🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хакнат профил на SEC в X обяви спот ETF-а в биткойн за одобрен

Това изстреля цената на най-голямата криптовалута до почти 48 хил. долара

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В кулминационния момент, когато напрежението покрай приемането на биткойн спот ETF в САЩ се реже с нож и всички очакват буквално всеки момент да се появят новини, че това се е случило, X профилът на комисията по ценни книжа и борси (SEC) публикува, че всички кандидатури са били приети. За едва няколко минути цената на биткойн избухна до над 47.6 хил. долара. Оказа се, че това е поредната фалшива новина, този път станала възможна, защото профилът на SEC e бил компрометиран или поне това побърза да коментира председателят на комисията Гари Генслър в свой пост в платформата.

"Акаунтът на SEC в twitter беше компрометиран и беше публикуван неоторизиран туит. SEC не е одобрила листването и търговията на спот биткойн борсово търгувани продукти", пише в поста на Генслър.

След като стана ясно, че ETF-и още не са приети, цената на биткойн падна до 45.4 хил. долара и за момента запазва ниво от около 46 хил. долара, ефективно затваряйки дълги позиции за над 70 млн. долара, според данни от Coinglass. Освен това биткойн графиката показва, че корелацията биткойн/етър e силно променена в полза на етър, който противно на очакванията се "възползва" от колебанията, за да отбележи малък ръст в цената си. Според данни от Coingecko, стейбълкойна Tether за момент също изгуби пега си към долара, търгувайки се за малко под 99 цента.

Twitter освирепя. ETF веднага се превърна в trending a криптопотребителите побързаха да тълкуват всичко, което се случва. Самия Гари Генслър бързо се превърна в мийм, а въпросът на Bitcoin Magazine "Как, ако SEC дори не може да защити техния 𝕏 акаунт, ще защити инвеститорите" остана да отеква в пространството. Според информация на FOX aдвокатите по ценни книжа вече са потвърдили, че SEC "ще трябва да се саморазследва за манипулиране на пазара" след публикацията за одобрение на #Bitcoin ETF. Мнозина спекулираха, че това се случва, за да се забави ETF одобрението.

Може би заради липсата на доверие на потребителите, а вероятно и заради самата възможност, Илoн Мъск, собственикът на X, побърза да "разследва". Според публикация в Coindesk, SEC не е използвала основни мерки за сигурност на своя акаунт X, когато е била "компрометирана". Преди няколко часа екипът по безопасността на X заяви, че е завършил своето "предварително разследване" на движещата пазара фалшива публикация на SEC за одобрение на приложения за биткойн ETF, за което регулаторът обвини своя "компрометиран" акаунт.

Американските сенатори Дж. Д. Ванс и Том Тилис изпратиха писмо до SEC с искане за обяснение на пропуска в киберсигурността. "Хапя си езика толкова силно, че кърви", коментира главният юрисконсулт на Coinbase в свой пост в X.

"Компромисът не се дължи на пробив в системите на X, а по-скоро на неидентифицирано лице, което получава контрол над телефонен номер, свързан с акаунта @SECGov чрез трета страна", публикува акаунтът за безопасност на X.

Тъй като хората са много способни да лъжат, за да се провери нечия реална нагласа, често трябва да се опре до пари. Според Polymarket, децентрализиран протокол за залози, шансът Биткойн ETF да бъде одобрен до 15 януари е над 87%. Общите средства, заложени за конкретния залог "Ще бъде ли одобрен биткойн ETF до 15 януари" са над 7.2 млн. долара.

Очаква се реалното приемане на биткойн ETF да се осъществи по-късно днес, а крайния срок остава 15 януари.

Миналата седмица Гари Генслър публикува в X "Някои неща, които трябва да имате предвид, ако обмисляте да инвестирате в криптоактиви", пост, който мнозина намериха за показателен за поредната смяна в посоката на вятъра в платната на председателя на SEC и посоката, в която комисията се е насочила. Според поста "инвестициите в криптоактиви също могат да бъдат изключително рискови и често са непостоянни. Редица основни платформи и криптоактиви са станали неплатежоспособни и/или са загубили стойност. Инвестициите в криптоактиви продължават да бъдат обект на значителен риск.". Днес Генслър е обект на подигравки, като не са рядкост и диипфейкове с неговия глас и образ.

Все още няма коментари
Нов коментар