🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Очакванията за ETF в Ether изстрелват цената му към 3000 долара

Пазарите си намират нови поводи за криптооптимизъм

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

На 11 януари бяха одобрени 11 спот биткойн ETF, които бавно се превърнаха в един от най-успешните инвестиционни продукти по обеми. Докато те продължават да превръщат милиони долари в биткойн на дневна база, масите се насочват към "следващото ново и интересно нещо", което носи името Ethereum. Спекулациите около приемането на потенциални Eth спот ETF-и се очаква да задвижат цената нагоре за седмици напред. Спекулациите около успешни предстоящи ъпгрейди в блокчейна на етър, както и проспериращата му екосистема - също. Сега официално сме в бичи пазар и милиарди долари чакат отстрани и наблюдават в опит да намерят перфектната позиция за натискане на зеления бутон.

Със скок от над 3.5% за последните 24 часа етър е на прага от 2900 долара, като се бори за психологическия праг от 3 хиляди, отразявайки силно увеличение от 17% за последната седмица. Това движение бяга от корелацията с биткойн, който отбелязва ръст 9.4% с цена над 52.4 хил. долара за същия период. Очаква се приемането на ETH спот ETF-и да бъде още през първата половина на 2024, освен ако не бъде отложено от SEC. Дори ако това се случи обаче, то би могло да бъде положителна новина за актива и за неговите притежатели, защото по-дългият период на акумулация, особено в бичи пазар, предразполага към по-големи скокове в цената, както вече забелязахме от отлагането на биткойн ETF-и.

Според ETF анализаторите на Bloomberg ETH ETF са практически невъзможни за отказване и финансовите институции, подали искане за подобни инструменти, имат различни способи как да достигнат до "заветната цел". Това са и едни от причините много трейдъри да смятат, че корелацията BTC/ETH ще се наклони в полза на ETH поне краткосрочно, преди да станем свидетели какви ще бъдат последиците на предстоящия биткойн халвинг.

Наскоро компанията за управление на активи Franklin Templeton направи крачка към влизането в надпреварата за Ether ETF, като подаде заявление S-1 до Комисията за ценни книжа и борси (SEC) на 12 февруари. Ръстът на Ether се дължи и на намаляващото предлагане на борсите поради стейкинг.

Според данни от Dune количеството на стейкнати ETH във Beacon Chain вече надхвърля 30 708 316 ETH, което представлява 25.56% от общото налично количество ETH, със стойност над 86.68 млрд. долара. Около 31.65% от тези ETH са стейкнати чрез Lido. Протоколите за повторно стейкване на Ethereum също отбелязват увеличение в броя на заключените токени на layer-2 блокчейни. Общата стойност, заключена в протокола за повторен стейкинг на Ethereum EigenLayer, се увеличи с 33% за последната седмица до 7.09 млрд. на 15 февруари, правейки новия протокол основен конкурент на Lido.

Интересни данни от платформата за анализ на блокчейн данни Lookonchain разкриват, че значителното повишение на цената на ETH с 24% от началото на февруари може да бъде приписано на няколко "кит" портфейла, които са закупили приблизително 80 000 ETH, на стойност над 200 млн. долара, от борси като Binance, Bybit, Bitfinex и OKX.

And the whale has bought a total of 64,346 $ETH($178.9M) from CEX and DEX since Feb 8.https://t.co/YXTeXbkTnF pic.twitter.com/rma98RuO5d

- Lookonchain (@lookonchain) February 19, 2024

В пост от 18 февруари Виталик Бутерин, съоснователят на етър, изрази ентусиазъм за одитирането с помощта на AI, за идентифициране и поправка на бъговете в мрежата на Ethereum, като по този начин подчерта значението на изкуствения интелект (AI) за решаването на един от най-големите технически рискове за мрежата - дълбоко скритите грешки в кода, а и създаде доста хайп.

В момента Ethereum се подготвя за дългоочакваната си актуализация Dencun, планирана за стартиране на 13 март. Тази актуализация е критична за дългосрочната стратегия на блокчейна и обещава значителни подобрения в протокола на Ethereum, включително въвеждането на Verkle trees, които ще позволят на валидаторските клиенти да работят с почти нулево използване на твърд диск и да синхронизират почти мигновено.

В момента мнозина се оплакват от скъпи транзакции, но според визията на Ethereum Foundation това скоро може да се промени. На дневна база на блокчейна на Eth се извършват над 1 млн. транзакции според etherscan. Още в средата на 2022 Бутериен очерта постепенен процес от пет стъпки, който ще доведе "блокчейна на интелигентния договор" до това, което той описа като крайната точка на развитието на Ethereum. Пет ключови думи капсулираха текущите фази на развитие - Merge, Surge, Verge, Purge и Splurge, като очертават техническите детайли на различни етапи на развитие.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lob18635382 avatar :-P
    пРезидента!
    • - 3

    Биткойн-пирамидата ще устиска до края на войната в Украйна. Заради санкциите има голямо търсене. След това цялата реално несъществуваща "валута" без никакво покритие ще се спихне за ден.

    Нередност?
  • 3
    peter_griffin avatar :-P
    Peter_Griffin
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "пРезидента!":

    Образовай се и не се изказвай като пълен глупак по теми, от които си нямаш никаква представа.

    Нередност?
  • 5
    asroma1927 avatar :-|
    asroma1927

    До коментар [#1] от "пРезидента!":

    Абсолютни глупости. Уолстрийт е на този пазар, чрез ETF на Блекрок и Фиделити, така, че всякакви разсъждения за смъртта на биткойн са крайно неграмотни лозунги. Щатската комисия по ценни книжа има определение за финансова пирамида и не е лошо да го видиш, за да не се излагаш така

    Нередност?
Нов коментар