НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Какво следва след пробива на биткойн ETF

Новите борсови инструменти започнаха да се търгуват при висок интерес. Предстои обаче да оправдаят големите очаквания

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Нови 11 борсово търгувани фонда вече се предлагат на американските борси.
  • Конкуренцията между фонд мениджърите вече донесе намаление на таксите.
  • ETF-те могат да се купят като обикновени акции и са достъпни от България.

Само няколко дни след историческото одобрение на борсово търгуван фонд (ETF) с реално притежание на биткойн в САЩ тикерите светнаха на основни криптоборси. Вече се търгуват 11 фонда и всеки, който има достъп до платформите, може да си купи ETF, който следи цената на най-голямата криптовалута. Масово фондовете използват за попечителство Coinbase и Gemini, а акциите им са листнати на NYSE, Cboe Global Markets и Nasdaq. Единствено Fidelity е със самостоятелно попечителство, изповядвайки мантрата "не си ли държиш ти ключовете, не притежаваш койните", а останалите асет мениджъри разчитат на Coinbase да им бъде попечител.

ETF е ценна книга, която можете да купувате и да продавате на съответните фондови борси чрез инвестиционен посредник, подобно на обикновените акции. Това позволява инвеститорите да получат изложение към определен пазар или актив, като се търгува с обикновени акции, които представляват портфейлът на фонда. В случая на биткойн спот ETF в САЩ този финансов инструмент дава възможност на инвеститорите да инвестират в биткойн, без да притежават директно криптовалутата, една от пречките на редица компании да включат биткойн в инвестиционните си и спестовните си портфолиа. Отваря се нова възможност и за ритейл инвеститорите в биткойн. Борсовите кодове на новите фондове вече са налични в основни платформи

Не е ясно колко нов капитал ще привлекат новите фондове, но се очаква значителни средства от други криптофондове да бъдат насочени към тях, съобщиха в свой доклад от J.P. Morgan. "Скептични сме към оптимизма на много пазарни участници, че много свеж капитал ще навлезе в криптопространството в резултат на одобрението на спот биткойн ETF", пише техният анализатор Николаос Панигирцоглу. Индексът Crypto Fear & Greed Index падна до "неутрално" за първи път от октомври 2023 г.

Елате, хиляди милиарди

Спот биткойн ETF направиха огромен дебют, като в първия ден на търговията реализираха дневен обем над 4.6 млрд. долара, който дойде от кроссделки с GBTC на Grayscale и IBIT на BlackRock, според данни, публикувани на X от анализатора на Bloomberg Intelligence Джеймс Сейфарт.

Голямата конкуренция в крайна сметка облагодетелства крайния потребител, тъй като първоначално обявените такси значително намаляха, след като всички започнаха да ги подрязват с цел най-атрактивен продукт. Засега всички са в диапазона 0.19-0.39% с изключение на лидера на пазара до момента с над 28.6 млрд. долара менажирани средства Grayscale (GBTC), който държи на своите 1.5%.

"Със сигурност може да се каже, че това е най-големият удар в Ден първи в историята на всички ETF-и", коментира Ерик Балчунас, анализатор на ETF в Bloomberg Intelligence, в X публикация. За сравнение - базираният на биткойн фючърси ETF (BITO) на ProShares привлече едва 570 млн. долара приток с 1 млрд. обем на търговия в първия си ден през октомври 2021 г., стартиран близо до върха на бичия криптопазар.

Трите най-големи биткойн ETF отбелязаха входящи капитали на стойност над половин млрд. долара (без да се брои фондът на Grayscale с 22 млрд. долара), което на практика означава значителното търсене на клиенти за традиционни решения за инвестиране, свързани с биткойн (BTC). В момента пазарната капитализация на биткойн е 837 млрд. долара, но наличните за продажба биткойни са значително по-малко, а подобни покупки са значителен фактор за увеличаване на цената. През седмиците, предшестващи датата на одобрение, в сряда, 10 януари, биткойн се повиши до скорошния си връх от около 49 хил. долара, а сега се търгува за малко над 42.5 хил. долара.

Инвестиционният гигант BlackRock пусна първата си видеореклама за своя новостартиран iShares Bitcoin Trust ETF (IBIT) миналата седмица. Тя се състои от почти двеминутен видеоклип, включващ директор на BlackRock, който очертава предложението за стойност на биткойн и как инвеститорите могат да получат достъп до него чрез новия ETF. Докато други спот емитенти на Bitcoin ETF използват препратки към поп културата и крещящи изображения, BlackRock, изглежда, е възприел по-конвенционален подход, което направи впечатление на редица анализатори. Джей Джейкъбс, ръководител на алтернативните ETF на BlackRock в САЩ, заявява в рекламата, че IBIT е лесно достъпен, удобно премахва оперативните тежести и се издава според репутацията и опита на BlackRock в ETF пространството.

Лари Финк, главният изпълнителен директор на BlackRock (BLK), подкрепи и идеята за етер (ETH) борсово търгуван фонд (ETF) ден след като дългоочакваният биткойн (BTC) ETF стартира. "Виждам стойност в наличието на Ethereum ETF", каза Финк в интервю за CNBC миналия петък. "Това са само стъпки към токенизацията и наистина вярвам, че това е мястото, към което ще вървим."

След изказването етериум прекъсна корелацията си с биткойн и значително увеличи цената до почти 2700 долара. Токенизацията е терминът за представяне на активи (реални или цифрови) под формата на токен в блокчейна. Според Финк токенизацията може да елиминира проблемите, свързани с прането на пари и друга корупция, а той "не вижда криптовалутата като валута, а като клас активи", като се позовава конкретно на биткойн като "клас активи, който ви защитава" срещу страхове от геополитически риск.

Ах, този халвинг

След дългоочакваното решение на SEC да одобри тези финансови продукти сега един от ключовите моменти, който се очаква след по-малко от 100 дни и е силно вероятно да повлияе на цената на биткойн, а и да се превърне в наратив за крипто, е халвингът. Той представлява събитие, при което наградата за добив на нови блокове в блокчейн мрежата на биткойн се намалява наполовина. Този процес се случва на всеки приблизително четири години и има за цел ограничаване на предлагането на нови биткойни, като по този начин се влияе на инфлацията в мрежата.

Исторически след халвинга цената на биткойн се увеличава, тъй като се намалява количеството на продажба на копачите на биткойн и се създава дефицит на нови монети, което увеличава търсенето и съответно стойността. CoinShares в своя последен "Доклад за копачи" отбелязва, че има пик в растежа на хешрейта, което често се случва около четири месеца преди халвинга вероятно поради "биткойн ръш". В доклада не се предлага ценова прогноза, а вместо това се твърди, че добивът на биткойн ще стане по-конкурентоспособен, ефективно нокаутирайки по-малко ефективните и трудно адаптиращи се копачи.

Друг наратив, този за връзката между биткойн, златото и акциите, която се е увеличила през 2023 г., се показва според скорошен доклад от мениджъра на активи Fidelity. През 2023 г. златото претърпя значителни колебания, но като цяло показа силно представяне спрямо няколко валути. Цената на златото в щатски долари скочи с 14.6% през 2023 г. и се установи твърдо над 2000 долара. Представянето на активите се движи основно от геополитически рискове и търсенето на централните банки. Междувременно биткойнът спечели 156% през 2023 г. Инвестиционната компания спекулира с причините за увеличената корелация между суровините заради нарастващия фискален дефицит на САЩ и очакваната промяна в лихвените проценти. Анализът на Fidelity също сочи по-строга среда за предлагане на биткойн, тъй като количеството на дългосрочните инвеститори е достигнало нов рекорд за всички времена от 70% - нещо, което говори за положителни бъдещи очаквания. Освен това обаче новите ETF в биткойн трябва да оправдаят големите предварителни очаквания.

Как да купя биткойн ETF

Одобреният биткойн ETF ще позволи достъп до него на регистрирани инвестиционни консултанти (RIA), пенсионни фондове и други институции, които са силно регулирани. За индивидуалните инвеститори покупката вече ще е като обикновена акция. Биткойн ETF-и могат да бъдат закупени директно през тези финансови съветници от емитента (например BITB на Bitwise) или дори от някои традиционни банки в САЩ, като едно нещо винаги е необходимо - да се отвори брокерска сметка.

За българските потребители възможностите са няколко, като се почне от interactivebrokers, freedombroker и се мине през Etoro и платформи като Plus500, Elana, Admirals. Trading 212 и т.н. Достатъчно е, след като си направите сметка и потвърдите акаунта си, да намерите съответния тикър и да натиснете "купи". Разбира се, добре е преди това да се направи консултация с финансов анализатор.

Материалът има информативен характер и не трябва да се разглежда като финансов съвет

Все още няма коментари
Нов коментар