НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Биткойн преодоля 41 хил. долара с нов връх за 2023 и 144% доходност за годината

Очаквания за намаляване на лихвените проценти в САЩ и надеждите за биткойн ETF будят оптимизъм сред инвеститорите и повишават прогнозите за бъдещ ръст на биткойн

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Рано сутринта на 4 декември, криптосветът изживя вълнуващ момент, защото биткойн отново се повиши до ключова стойност от 40 хил. долара - ниво, което не бе достигано от 19 месеца. Според данни от Cointelegraph Markets Pro и TradingView, новият връх на bitcoin за 2023 г. е 41 350 долара, което е забележително увеличение в сравнение с цената от началото на годината, откогато валутата се е покачила с над 144%. Етериум също отбелязва значителен ръст, като се търгува за 2245 долара.

Факторите зад този възходящ тренд са многобройни, въпреки че цената на най-голямата криптовалута все още е с над 39% по-ниска от най-високото си ниво. Основният ефект идва от световните финансови пазари и реакцията им на скорошните коментари на централните банкери в САЩ. Пазарите реагираха положително на заявление на Федералния резерв, което предполага по-мека монетарна политика и възможност за намаляване на лихвените проценти в бъдеще. Тези фактори, съчетани с надеждите за одобрение на първия биткойн ETF в САЩ и предстоящия халвинг, допринасят за укрепването на пазара. Това движение се случва на фона на рекордно високите цени на златните фючърси, които достигнаха 2087 долара след изявленията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Неговите коментари създадоха наратива, че цикълът на затягане е достигнал своя връх, тласкайки доходността на облигациите надолу.

"Пазарът очаква все повече намаление на лихвените проценти през следващата година и инвеститорите са все по-добре настроени по отношение на перспективите за приложенията на Bitcoin ETF от някои от най-големите имена в управлението на активи. Това е официално заявление за започване на бичи пазар и е вероятно цената да види още повишения през следващите седмици", пише за Cointelegraph Луси Ху, старши анализатор в Metalpha.

Психологическия фактор от преминаването на една "бариера" значително променя и ритейл нагласите и се очаква все повече да се говори, да се пише за и да се коментира блокчейн секторът. Буквално часове след достигането на 40 хил. долара биткойн вече атакува кота 42 хил., като се отчита и значителен интерес към прякото притежание на биткойн. Криптомедията CoinDesk съобщава, че между 17 ноември и 1 декември, притежателите на биткойн са изтеглили 37 000 BTC от централизирани борси към собствени портфейли, което предполага и огромно желание за директно управление на техните активи и е много здравословно за мрежата.

На 1 декември изпълнителният директор на MicroStrategy - Майкъл Сейлър обяви, че фирмата е закупила още 16 130 биткойна на средна цена от 36 785 долара, като към тази дата притежава 174 530 биткойна на средна цена от 30 252 долара за биткойн. Новият аржентински президент Хавиер Милей също е фактор на криптосцената, защото след обявяването, че ще премахне песото и ще закрие централната банка, мнозина спекулират, че биткойн може да бъде приет като официално платежно средство, по примера на Ел Салвадор. Разбира се, това е доста крайна хипотеза за втората по големина латиноамериканска икономика.

Анализаторите предвиждат, че тенденция ще продължи.

Ръководителят на отдела за проучване и стратегии в платформата за финансови услуги Мatrixport Маркус Тилен прогнозира, че биткойн може да достигне над 60 000 долара до април следващата година и 125 000 долара до края на 2024 г. Той се осланя на историческия модел, според който след всяка "меча" фаза на криптовалутите последва тригодишен "бичи" цикъл, като именно 2023 г. се очаква да бъде първата година от новия цикъл.

"Исторически погледнато, годините, когато наградите за копаене на биткойн биват намалявани, наполовина са възходящи. Копачите имаха склонност да трупат биткойн преди всеки халвинг ", допълва Тилен.

В свое прессъобщение от 28 ноември, британската банка Standard Chartered прогнозира, че биткойн може да достигне шестцифрена сума преди края на следващата година поради "по-ранното от очакваното въвеждане" на спот ETF в САЩ.

Засега има 13 кандидата за спот биткойн ETF в САЩ - последният от швейцарския мениджър на активи Pando Asset, който подаде документи на 29 ноември. Всички очакват одобрение от Комисията по ценни книжа и борси, включително BlackRock и Grayscale, които се срещнаха с агенция за хеширане на подробности за техните ETF. Според анализаторите на Bloomberg ETF има 90% вероятност всички ETF-и да бъдат одобрени едновременно до 10 януари 2024.

Съдържанието на тази статия е предназначено само за информационни цели и не трябва да се разглежда като финансов съвет, инвестиционна препоръка или предложение за търговия.

Все още няма коментари
Нов коментар