🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горчив коктейл от много фактори удари цените на криптовалутите

Изтичането на капитали от Grayscale Bitcoin Trust и продажбите от FTX и Мt.Gox формират сложна картина за пазара, докато цената остава под важния психологически праг

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Биткойн (BTC) и останалите криптовалути са подложени на натиск за продажба през изминалите дни, като най-голямата криптовалута падна под важното психологическо ниво от 40 хил. долара за първи път от 3 декември 2023 г. Въпреки кратките опити за възстановяване BTC остава заключен в относително тесен търговски коридор. Инвеститорите стават жертва на смесени сигнали от криптоспецифични и макроикономически фронтове. Интересно е, че фондовият пазар в САЩ достигна исторически връх на 22 януари, което подчертава, че въпреки притесненията за представянето на биткойн малко вероятно е това да е свързано с макроикономическия сценарий.

Съществен фактор за последния спад на биткойн, изглежда, е и голямото изтичане на капитали от Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), най-големия биткойн борсов фонд в света. Инвеститорите са изтеглили над 640 млн. долара само в понеделник, като общите изходящи потоци досега тази година достигат до 3.45 млрд. долара. Голяма част от тези средства са отишли в някои от новите биткойн спот ETF-и, най-малкото и заради по-ниските им такси за управление. Grayscale налага такса 1.5%, докато при останалите тя е под 1%.

Анализатори като Джеймс Сейфарт свързват отлива на средства от GBTC с разсейването на шума около представянето на нови продукти миналата година. Някои го нарекоха спот ETF махмурлук, други Sell the news - продажби и обиране на печалби след еуфорията около новите борсови фондове.

Спадът от последните дни може да потвърждава, че дългосрочния тренд на биткойн е надолу въпреки поскъпването му през миналата година. През последния месец BTC е със спад от близо 11%.

JP Morgan предупреждава, че биткойн фондът на Grayscale, GBTC, може да стане жертва на нови разпродажби в следващите седмици. Според банката притокът на милиарди в 11-те спот BTC ETF (борсово търгувани фондове) показва, че инвеститорите на дребно преминават от цифрови портфейли, държани от борси/брокери на дребно, към по-евтините спот биткойн ETF.

Grayscale трансформира своя GBTC фонд в спот BTC ETF след историческото одобрение от страна на SEC (Комисията по ценни книжа и борси) по-рано този месец. Анализаторът на JPMorgan, Николаос Панигирцоглу, подчертава, че цената на BTC е спаднала с 10% след старта на спот BTC ETF. Панигирцоглу казва: "Изглежда, че тегленето на печалби, т.е. динамиката на "купи слуховете/продай фактите", се е случило през последните дни, както се страхувахме преди." Според Панигирцоглу изходящите потоци от GBTC фонда на Grayscale ще усилят "допълнителния натиск върху цените на биткойн през следващите седмици".

BlackRock needed 7 trading days to become the third-largest BTC investment vehicle globally - set to become the second-largest after today.

Fidelity has also entered the top 4. pic.twitter.com/NUvkQQcHbt

- Vetle Lunde (@VetleLunde) January 23, 2024

FTX и Mt.Gox влизат в центъра на вниманието

На 23 януари бяха прехвърлени приблизително още 15 200 BTC (590 млн. долата) от известни GBTC портфейли към попечителя Coinbase според данни от фирмата за крипторазузнаване Arkham. Въпреки че този обем е по-малък от този на предходния ден, коментаторите остават скептични, тъй като окончателните числа все още не са потвърдени. "Поне са по-малко от вчера", написа популярният търговец Daan Crypto Trades като част от своята реакция.

Други обвиняват не GBTC оператора Grayscale, а принудителните ликвидации, както и разтоварването от фалиралата борса FTX, която преди нейната "смърт" имаше значителни GBTC притежания. Голяма част от това "изселване" беше поради несъстоятелността на FTX, която е продала 22 млн. акции според частни данни, прегледани от CoinDesk. На 25 октомври 2023 г. FTX притежаваше 22.3 млн. GBTC, оценени на 597 млн. долара, както показва документ, подаден на 3 ноември 2023 г. Стойността на GBTC холдинга на FTX нарасна до около 900 млн. след първия ден на търговия на биткойн ETF на Grayscale на NYSE Arca на 11 януари, когато той затвори търговската сесия на 41 долара.

"Помнете, че продажбата на GBTC за BTC не намалява цената на биткойн; продажбата за USD и запазването му в USD го прави", поясни Адам Бек, изпълнителен директор на технологичната фирма за биткойни Blockstream.

Друг източник на безпокойство за инвеститорите в биткойн, изглежда, е несъстоятелността на вече несъществуващата борса Mt.Gox, която се очаква да отключи около 142 000 BTC. Някои първоначални плащания са извършени през декември 2023 г., но се очаква попечителят да се разплати с кредиторите до октомври 2024 г.

JPMorgan побърза да понижи рейтинга на акциите на криптоборсата Coinbase, като обоснова решението си с ценово движение на биткойн след одобрението на спот борсово търгувани фондове. В бележка до инвеститорите анализаторите на банката изразиха мнение, че акциите на Coinbase имат ограничен потенциал за ръст и ги понижиха до "неутрални". Целевата цена за края на годината беше запазена на нивото от 80 долара за COIN. В момента акциите се търгуват около 124 долара, предполагайки потенциален спад от над 35%.

"Въпреки че продължаваме да виждаме Coinbase като доминиращата борса в САЩ в криптоекосистемата и лидер в търговията с криптовалути и инвестирането в световен мащаб, смятаме, че катализаторът в биткойн ETF, който изтласка екосистемата от зимата й, ще разочарова участниците на пазара", заявиха анализаторите на JPMorgan.

Пазарните дъна обикновено са свързани с голям страх от притежание на активи и предпочитане на ликвидни средства. Опитните търговци често купуват, когато индикатори на настроението като индекса Crypto Fear & Greed на Alternative.me показват изключителен страх, и намаляват своите позиции, когато индексът показва алчност. Текущите настроения на пазара са неутрални, като индексът се движи около 48, като този спад е след показвания над 75 в началото на месеца, отразявайки алчността. Стойности под 20 указват на изключителен страх и често кореспондират със огромни продажби.

Силна първа седмица за новите ETF-и, а халвингът е след 86 дни

Единадесетте неотдавнa стартирани спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF) успяха да съберат биткойни на стойност над 4 млрд. долара само за седем дни на търговия. Общите управлявани активи (AUM) за тези ETF вече превишават 100 000 BTC. Халвингът се оформя като следващия наратив за крипто и в частност биткойн.

ETF, които допринесоха за този значителен прираст в притежанията на биткойни, включват BlackRock (IBIT), Fidelity (FBTC), Bitwise (BITB), Ark 21Shares (ARKB), Invesco (BTCO), VanEck (HODL), Valkyrie (BRRR), Franklin Templeton (EZBC) и WisdomTree (BTCW). Спот биткойн ETF (IBIT) на BlackRock води с 40 213 BTC в притежание, последван от FBTC на Fidelity с 34 152 BTC, според данни от K33 Research. Към последните данни от вторник общите притежания на тези нови ETF достигнаха 109 221 BTC. Стойността на биткойн тръста (GBTC) на Grayscale обаче намаля с 2.8 млрд. долара за същия период.

Все още няма коментари
Нов коментар