Дигиталните валути на централните банки стават все по-важен фактор

Могат ли CBDC да трансформират глобалната финансова система според доклада на Ripple Labs

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Централните банкови цифрови валути (CBDCs) се превръщат във все по-значим елемент в световната финансова система. Според последните данни повече от 80% от световните централни банки изследват потенциала на CBDCs, а някои като тези в Китай и Бахамите вече изпитват или внедряват такива системи. Прогресът в развитието на CBDCs създава нови възможности и предизвикателства за традиционните финансови институции. С въвеждането на тези цифрови валути банките ще трябва да адаптират своите операции и услуги, за да останат конкурентоспособни в бързо променящата се финансова среда. Очаква се CBDCs да улеснят по-бързите и ефективни плащания, както и да подобрят достъпа до финансови услуги за хора без банкови сметки.

CBDCs се основават на блокчейн технологията, но за разлика от традиционните криптовалути, които са създадени с идеята за децентрализация, CBDCs ще се използват от централните банки за упражняване на по-голям контрол. Това включва възможността за проследяване на транзакциите и потенциалното въвеждане на политики, които могат да бъдат непопулярни сред криптопотребителите, като "замразяване" на определени портфейли, отказ на определени услуги, лимит на плащане и т.н. През ноември вицепрезидентът на Ripple Джеймс Уолис изрази оптимизъм за бъдещето на CBDC. Уолис твърди, че CBDC предоставят рентабилно решение за множество банки, като позволяват финансови услуги на значително по-ниска цена от традиционните методи.

Може би най-ключовия играч в разработването на CBDCs е именно Ripple. На 14 декември те публикуваха документ, които описва важността на CBDCs за създаването на значително положително въздействие от токенизацията на активи. Токенизацията е процес на преобразуване на традиционни активи в цифрови токени, които се съхраняват на блокчейн. Тази технология позволява по-голяма прозрачност и ефективност при трансфера на активи.

Въпреки потенциала си CBDCs се сблъскват с редица предизвикателства. Липсата на уеднаквена глобална регулаторна рамка, недостатъчното потребителско образование, опасенията относно поверителността и сигурността, както и нуждата от свързаност между различните CBDC системи са само някои от тях. Въпреки това от Ripple са уверени, че тези проблеми могат да бъдат решени.

"CBDC са необходими за поддържане на най-значимите положителни въздействия на токенизацията на активи, все по-насочен механизъм за трансформиране на материални активи в цифрови токени, съхранявани в блокчейна", се казва в документа.

За историята на Ripple изключително важен момент бе решението на съда, което установи, че XRP не е ценна книга. Това имаше значително влияние върху регулацията и възприемането на криптовалутите като цяло. Компанията зад петия по големина криптотокен (4-ти, ако не броим Tether) XRP има дълга история на предоставяне на банкови услуги на различни финансови институции, което подчертава тяхното значение за бъдещето на блокчейн технологиите и развитието на международните плащания. Ripple активно си сътрудничи с повече от 20 централни банки по света по инициативи, свързани с CBDCs. Те участват в разработването на CBDCs в страни като Бутан, Палау, Черна гора, Колумбия и Хонконг.

Традиционните методи за финансови услуги по света обикновено включват използването на банкови услуги чрез физически клонове, както и онлайн банкиране и различни платежни системи. Тези методи са характерни с определени операционни разходи, свързани с поддръжката на физически офиси, персонал, IT инфраструктура и т.н.

В Европа системи като SEPA (Единната зона за плащания в евро) предоставят рамка за улесняване на банковите трансфери в евро между страните членки. Системата BLINK в Обединеното кралство позволява на потребителите да извършват моментални плащания чрез мобилни устройства, аналогична има и в България, като носи и същото име. В Швейцария, системата SIC (Swiss Interbank Clearing) е използвана за междубанкови плащания и обработка на транзакции. В САЩ, традиционните методи включват ACH (Automated Clearing House) трансфери, които са електронни плащания, извършвани чрез ACH мрежата, и системата Fedwire, използвана за междубанкови трансфери в реално време. CBDCs предлагат алтернатива на тези традиционни методи, като потенциално намаляват разходите за транзакции и улесняват бързия и сигурен трансфер на средства.

В Европа се наблюдава значителен напредък с въвеждането на MiCA (Markets in Crypto-Assets) - първата европейска крипто регулация. MiCA има за цел да установи ясни правила и стандарти за функционирането на криптовалутния пазар в ЕС, осигурявайки по-голяма защита на инвеститорите и стимулиране на иновациите в тази област.

В документа на Ripple се посочва: "Централните банки не могат да постигнат целите за паричен контрол, ако отстъпят контрола на напълно децентрализирана цифрова система." Това отново показва дилемата между централизацията, която осигурява контрол, и иновациите, които блокчейн технологията предлага чрез програмируеми пари и интелигентни договори. Така, докато централизираните модели предоставят стабилност, те могат да ограничат възможностите за финансова инклузия и валутни иновации, които CBDCs предлагат. Според изследване на Juniper Research за широкото приемане на CBDCs централните банки трябва да "променят начина си на мислене" и да проектират процеси от край до край, включващи различни заинтересовани страни. Плановете трябва да вземат предвид как да стимулират приемането и използването на CBDCs за постигане на реална полза в области като търговското обслужване на дребно и плащането на сметки и комунални услуги.

В последните месеци наблюдаваме значително повишаване на цената на Bitcoin, което предизвика вълна от оптимизъм сред инвеститорите. Този повратен момент идва на фона на очакваното приемане на ETF-и (Exchange-Traded Funds) с реално притежание на криптоактиви. Тази стъпка се очаква да донесе нов поток от институционални инвестиции в криптовалутите, което ще допринесе за тяхната стабилизация и надеждност като финансови инструменти, но всичко това се преплита и с въвеждането на CDBC като нов стандарт за плащания.

Предстои още едно значимо събитие - биткойн халвинга. Това е процес, при който наградата за майнинг на Bitcoin се намалява наполовина. Този механизъм, предвиден в алгоритъма на Bitcoin, действа като мярка за контрол на инфлацията и поддържане на дългосрочната стойност. Очаква се, че този халвинг ще доведе до намаляване на дневните продажби от страна на миньорите, което от своя страна може да увеличи търсенето и цената на Bitcoin. До голяма степен Bitcoin влияе за приемането и разбирането на CDBC-та, защото е изключително лесно те да бъдат сравнявани с него, като по този начин разбираме разликите и целите на двата актива.

Бъдещето на CBDCs и криптовалутите е обект на активни дебати. Технологичните иновации, регулаторните промени и нарастващото криптоприемане от страна на ритейла, но и на бизнеса са фактори, които ще оформят бъдещето на финансовата индустрия. Въпреки несигурностите едно е ясно - цифровите валути и технологиите, които стоят зад тях, ще имат дълготраен и трансформативен ефект върху глобалната икономика.

Разберете повече за европейската крипторегулация MICA и какво значи тя за индустрията тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар