🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

14 февруари: Ден на любовта, виното и биткойн за 51 хил. долара

Капитализацията на най-голямата криптовалута надхвърли 1 трлн. долара на фона на нова вълна от оптимизъм

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Този 14 февруари ще се запомни освен като ден на любовта и виното, но и като ден на криптотрепет и много очаквания. Общата пазарна капитализация на биткойн отново надхвърли 1 трлн. долара. Рисковите активи като биткойн (BTC) се справят изключително добре, дори след като крипто претърпя умерени загуби във вторник след "по-горещия" от очакваното доклад за инфлацията в САЩ, който помрачи надеждите за намаляване на лихвения процент от Фед. С цената на биткойн, която вече надхвърля 51.5 хил. долара, а и докато други криптоактиви се покачват, търговците влизат в период на "изключителна алчност", според добре известния индекс, които измерва настроенията на пазара. В момента няма конкретна причина за поскъпването, но тя може да се крие в цялостния оптимизъм на пазарите и наливане на пари в по-рискови активи.

Индексът на страха и алчността, публикуван от alternative.me, измерва ентусиазма на пазара за биткойн и други известни цифрови активи. Последният път, когато той достигна резултат от 79 от 100, беше, когато биткойнът достигна най-високата си стойност за всички времена около 69 хил. долара през ноември 2021 г. Индексът е рутинно над 70 (прагът за "алчност") от октомври миналата година. Той падна до 50 след одобрението на биткойн ETF през януари, което първоначално бе възприето от мнозина като събитие за "продаване на новините".

Цената на биткойн се е удвоила през последните 12 месеца. Преди година на днешния ден една монета струваше едва 21 хил.долара, а вчера цената за кратко се повиши над 50 000 долара, като по обяд в сряда е 51.3 хил. Докладът за индекса на потребителските цени в САЩ за януари показа, че цените на здравеопазване и комунални услуги са се повишили, водени от стегнатия пазар на труда, докато храните, алкохолните напитки, облеклото и домакинските стоки за дълготрайна употреба са поевтинели поради връщането на потребителите към нормалното пазарно поведение след празниците. Нетните "вкарани" пари в популярни спот биткойн (BTC) борсово търгувани фондове (ETF) не показват признаци на забавяне, с близо 630 млн. долара, добавени във вторник.

- Bitcoin Magazine (@BitcoinMagazine) February 12, 2024

IBIT на BlackRock отново взима по-голямата част от всички тях, като добави близо 500 млн. долара, като запазва позицията си на водещ доставчик в 11-те ETF, като изключим Bitcoin Trust (GBTC) на Grayscale. Изходящите потоци от GBTC, изглежда, постепенно са се понижили, намалявайки натиска за продажба според някои анализатори и стимулирайки възходящото настроение.

Някои трейдъри прогнозират скок до 64 хил. долара в краткосрочен план, цитирайки технически анализ и търсене на покупки от институционални инвеститори. Не само техническите графики се борят за нивото от 65 хил. - търговците на опции също събират възходящи залози за биткойн, дори такива преминаващи върха от 69 хил.долара през следващите месеци, като някои залози за опции са насочени направо към 75 хил.долара.

Стойността в долари, заключена в броя отворени или активни биткойн (BTC) фючърсни договори, се е повишила до 26-месечен връх, според CoinGlass. Интересът към фючърси възлиза на над 22 млрд. долара, като биткойн се търгува на 51.5 хил. долара на спот пазара. Подновеният интерес към продукти с ливъридж като фючърси, заедно с покачването на цените, представлява приток на нови пари и потвърждава възходящия тренд. Биткойнът се повиши с 28% за малко повече от три седмици, главно поради силните притоци в наскоро пуснатите спот ETF в САЩ, приближаването на халвинга и китайската Нова година.

Търговците в голяма платформа като Robinhood са добавили още пари в спот биткойн ETF към своите. На 13 февруари - след публикуване на резултатите на компанията за четвъртото тримесечие (Q4) на 2023 г., Джейсън Уорник, главният финансов директор, каза, че само 5% от криптотърговията на потребителите се извършва чрез биткойн ETF, а останалите 95% избират директна спот търговия с биткойн. Warnick добави, че "част от привличането" в биткойн ETF на неговата платформа е от търговците на Robinhood, които добавят инструментите към своите пенсионни сметки. Платформата предлага всичките 10 спот биткойн ETF в Съединените щати, които започнаха да се търгуват на 11 януари.

Поскъпването на основните криптовалути влияе много и на алткойните в екосистемата. От топ 100 най-голямо покачване за последните 24 часа имат токените на Blur с 16.3%, Sei с 12%, VhaieCn с над 10%, а всичко останало свети в зелено с между 0.5 и 4%. Ethereum вече е с пазарна капитализация от 330 млрд. долара, което е около 1/3 от тази на BTC, изпреварвайки най-голямата криптовалута с 3.1% на фона на 2.8%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар