Криптоинструменти за доходност

Няколко тренда при инвестиционните възможности в дигиталните валути

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Криптофондовете стават все по-популярни като инвестиционен вариант, осигуряващ диверсифицирана експозиция на криптопазара без необходимост от индивидуалното управление на активи.
Стейкингът и майнингът са популярни инвестиционни инструменти, насочени към генериране на пасивен доход за инвеститорите, като стейкингът включва заключването на криптовалута в портфейл и участие във валидирането на транзакции в блокчейна, а копаене включва използването на специализиран хардуер за валидиране на транзакции.
NFT и суап пулове в Uniswap представляват нов тип дигитална инвестиция, при която хората могат да купуват, продават и търгуват с уникални цифрови активи, като колекционерски предмети и произведения на изкуството, но същевременно могат да се възползват и от възможностите на Uniswap.

Пазарът на криптовалути претърпя значителни промени през последните години, а това доведе до появата на нови тенденции и инвестиционни инструменти. Докато 2023 г. започва, въпросът на много инвеститори е дали сега е времето да инвестират в този сравнително нов и нестабилен пазар. За да се даде отговор обаче, е важно да разберем различните налични опции за инвестиране, както и рисковете и предварителните условия, свързани с всяка от тях. Фалитът на FTX и проблемите с други криптоборси показаха, че инвестирането през тях може да носи и сериозни рискове - злоупотреба с клиентски сметки, загуба на активи и т.н.

Един от най-популярните инвестиционни инструменти на пазара на криптовалути са криптофондовете. Те са подобни на традиционните взаимни фондове - обединяват парите на множество инвеститори за купуване на диверсифициран портфейл от активи. Въпреки това вместо в традиционни активи като акции и облигации криптофондовете инвестират в различни криптовалути. Това позволява на инвеститорите да получат достъп до пазара на криптовалута, без да се налага да купуват и управляват отделни активи.

Очакваната възвращаемост от криптофондове като Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), Pantera Bitcoin Fund, CoinShares и Bitwise 10 варира и обикновено е тясно свързана с представянето на основната криптовалута на фонда (в този случай биткойн). Трябва да се има предвид, че борсово търгуваните фондове (ETF) в крипто не инвестират в спот пазар, а във фючърси върху биткойн. В САЩ и Канада финансовите регулатори одобриха няколко такива - като BetaPro Inverse Bitcoin, ProShares Bitcoin Short Strategy, който залага на спад на биткойна, както и дългия фонд на ProShares, който залага на поскъпване. В тези криптофондове може да се инвестира чрез различни инвестиционни платформи, като Interactive Brokers например.

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) е най-големият биткойн фонд в света. Това е и първият публично търгуван тръст, който има цифрова валута като основна стойност. Купувайки през брокерски акаунт, вие непряко купувате биткойни, което означава, че разчитате на Grayscale да купува и държи биткойн вместо вас като трета страна. GBTC е подобен на крипто борсово търгуван фонд (ETF), тъй като обединява средствата на инвеститорите за инвестиране в биткойни и начислява на инвеститорите такса за управление за инвестиране във фонда. Откакто Grayscale стана публично търгуван фонд през 2015 г., той е натрупал над 631 110 биткойна, което е около 14.6 млрд. долара към края на януари по информация от сайта му.

Разбира се, има и няколко минуса, като например, че подобни фондове не са особено подходящи за малки инвеститори, тъй като имате нужда от минимална инвестиция 50 000 долара, за да купите в Grayscale Bitcoin Trust, и освен това GBTC начислява 2% годишна такса, което е доста на борсовите фондове.

Проблем с подобни фондове е, че клиентите не притежават BTC, а частните ключове за BTC са в Grayscale. На 19 ноември 2022 г. Grayscale заяви, че няма да споделя своето доказателство за резерви (PoR) със своите клиенти поради опасения за сигурността въпреки глобалната паника около имплозията на FTX. Този отказ предизвика известни притеснения сред инвеститорите.

Стейкинг или майнинг

Друг популярен инвестиционен инструмент са продуктите за доходност, които са предназначени да генерират пасивен доход за инвеститорите. Те включват стейкинг, което включва държане на криптовалута в портфейл и участие във валидирането на транзакции в блокчейна, и майнинг, който включва използване на специализиран хардуер за валидиране на транзакции.

Стейкингът е един от най-популярните инструменти за доходност на криптопазара, като се прави през борса или директно в блокчейна. Това включва задържане на определено количество криптовалута в портфейл и участие при валидирането на транзакции в блокчейна. Това печели награди на инвеститора под формата на нови монети, които може да бъдат продадени или задържани за бъдещо поскъпване.

Очакваната възвращаемост от стейкинга може да варира в зависимост от конкретната криптовалута, мрежовите условия, платформите, които се използват, и т.н. Като цяло възвращаемостта варира от около 3% до 15% годишно, като за приеманите за по-малко рискови криптовалути, като например Ethereum, може да спечелите над 4.7% годишно като валидатор и 4.4%, ако заключите активите на криптоплатформа като Binance.

Майнингът, от друга страна, включва използването на специализиран хардуер за валидиране на транзакции в блокчейна и печелене на награди под формата на нови монети. Въпреки че добивът може да бъде печеливша инвестиция, той изисква значителна предварителна инвестиция в разходи за хардуер и електричество и наградата може да намалее с увеличаването на трудността при добива.

Възвращаемостта от майнинг зависи от множество фактори и варира спрямо начина, по който се справя определена криптовалута. Част от факторите може да бъдат стойността на електрическата енергия, видът криптовалута, която добивате, трудността на добив в определен момент от време, използваният хардуер, използваният pool и таксите, свързани с него, и др. Изключително много компании, свързани с майнинг на криптовалути и в частност биткойн, изпитваха затруднения покрай спада на цената, но въпреки това трудността на добив е в своя пик и се изграждат все повече центрове за добив с някакво вградено преимущество, с което да контролират пазара, като използване на по-евтина електроенергия чрез използване на атомни електроцентрали в близост или петролни дружества, които използват излишните си енергийни източници, които иначе просто се изгарят.

NFT - атрактивни, но непредвидими

В допълнение към криптофондовете и инструментите за доходност има няколко нововъзникващи тенденции на криптопазара, които си струват вниманието. Един от тях са NFT (незаменяеми токени), цифрови активи, които са уникални и не могат да бъдат заменени с друг актив. NFT се използват най-често на пазара на изкуство и колекционерска стойност, но може да се прилагат и за други видове активи като музика, видео и виртуални недвижими имоти. Например художник може да създаде дигитално произведение на изкуството и да го продаде като NFT на колекционер, който след това може да докаже собствеността и автентичността на произведението на изкуството. Друг пример са игри като Axis Infinity или CryptoKitties, в която играчите могат да купуват, продават и развъждат виртуални котки/аксита, всяка от които е представена от NFT. В момента най-евтината подобна котка е 5 долара, а най-евтиното акси - 2 долара, а и от двете съществуват по няколко милиона. Миналата година, преди хака в Axie Infinity, цената на средностатистическо акси беше над 350 долара.

Възвращаемостта от NFTs и блокчейн игри е изключително непредвидима заради сегментацията на пазара с идентични продукти и липсата на регулации. Пазарът е наситен с множество измами, но ако вярвате, че това е бъдещето и web3 изкуството привлича вашето внимание вероятно защото е сравнително рано, то най-добрите платформи биха били Opensea.io, която поддържа множество блокчейни, Аrtblocks.io, където има повече информация за артистите и проектите са по-aрт ориентирани, и Magiceden.io - платформа за проекти на Solana.

Uniswap и тренда на децентрализиране на пазара

Суаповете също стават все по-популярни на криптопазара. Това са децентрализирани борси, които позволяват на потребителите да търгуват с криптовалути без необходимост от централен посредник. Суаповете се считат за по-бързи и по-сигурни от традиционните борси и предлагат по-широка гама от опции за търговия, тъй като буквално всеки може да листне всичко. Те обаче са за по-напреднали инвеститори, които имат портфейли в Web 3, тъй като трябва да се вържат с борсата.

Един от най-популярните суапове е Uniswap, децентрализирана борса, изградена върху блокчейна Ethereum. Тя използва интелигентен договор за автоматично свързване на купувачи и продавачи и също така е автоматичен маркет мейкър (AMM), който използва пулове от ликвидност, за да позволи търговия без необходимост от книга с поръчки. Именно тези пулове могат да бъдат използвани и като инструмент за пасивен доход, които генерира печалби от таксите на хората, използващи съответния пул, и се влияе от корелацията на цените на включените в пула криптовалути.

Това е и концепцията за частична собственост върху пулове. Тя позволява на инвеститорите да купят и част от по-голям набор от активи, вместо да купуват активите поотделно. Например инвеститор може да купи дял от майнинг пул, което му дава пропорционален дял от възнагражденията, генерирани от минните дейности на пула. Това може да бъде по-рентабилен начин за инвеститорите да се изложат на пазара за копаене, тъй като разходите за настройка и поддръжка на оборудване за копаене може да бъдат високи.

Очакваната възвращаемост от пуловете на Uniswap също се движи в широки диапазони и зависи от няколко фактора, включително конкретната двойка криптовалута, която се търгува и заключва, количеството предоставена ликвидност и обема на търговия на пула.

Възвращаемостта може да варира от няколко процента, когато заключвате например Ethereum и някоя стабилна монета, до над 100%, ако заключвате eth и най-новия шиткойн на пазара, но е важно да се отбележи, че тази възвращаемост не е гарантирана и може да бъде силно променлива. Освен това инвестирането в пулове Uniswap носи ликвиден риск, пазарен риск и риск от загуба, където стойността на предоставената ликвидност може да намалее поради пазарните условия. Преди да инвестирате в пулове Uniswap, е важно да проучите задълбочено конкретния пул и допълнително да помислите за начина, по който предвиждате да се справя конкретната двойка в бъдещето.

Криптопазарът действително предлага разнообразие от инвестиционни инструменти и всеки носи набор от рискове. Затова е важно за инвеститорите да ги проучат задълбочено и да ги разберат, преди да вземат решение. Очаква се криптопазарът да расте през 2023 г. и сега може да е подходящ момент за инвестиране в този вълнуващ и динамичен пазар. Въпреки това, както винаги, важно е да направите собствено проучване и да инвестирате само това, което можете да си позволите да загубите.

Очаквания и рискове за 2023


Криптовалутите привлякоха значително внимание през последните години като нов клас активи с голям потенциал за растеж.


Очаква се 2023 г. да донесе развитие в криптосвета, което би могло да окаже голямо влияние върху пазара. Един от ключовите очаквани резултати е повишеното приемане и използване на криптовалути като средство за плащане и инвестиции. Това се дължи на развитието на по-удобни за потребителя и сигурни криптоплатформи, портфейли и борси, както и на растежа на DeFi и NFT пазарите и повишеното приемане от големи компании и социални платформи


Съществуват обаче и значителни рискове, свързани с криптовалутите. Един от най-големите е регулаторната несигурност с потенциала правителствата да предприемат мерки срещу или затягане на използването на криптоактиви. Освен това има заплахи за киберсигурността като хакване и кражба на криптоактиви, както и непредсказуемост на цените на крипто, което също може да доведе до значителна нестабилност. Ограничени разбиране и достъпност на криптовалутите сред хората още са проблеми, които може да попречат на широкото им приемане в краткосрочен план.


Въпреки тези рискове има и други фактори, които биха могли да стимулират пазара на криптовалута през 2023 г. Един от тях е нарастващият интерес от страна на институционалните инвеститори, които виждат изключителен потенциал за растеж в този клас активи. Напредъкът в блокчейн технологията и повишената ефективност при обработката на транзакции също може да допринесат за растежа на пазара. Широкото признаване и приемане на криптовалутите като легитимен клас активи, съчетано с положителни макроикономически развития като ниска инфлация и намаляващо доверие в традиционните финансови институции, също може да задвижи пазара.


В момента погледите са насочени към халвинга на биткойн в началото на следващата година и начина, по който това ще се отрази на цената му. Винаги досега намаляването на наградите за майнинг е имало много положително влияние. Освен това около втората по големина криптовалута, Ether, също има надежди - след като тя промени блокчейна си, добивът й се случва чрез стейкване, което означава заключване на койни за определен период. Очаква се от март да започне отключването им, което да натисне цената, но пък и да бъде възможност за инвестиции в дългосрочен план.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred

    То бива, ама чак пък толкова голяма простотия не е нормално

    Нередност?
Нов коментар