НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

На хоризонта се задава и ETF в етер, а цената му вече е твърдо над 2000 долара

Два от най-големите асет мениджъри са подали заявление за одобрение пред американските регулатори. Но има и нещо като троянски кон

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Еуфорията около потенциално одобрение на първия борсово търгуван фонд (ETF) с реално притежание на биткойн е голяма. Но не по-малък е интересът и към такъв инструмент, който да е базиран на Ether (ETH) - криптовалутата на блокчейна на Ethereum.

Още през септември Grayscale подаде заявление за своя ETF, но върху фючърс на етер, а на 15 ноември Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) отложи действията по заявлението му. Когато стана ясно, че Blackrock ще опитат да пуснат и Еthereum ETF, цената за пръв път от 6 месеца отскочи повече в процентно отношение от тази на BTC. Миналата седмица стана ясно, че и Fidelity се интересува да пусне свой спот ETH ETF. Първоначалният краен срок за вземане на решение бе 17 ноември, но SEC го удължи.

Това забавяне идва в момент на голямото очакване за одобрение на биткойн ETF с реално притежание от федералния регулатор, който до момента е отхвърлил всеки опит за издаване на такъв продукт за широката инвестиционна общественост. Над дузина компании подадоха заявления за стартиране на биткойн ETF през 2023 г., като няколко от тях кандидатстват и за подобни продукти, свързани с етер, втората по големина криптовалута.

Регулаторът все още не е дал ясни индикации дали ще приеме биткойн ETF-ите, а мнението на неговия председател Гари Генслър постоянно се променя. Предишните откази бяха аргументирани с опасенията за уязвимостта на биткойн към пазарна манипулация. Кандидатите твърдят, че тези притеснения са отстранени и не са актуални след одобрението на биткойн фючърс ETF-и, мнение, което апелативен съд повтори по-рано тази година. SEC все още отлага вземането на окончателни решения по всички тези заявления.

Очакванията около борсовия фонд с Ether очевидно влияе и на цената му, която в понеделник премина 2000 долара. Фактор за това беше и изборът на новия аржентински президент Хавиер Милей - с либертарианските си възгледи той заплашваше да премахне песото и да го замени с щатския долар. А защо не и с крипто, питат се някои.

Grayscale фючърс ETF - капан за SEC

Bloomberg ETF aнализаторът Джеймс Сейфарт смята, че приложението за Ethereum фючърс ETF на Grayscale е просто трик, който да затрудни SEC и да я принуди да одобри нейния спот Ether ETF.

"Grayscale Investments използва борсово търгуван фонд (ETF) с фючърси на Ether като троянски кон, за да принуди Комисията по ценни книжа и борси на САЩ да одобри спот Ether ETF", каза анализаторът на Bloomberg ETF Джеймс Сейфарт.

Сейфарт коментира в своя публикация X (Twitter) от 15 ноември, след като SEC забави предложението на Grayscale за ETH фючърс ETF, че според него, ако SEC одобри приложението на Grayscale, това ще даде възможност на Grayscale да спори за одобрението на неговото приложение за спот Ether ETF. "Гледайте как [SEC] се опитва да одобри и да аргументира защо фючърс е различно от спот. Или при евентуален отказ да се аргументират защо продуктите от акта от 1933 г. са значително различни от продуктите от акта от 1940 г. И двата варианта са лоши за SEC [по мое мнение] - гениален ход."

Ако SEC отхвърли офертата на Grayscale, мениджърът на активи може да твърди още, че SEC третира фючърс ETF-ите на Bitcoin и Ether различно, като позволява единият по Закона за ценните книжа от 1933 г., но не и другия.

Разберете какви са вариантите да плащате с крипто тук.

Как да се започне с крипто инвестиции тук.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар