се издава за защита на биткойн мрежата. Worldcoin се издава за разрастване на мрежата Worldcoin със сигурност, наследена от Ethereum.

Във време на все по-мощен AI най-надеждният начин за издаване на глобално доказателство за личност е чрез персонализиран биометричен хардуер.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • - 1
    • + 3

    Дневник, стига давайте гласност на финансови пирамиди

    създателите на фалиралите FTX и Three Arrows Capital от къде имат пари??? Нали са фалирали?

    Нередност?
  • 2
    cxv32666841 avatar :-|
    Georgi Georgiev
    • + 4

    Поредната VC надута безсмислица. С 1% пуснати в обръщение, което се манипулира супер лесно. Проумейте и повтаряйте цитата: биткойн, НЕ крипто - биткойн е истинското решение, всичко след него е направено да забогатеят създателите, VC "инвеститорите" и инсайдърите. Всичко, още повече PoS измислените токени. Майкъл Сейлър вече 2 години говори как елементарно може да се справим с ботовете с оранжев чек (вземете най-накрая да го послушате малко), но не им е изгодно защото няма как да спечелят от въздуха като мамят наивни и необразовани хора! А "пресата" само им помага с некоректните си и некомпетентни статии. (с удоволствие бих ви коригирал глупостите преди да излязат). Не сте споменали, че това е просто OPstack, т.е копие/форк на Оптимизъм, живеещо на централизирания PoS етириум, както и бъдещия BASE на койнбейс, а не самостоятелен блокчейн. Който е толнова тъп да си продаде биоидентификатор за 25WLD (които реално трябва да струват не по 2$, а по 2 цента- както казах е само 1 % от целия съплай) на частна компания, която иска да въведе базов доход, държи най-силния AI, който не е отворен (затова Илън се е махнал) и са 1ви дружки с WEF- ами ще си заслужават тогава CBDC робството, което са им приготвили и чука вече на вратата. Успех. P. S. И как ще се справят с проблема след като акаунти се търгуват в телеграм за по $1 - всичко това е прах в очите, събудете се!

    Нередност?
Нов коментар