🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да използваме стейбълкойни и защо те са важни за криптосектора

Те могат да гарантират повече сигурност на инвестициите, но и могат да са инструмент за манипулация от издателите им

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Изборът на правилния стейбълкойн е важен, защото той може да гарантира повече сигурност на инвестициите.
За предпочитане са монети с прозрачен процес за одит и отчитане на резервите, които ги подкрепят.
Липсата на регулация все пак ги прави рискови и изложени на риск от манипулации и измами.

Стабилните монети (Stablecoins) се наложиха като популярен инструмент за овладяване на нестабилността на криптопазара. И макар самите те да са се сблъсквали с различни проблеми, криза на доверието и съмнения, тяхното значение е огромно за сектора. Тези токени имат за цел да поддържат фиксирана стойност спрямо определен актив, като най-често се използва щатският долар. За да се поддържа тази връзка, издателят на стейбълкойна трябва да поддържа постоянно резерви в долари, еквиваленти или ценни книжа, които да поддържат връзката с долара или избрания базов актив.

Ако има издадени стабилни монети за 1 млрд. долара, то в резервите трябва да има активи на същата стойност. На теория, ако дадете на издателя на стейбълкойна един долар, той трябва да създаде (минтне) един токен, който след това може да похарчите за крипто или нещо друго, а след време, ако желаете да го осребрите в издателя, той трябва да ви върне вашия долар.

Съществуват и алгоритмични стейбълкойни, който са вързани с определен токен, който автоматично бива изгарян или емитиран, ако има отклонение в цената на стабилната монета. Един от най-известните алгоритмични койни бе

TerraUSD, която се срина през пролетта на 2022 година.

През последната година стабилните монети са в светлината на прожекторите, най-вече заради бързото развитие на пазара. Пазарната им капитализация се увеличи от 23 млрд. долара в началото на 2021 г. до малко над 131 млрд. долара през второто тримесечие на 2023 г. Въпреки това те все още представляват само около 10% от общия пазар на криптоактиви.

Стабилна полезност

Стейбълкойните са полезни по много причини - позволяват да се заобикалят регулации, по-лесно да се държат пари в брой на чуждестранни криптоборси и да се търгува с тях. През последната година те се използват и като полезно средство за застраховка от високата инфлация.

Освен това при рязък срив на пазара много по-лесно може да продадете дадена криптовалута срещу стейбълкойн, отколкото срещу фиатни пари - просто я изтегляте в борсата, а когато нестабилността на пазара премине, отново инвестирате в избраната от вас криптовалута.

Първоначално стабилните монети се използваха главно като относително безопасно "място за паркиране" за криптоволатилност и като мост за търговия с криптоактиви. Но с нарастването на децентрализираното финансиране (DeFi) те придобиха нови приложения. Стабилните монети осигуряват по-голямата част от ликвидността в приложенията на DeFi като децентрализирани обмени и протоколи за кредитиране.

Затова и за всеки инвеститор е важно да избере правилния стейбълкойн така, че той да не "изтрие" парите ви по подобие на TerraUSD. Няколко стабилни монети придобиха значителна популярност на пазара, a най-известните са Tether (USDT), USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD), Dai (DAI) и TrueUSD (TUSD), като те формират основната пазарна капитализация при тези инструменти.

Когато избирате стейбълкойн, е важно да вземете предвид фактори като стабилност, прозрачност, ликвидност, сигурност и не на последно място - съответствие с нормативните изисквания. Уверете се, че стейбълкойнът, който сте избрали, поддържа стриктно и последователно своята връзка с основния актив, като проучите историята на монетата, за да потвърдите нейната стабилност във времето. Потърсете стабилни монети с прозрачен процес за одит и отчитане на резервите, които ги подкрепят, за да сте сигурни, че емитентът разполага с необходимите активи, за да поддържа фиксирането.

Високата ликвидност на токена е от особена важност - това означава той лесно да се купува и продава на различни борси, без да причинява значителни промени в цената. Тя гарантира, че можете лесно да конвертирате своя стейбълкойн в други криптовалути или фиатни валути, когато е необходимо, без да загубите някаква стойност. Трябва да се уверите, че стейбълкойнът, който сте избрали, има солидна инфраструктура за сигурност, за да предотвратите хакване и други киберзаплахи. И накрая, изберете стейбълкойн, който е в съответствие със съответните разпоредби във вашата юрисдикция, но и в световен мащаб, тъй като това помага да се сведе до минимум рискът от потенциални правни проблеми, които също биха могли да наранят актива и ако стейбълкойнът е на "частични" резерви, макар и това да не е обявено, да доведат до банк рън.

Закачени за долара

От началото на годината, пазарната капитализация на Tether е нараснала с 22.7%, за последните 30 дни с 3.7%.За последния месец, тези на USDC, BUSD и DAI са намалели съответно с 13%, 19.4% и 10.1%. Много трейдъри и криптопотребители спекулират, че на някои стейбълкойн компании им е дадена силата да манипулират пазара, като "принтират" пари, купуват силни активи като биткойн и етер с минимален риск и продават, притежавайки допълнителна информация, неналична за "простосмъртния" криптопотребител.

Всичко това е малко плашещо, защото стейбълкойните са от изключително значение и липсата на регулации може сериозно да навреди на общия пазар, ако някакво апокалиптично събитие от типа на депег на Tether или USDC се случи. Мащабът на пораженията би бил много по-голям от големината на пазарната капитализация на стейбълкойните и всички в криптосектора биха били засегнати, дори никога да не са използвали стейбълкойни.

Tether (USDT)

Tether (USDT) е най-големият стейбълкойн по пазарна капитализация, която към 2 май надвишава 81.8 млрд. долара. Стартиран през 2013 г., той първоначално се нарича Realcoin. USDT се емитира от Tether Limited, компания, регистрирана в Хонконг със силни връзки с борсата за криптовалута Bitfinex. Tether е обвързан с щатския долар (USD) и има за цел да поддържа съотношение на стойност 1:1. Това означава, че за всеки USDT токен в обращение трябва да има еквивалентна сума USD, държана в резерв от Tether Limited. Компанията е подложена на критики съмнения, както и съдебни дела, свързани за нейните резерви, прозрачност и одиторски практики. Въпреки противоречията USDT остава доминираща сила на пазара на стейбълкойни, осигурявайки ликвидност на търговците и служейки като убежище по време на периоди на пазарна нестабилност.

USD coin (USDC)

USD Coin (USDC) е стабилна монета, пусната през 2018 г. от консорциума CENTER, сътрудничество между Circle и Coinbase, две известни базирани в САЩ компании за криптовалута. Той е с пазарна капитализация 30.5 млрд. долара. USDC е обвързан с щатския долар и стойността му се поддържа чрез резерв от USD, държан от регулирани финансови институции. Стабилната монета е изградена в Ethereum и се разшири и до други блокови вериги като Solana, Algorand и Stellar. USDC е известен със своята прозрачност и съответствие с нормативните изисквания, с редовни одити, извършвани от независими счетоводни фирми, за да се гарантира, че подкрепата 1:1 се поддържа. През март, когато USDC скъса връзката си с долара, тъй като няколко милиарда долара от активите бяха държани в потъващата банка SVB и нямаше яснота какви ще са последствията, от Circle побързаха да обявят, че каквото и да става, ще намерят средства, с които да възстановят загубените в банковия фалит активи и по този начин да възстановят пега на USDC.

Binance USD (BUSD)

Binance USD (BUSD) е стейбълкойн, пуснат през 2019 г. от Binance, най-голямата борса за криптовалута в света по обем на търговия. BUSD е обвързан с щатския долар и се емитира в партньорство с Paxos Standard (PAX), регулирана финансова институция. Пазарната му капитализация е 6.6 млрд. долара, а в своя пик тя надхвърля 22 млрд. Стейбълкойнът е изграден върху блокчейните Ethereum и Binance Smart Chain, предлагайки на потребителите гъвкавост и намалени такси за транзакции. BUSD придоби популярност благодарение на връзката си с екосистемата Binance и съответствието с регулаторните изисквания, включително месечни одити от независими счетоводни фирми за проверка на подкрепата 1:1 USD. Регулаторите в САЩ наредиха на Paxos да спре да издава стейбълкойна на Binance в средата на февруари, което доведе до значителни тегления, въпреки които BUSD възстанови пега си и остана един от малкото стейбълкойни, които не помръднаха по време на кризата с USDC.

Dai (DAI)

Dai (DAI) е децентрализиран стейбълкойн, стартиран през 2017 г. от проекта MakerDAO, децентрализирана автономна организация, изградена върху блокчейн Ethereum. За разлика от други споменати стабилни монети, DAI не е подкрепен от резерв от фиатна валута. Вместо това той е обезпечен от различни криптовалути, предимно Ethereum (ETH), държани в интелигентни договори. Системата използва сложен механизъм от обезпечени дългови позиции (CDP) и управление от токена Maker (MKR), за да поддържа обвързаността си с щатския долар. Dai е широко хвален за своята децентрализирана природа, която елиминира необходимостта от доверие в централен емитент, което го прави популярен избор за DeFi приложения. Въпреки това стейбълкойните са много свързани и DAI падна до 94 цента за "долар}">TrueUSD (TUSD)

TrueUSD (TUSD) е стейбълкойн, пуснат през 2018 г. от TrustToken, базирана в САЩ технологична компания. TUSD е обвързан с щатския долар и е подкрепен от резерв от щатски долари, държан в ескроу сметки в множество американски банки. Изграден върху блокчейна Ethereum, TUSD има за цел да предостави прозрачна и съвместима алтернатива на други стабилни монети. От Trust твърдят, че независимите счетоводни фирми редовно проверяват резервите на компанията в USD, за да гарантират, че поддръжката 1:1 е реална, докато интелигентните договори гарантират директно обратно изкупуване на TUSD токени за USD. TUSD е популярен сред търговците и инвеститорите, които търсят прозрачен и одитиран стейбълкойн. Пазарната капитализация на TUSD e малко над 2 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар