Биткойн губи заради силен долар, лихвени прогнози и продажби от правителството на САЩ

Краткосрочни спадове на криптопазара и оптимизъм в американската икономика предизвикват предпазливост от страна на инвеститорите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В света на финансите април започва със значителни пазарни движения, а основно внимание бе насочено към биткойн, големите алткойни и, разбира се, долара. Биткойн регистрира спад до 65 хил. долара, маркирайки над 5% загуби и ликвидации на търговски позиции за милиони, a в момента бавно се възстановява, като се търгува за 66.3 хил. долара. Всички алткойни в топ 30 също светеха в яркочервено през последните 48 часа, като част от тях отбелязаха двуцифрени проценти спад. Това движение идва в контекста на повишаващ се индекс на американския долар (DXY), който достига най-високото си ниво за последните близо 5 месеца благодарение на оптимистични данни за производствената активност в САЩ (U.S. Manufacturing Activity). Падането на BTC под 66 500 долара съвпада с повишаването на индекса на американския долар над 105.00 за първи път от средата на ноември.

Производствената активност в САЩ се е повишила изненадващо през март, което води до укрепване на долара. Индексът на мениджърските по покупките (PMI) на Института за управление на доставките (ISM), публикуван в понеделник, показа неочаквано увеличение през март, първият ръст от септември 2022 г. Инвеститорите обмислят последиците от възобновяващите се доходности по държавните облигации (Treasury Yields) и потенциалното забавяне на намаляването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв по-късно през годината. В допълнение на всичко това правителството на САЩ премести повече от 30 000 BTC (2.1 млрд. долара), които е конфискувало от Silk Road, и последваха продажби на 2000 BTC (133 млн. долара). Предполага се, че всички биткойни ще бъдат продадени на равни части с течение на времето, за да може да се намали ценовото отражение на актива.

"Биткойн се понижи до 65 хил. долара, което се дължи най-вече на неотдавнашната макропрогноза за лихвените проценти и нарастващата доходност на държавните облигации, каза Семир Габелич, директор формиране на капитал в Pythagoras Investments, пред криптомедията Coindesk. По-висок лихвен процент обикновено намаляват апетита на инвеститорите към риск."

Доходността по 10-годишните държавни облигации (10-year Treasury Notes) достигна двуседмичен връх 4.4% поради устойчивата инфлация. Повишението на този така наречен безрисков лихвен процент обикновено води до изтичане на капитали от рискови активи и инвестиции с нулева доходност като златото, което обаче остава устойчиво въпреки слабото представяне на биткойн и технологичния индекс на Уолстрийт Nasdaq.

Според Bloomberg размерът на намаленията на лихвените проценти от Фед, включени в суаповите договори за тази година, е намалял до по-малко от 65 базисни пункта след доклада за производството. С други думи, сега пазарът очаква Фед да се откаже от прогнозата си за три намаления на лихвените проценти с 25 базисни пункта за 2024 г. Вероятността Фед да извърши първото намаление на лихвените проценти през юни е паднала под 50%.

Някои анализатори обаче смятат, че нарастващият фискален дълг в крайна сметка ще принуди Федералният резерв да намали бързо лихвите, завихряйки силен "попътен вятър" за цените на крипто. Фед повиши лихвите от 0 до 5.5% за 16 месеца до юли 2023 г., за да укроти инфлацията. Така нареченото затягане беше отчасти отговорно за 80% от ценовия срив на биткойн през 2022 г.

Пазарите за прогнози като този на Polymarket и инструментът на CME за наблюдение на Федералния резерв (CME's Fed Watch Tool) почти изключиха възможността за намаление на лихвените проценти по-късно през годината. Същевременно данните от Coinglass разкриват, че за последните 24 часа са ликвидирани позиции на стойност над 245 млн. долара, като само при биткойн те възлизат на над 63 млн. долара.

В контекста на тези събития BTC може да остане волатилен, тъй като предстоят няколко доклада за пазара на труда в САЩ, включително данните заплащането извън селскостопанския сектор и показателя за безработицата, както и предстоящото четиригодишно намаление на наградата за добив на биткойн, известно като халвинг. Мнозина очакват институционалните инвеститори в лицето на ETF-и да останат фактор и около халвинга да станем свидетели на значителна биткойн акумулация. Предстои да видим и решение относно Ethereum ETF-и.

Биткойн е в типичното си отдръпване преди халвинга

Подобно на предишните халвинги, цената на BTC, изглежда, следва петте си фази. Времето на отдръпването преди халвинг настъпва 18 дни преди очакваната му дата - между 19 и 21 април.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар