🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сроковете за спот ETF в биткойн изтичат, а това изнерви и срина пазара

Биткойн падна до 40.5 хил. долара, но бързо се възстанови до нивото 42.5 хил. след доклад на Matrixport който прогнозира, че няма да има одобрение на борсови фондове

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

За едва няколко часа общата пазарна капитализация на криптопазара падна с над 7.5% до 1.7 трлн. долара, а цената на крипто валути като биткойн, етър, солана и кардано намаля с между 7 и 15%. Причината е че започнаха да се появяват съмнения относно потенциалното приемане на биткойн спот ETF-а, който досега бе смятан за даденост и "90% сигурен" по думите на Bloomberg анализатора Джеймс Сейфарт. Миналата седмица Reuters съобщи, че биткойн ETF може да бъде одобрен "вторник или сряда", позовавайки се на свои източници. Вече е сряда и на пазара се усеща голяма нервност и волатилност.

Над 400 млн. долара на трейдъри оптимисти за покачване на цените бяха "изтрити" от пазара. Катализаторът на всичко това е компанията за финансови услуги Matrixport, която заяви в свои доклад , че очаква SEC да отхвърли всички заявления за ETF този месец. От спада може да си дадем сметка колко включено в цената е било това събитие до момента и за нагласите на трейдърите, които спекулират с новините относно наближаващия халвинг и ефекта му върху майнинг индустрията, както и бъдещето приемане на спот ETF.

"Ние вярваме, че всички приложения не отговарят на критично изискване, което трябва да бъде изпълнено преди одобрението на SEC. Това може да бъде изпълнено до второто тримесечие на 2024 г., но очакваме SEC да отхвърли всички предложения през януари.

Въпреки че напрежението се реже с нож, Galaxy & Invesco, едни от дузината чакащи техния спот биткойн ETF да бъде одобрен, пуснаха видео, за да отпразнуват петнадесетия рождения ден на биткойн. В X(twitter) мнозина коментират, че голямото покачване на цените от вчера и резкият спад от днес целят единствено да ликвидират голяма част от отворените позиции на пазара и намират това за здравословно.

Aкциите на MicroStrategy, компанията, пионер в притежаването на биткойн, се търгуваха с 9% увеличение преди отварянето на пазара и въпреки спада на цената на биткойн остават стабилни. Според данни от Coindesk са реализирали 372% печалба за последната година и са едва 10% по ниско от най-високото си ниво от 2021.

В разгара на предварителното очакване и скептицизма за одобряването на първия борсово търгуван фонд (ETF) за Bitcoin в САЩ известният критик на Bitcoin и привърженик на златото Питър Шиф предупреди почитателите на BTC да внимават с желанията си. В публикация в X, Шиф заяви, че ETF-ите за Bitcoin могат да имат катастрофално въздействие върху цената на BTC, като обещанието за ETF, котиран в САЩ, поддържа цената и спекулативния интерес към Bitcoin в продължение на години. Той предрича упадъка на Bitcoin от години, но всяко предсказание се оказва грешно. Неговият туит предизвика реакции от защитници на BTC, които напомниха, че така както ETF за злато не намали търсенето на истинско злато, така и ETF за Bitcoin ще стимулира пазара на BTC.

Докладите досега предсказваха одобрение на първият ETF за Bitcoin до 2 януари, но това не се случи. С приближаването на крайния срок на SEC на 10 януари за решение, оптимизмът на пазара се превръща в скептицизъм, подкрепен от слабостта в акциите на криптоминьорите и продажбите на свързани с криптоакции в САЩ. Анализаторът на ETF от Bloomberg - Ерик Балчунас, който беше в челните редици на дебата за ETF за Bitcoin, вече смята, че все още има малък шанс SEC да отхвърли кандидатурите отново.

Все още няма коментари
Нов коментар