🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След рекордни ETF потоци биткойн подгони 50 хил. долара, но докъде ще стигне?

Спот биткойн ETF-и в САЩ, оптимизмът покрай китайската Нова година и макроикономически фактори стимулират най-голямото седмично покачване на BTC цената от октомври

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Биткойн повиши цената си на над 48 хил. долара още в петък, а спокойният уикенд очерта и най-голямото едноседмично увеличение от октомври. Сред причините са базираните в САЩ спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF), които регистрираха един от най-големите си нетни притоци в четвъртък. Спот ETF-ите увеличиха своите нетни биткойн притежания с 9260 BTC според данни на CoinDesk. Това означава над 400 млн. долара входящи потоци според данни на BitMex Research, най-високото число от 17 януари.

Общата пазарна капитализация на криптосектора достигна едномесечен връх точно когато Източна Азия постави началото на най-големия си фестивал за годината, китайската Нова година, отбелязвайки началото на това, което се смята за един от най-щастливите и силни периоди според китайския зодиак. На мандарин думата за дракон се произнася подобно на "дълъг", което повишава и ентусиазма сред някои криптоентусиасти. В този период китайците правят доста покупки, сред които и финансови активи.

Цената за биткойн може да достигне до 112 хил. долара тази година, ако настоящата тенденция на входящи потоци, свързани със спот борсово търгувани фондове (ETF), продължи, каза доставчикът на данни CryptoQuant. Изпълнителният им директор Ки Йънг Джу каза в X, че "по-лошият случай" за биткойн е около 55 хил. долара, или почти 15% скок от цените. Целите са били направени въз основа на ефекта от входящите потоци върху пазарната капитализация на биткойн и метрично съотношение, което исторически показва дали цените са били "надценени" или "подценени".

They've waited almost three years to see $48K again.

Kudos to those diamond hands!https://t.co/JqLntsCm7g pic.twitter.com/a2rz8YGBK7

- Ki Young Ju (@ki_young_ju) February 12, 2024

Струва си да се отбележи ротацията, която наблюдаваме между продукта на Grayscale и по-новите и по-евтини iShares и борсово търгуваните фондове (ETF) на Fidelity. Именно новите биткойн ETF продуктови притежания вече надхвърлят хазната на MicroStrategy, представлявайки 192 хил. биткойна, или около 1% от цялото бъдещо предлагане. Това ги превръща в още един незаобиколим фактор в "биткойн политиката", като изключително много анализатори са насочили погледите си именно там в опит да предвидят потенциален растеж в цените.

Неотдавнашното увеличение на лихвените проценти в САЩ помогна за покачването на щатския долар, но тренда през януари, изглежда, спира, тъй като кампанията на Фед започва да отслабва и пазарът премества очакваните намаления на лихвените проценти някъде към второто тримесечие на тази година. Едновременно с това много се спекулира, че в година на избори и съответно предизборни кампании "няма как да си позволят какъвто и да било спад на който и да било пазар" и "всичко ще продължава да расте". Корелацията между биткойн и етър се възстанови в полза на биткойн, като в момента ви трябват над 19.3 етъра за придобиването на един биткойн. Очакванията "да се заговори повече за предстоящите ETH ETF-и" и те значително да повлияят на цената може да не се сбъднат заради тайминга около халвинга и волатилността, с която той се свързва.

Проучването на банковия гигант JPMorgan установи, че 78% от институционалните търговци не планират да търгуват с криптовалути през следващите пет години и само малка група вижда технологията на блокчейн като най-влиятелната технология при оформянето на бъдещето на търговията следващите три години. Банката интервюира над 4000 институционални трейдъри за своето годишно проучване за електронна търговия за 2024 г., което обхваща предстоящи тенденции и "горещи" теми в сектора.

S&P 500, референтният капиталов индекс на Уолстрийт, се повиши за пета седмица, затваряйки над границата от 5 хил. пункта за първи път в историята. Според директора по деривати на Amberdata Грег Магадини бума на акциите, свързани с изкуствения интелект, е повишил индекса и възходящият импулс е много добър и за криптопазара.

"Трудно е да се каже, че AI е надценен. Наистина сме в началото на историята с AI и експлозия на приемането му. Как оценявате бъдещето на AI? Определено е неизвестно според мен. Crypto е в подобна позиция. То вероятно е комплимент към AI технологията предвид децентрализирани активи за данни във веригата и все още неоткритите бъдещи случаи на употреба", казва Магадини пред Cointelegraph.

Според Grayscale техническите основи на биткойн (BTC) и случаите на използване му значително са се увеличили през последната година и вероятно са го направили "по-силен" преди халвинга, очакван след около 2 месеца. Халвирането е част от кода на биткойн мрежата за намаляване на инфлационния натиск върху криптовалутата и ще намали наполовина наградите за копаене на биткойн блок. Това прави получаването или копаенето на нови биткойни много по-трудно и исторически е предшествало всеки по-голям ценови скок.

Публично търгуваните компании, свързани с криптовалута, също показаха стабилни печалби, тъй като биткойнът удължи ралито си. Биткойн миньорът CleanSpark (CLSK) поведе, изкачвайки се с над 20%. Coinbase (COIN) и софтуерната компания MicroStrategy (MSTR) показаха печалби около 5%. Борсово търгуваният биткойн фонд (IBIT) на BlackRock, първият от новите спот BTC ETF, достигнал активи от 2 млрд., добави около 2,75%. Riot Platforms (RIOT) и Marathon Digital Holdings (MARA) също се повишиха, добавяйки 8% и 9% съответно. Акциите за копаене често са препоръчителна входна точка за експозиция на биткойн преди предстоящия халвинг. Все пак с тази "добавена стойност" идва и рискът, а именно, че се очаква значителен брой от майнинг компаниите да приключат дейността си заради практическа нерентабилност.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    room101 avatar :-|
    room101
    • - 1
    • + 1

    Нормитата на 100к ше започнат да пишат централни заглавия в медиите, на 500к да си продават покъшнината, за да влезнат и да се предпазят от инфлацията на централните банки и престъпната монетарна политика на пиратски превзетите от глобалните корпорации държави.

    Нередност?
Нов коментар