🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо биткойнът е нараснал с почти 150% тази година

Представяне на теорията, че криптовалутите са като хлебарките

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Да им махнете главите не работи: хлебарките могат да живеят без тях цяла седмица. Ударите също не са гаранция: гъвкавите им екзоскелети могат да се огънат, за да поемат до 900 пъти телесното им тегло. Да ги пуснете в тоалетната също не е решение: някои могат да задържат дъха си за повече от половин час. За повечето хора хлебарките са нежелан вредител. Тяхното присъствие влошава и факта, че са неунищожими.

Именно с нежелан вредител финансисти и регулатори биха оприличили криптоиндустрията. Престъпниците използват крипто за пране на пари. Терористите ги използват, за да извършват плащания. Хакери искат откупи в биткойни. Много криптомонети са създадени просто, за да могат създателите им да откраднат парите.

Индустрията също изглежда неунищожима. Цените на криптовалутите бяха смазани от по-високите лихвени проценти през 2022 г. Главата на индустрията вече е няма: Чанпън Джао и Сам Банкман-Фрийд, основателите на двете най-големи централизирани криптоборси в света очакват присъди за финансови престъпления (нарушаване на закони за пране на пари и измама). Регулаторите се засилват. Въпреки това криптото не само оцеля, но отново се покачва: биткойнът се изкачи до двегодишен връх от почти 45 хил. долара на 11 декември спрямо едва 17 хил. в началото на годината.

Какво става? От една страна, неунищожимостта е вградена в технологията. Биткойн, етер и други монети не са компании - те не могат да фалират или да бъдат закрити от някого. Те използват блокчейни, които поддържат база данни с трансакции. Техните списъци се проверяват от децентрализирана мрежа от компютри, които са стимулирани да продължат да ги поддържат с обещанието за нови токени. Само ако цената на токените падне до нула, цялата архитектура може да се срине. Продължава да има много причини да вярваме, че някои криптотокени струват повече от нищо.

Първата е, че притежаването на крипто е залог за бъдеще, в което използването на технологията е широко разпространено. Хората в деспотични страни вече използват биткойн и стабилни монети (токени, обвързани с твърда валута, като долара), за съхранение на спестявания и дори понякога, за да извършват плащания. Художници, музеи и колекционери все още създават или събират незаменими токени (NFTs). Така правят и тези, които искат да продават изображения и като рекламна кампания. Доналд Тръмп продава снимката си за 99 долара на парче. Той планира да разреже костюма, в който е бил арестуван, да го превърне в колекционерски карти и да ги даде на хората, които притежават поне 47 негови NFT-та.

През бума криптоиндустрията набра много пари и нае много умни разработчици. Тези, които останаха, продължават да работят по нови приложения като социални медии или криптоигри с възможност за печалба за крайния потребител. Може би те никога няма да бъдат широко възприети. Но дори и малкият шанс да бъдат струва нещо.

Втората причина е, че с всеки следващ цикъл на бум и спад става все по-ясно, че криптото не е балон като манията по лалетата през 1630-те години или лудостта по Beanie Babies през 1990-те. Въпреки че биткойнът е волатилен актив, историята на цените му прилича повече на планинска верига, отколкото на един връх, която изглежда тясно свързана с технологичните акции. И все пак той е само умерено свързан с по-широкия пазар. Актив, който се движи нагоре и надолу, а не успоредно с други, които хората може да имат в портфолио си, и да бъде полезен за диверсификация.

Това, че биткойнът се е утвърдил като сериозен актив, изглежда, е източникът на последния скок. През август американски съд постанови, че Комисията за ценни книжа и борси (SEC), основният регулатор на американските пазари, е била "произволна и капризна", когато е отхвърлила усилието на инвестиционния посредник Grayscale да преобразува тръст от 17 млрд. долара, инвестиран изцяло в биткойн, в борсово търгуван фонд (ETF). Това би улеснило инвестирането в биткойн за обикновения играч.

През октомври съдът потвърди решението си - на практика нареди на секцията да отстъпи. Най-големите мениджъри на фондове, включително BlackRock и Fidelity, също са кандидатствали за стартиране на ETF-и. Като се има предвид възвръщаемостта, предлагана от биткойн в миналото, и корелациите му с други активи, резултатът може да бъде прилив на пари в биткойн, тъй като дори разумните инвеститори обмислят да вложат малки части от своите пенсионни фондове или портфейли в крипто за диверсификация.

Мнозина изпитват инстинктивно отвращение, когато видят хлебарка. Но въпреки недостатъците си тези буболечки имат приложение - те превръщат разлагащата се материя в хранителни вещества и ядат други вредители, като комари. Крипто също има своите приложения, като диверсификация на портфейла и съхранение на стойност. И както беше показано, почти невъзможно е да бъде убито.