🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Софтуерна грешка провокира загриженост за стабилността на Ethereum

Огромна част от валидаторите на Ethereum разчитат на един и същ софтуер, за да захранват операциите, което може да крие голям системен риск

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През уикенда Ethereum преживя един от най-тежките си моменти, който е сред причините през последните няколко дни стойността му да падне с над 10.8%, повече, отколкото на останалия "червен" пазар. Става дума за грешка в клиентския софтуер Nethermind на Ethereum - използван от валидаторите на блокчейна за взаимодействие с мрежата - всички валидатори на Nethermind бяха извън строя за известно време в неделя, което породи и големи дискусии за бъдещето и централизирания характер на мрежата.

Като цяло "инцидентът" бе много бързо решен, но епизодът съживи дълго тлеещ дебат в екосистемата на Ethereum около необходимостта за "многообразие на клиентските софтуери". Някои експерти се възползваха от възможността да посочат колко лоши биха могли да бъдат нещата, ако друг клиентски софтуер, Geth, най-популярният клиент за изпълнение на веригата, беше излязъл извън строя и дали Ethereum би могъл да продължи да работи, ако нещо подобно се случи.

Около 85% от валидаторите на Ethereum в момента се захранват от Geth и скорошните прекъсвания на по-малки клиенти за изпълнение подновиха опасенията, че доминиращата пазарна позиция на Geth може да доведе до сериозни последици, ако някога има проблеми с програмирането му. Nethermind захранва едва около 8% от валидаторите, които работят с Ethereum. Основната последица от грешката беше, че скромните финансови санкции паднаха върху някои базирани на Nethermind валидатори, но инцидентът с Nethermind последва подобно прекъсване по-рано през януари, което засегна Besu, клиентския софтуер зад около 5% от валидаторите на Ethereum.

Geth, което означава "Go Ethereum", се разработва и поддържа основно от Ethereum Foundation, основната организация с нестопанска цел, която подкрепя развитието на Ethereum. Geth не е бил напълно имунизиран от грешки, но никога не е страдал от критично прекъсване като тези, които удариха Nethermind и Besu.

В зависимост от естеството на грешката, тази при Geth може да спре цялата мрежа, правейки невъзможно валидаторите да добавят нови блокове към блокчейна. Ethereum също така е програмиран да санкционира валидатори, които изпадат офлайн или нарушават правилата на мрежата, което означава, че хиляди базирани на Geth валидатори могат да бъдат държани финансово отговорни в случай на грешка и санкциите могат да станат още по-големи, ако грешката се окаже трудна за коригиране.

DCinvestor, крипто инфлуенсър в социалните мрежи, заяви в своя публикация на X, че изтегля своите стейкната етъри от Coinbase, докато компанията не превключи операциите си за валидиране към система, която разчита по-малко на клиента Geth. "Не мога да пренебрегна рисковете от това, което изглежда като настройка за залагане на един-единствен клиент в момента", пише DCinvestor, добавяйки, че "мога да загубя голям процент от депозита си", ако нещата се объркат. Редица други обаче са на мнението че коментари като този са просто страх и несигурност и Geth разчита на качество, а ако се появят редица други по-малки клиенти, менажирани от по-неопитни екипи, техните "блокажи" са сигурни и това ще се отрази неблагоприятно на мрежата.

but i can't ignore the risks of what

- DCinvestor (@iamDCinvestor) January 22, 2024

Все още няма коментари
Нов коментар