Алткойни vs биткойни: В търсене на доходност

Потенциалът на алтернативните монети за възвращаемост и диверсификация на криптопортфолиото

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • При значителен скок в цените на биткойн алтернативните монети показват по-голям потенциал за растеж и възвращаемост от биткойн.
  • Инвеститорите могат да се възползват от цикличността на пазара на криптовалути и да диверсифицират своите портфейли.
  • Капитализацията на алткойните обаче е по-ниска, което ги прави по-нестабилни и податливи на значителни движения на цените.

По време на първия голям криптобум през 2017 г. - само за три месеца от септември до декември, цената на биткойн се повиши с 1300%. В същото време други токени поскъпнаха с много повече. Ethereum донесе печалби от над 9000%, докато Ripple (XRP) отбеляза печалби от над 36 000%. За спекулативни валути като виртуалните това може и да не е изненада, но движението им е показателно за това, че алткойните имат по-сериозен ръст спрямо първата криптовалута биткойн. Разбира се, това се отнася и за обратната посока, когато има спад.

Инвеститорите се опитват да разберат този тип цикъл, тъй като той може да им предостави възможности за потенциално по-висока възвращаемост на инвестициите и често се повтаря. Много от тях спекулират, че след дългоочаквания биткойн халвинг през следващата година ще станем свидетели на следващото рязко покачване на цената на биткойн, и се подготвят, като инвестират в някои алткойни, за които вярват, че могат отново да изпреварят растежа на биткойн. Така потенциално те могат да се възползват от цялостния растеж на пазара на криптовалута.

Способността на алткойните да превъзхождат биткойн в сценарии на значителни скокове на цените може да се дължи на няколко фактора. Първо, алткойните често предлагат уникални функции, като много от целите им са да надграждат Bitcoin, което ги прави привлекателни за инвеститорите. Например Litecoin предлага по-бързо време за транзакции и по-ниски такси от Bitcoin, докато Ethereum предоставя децентрализирана платформа за изграждане и внедряване на интелигентни договори и децентрализирани приложения (Dapps), а вече има множество значими layer 2 мрежи, построени и използвани върху Ethereum.

Второ, алткойните често имат по-ниска пазарна капитализация от биткойните, което ги прави по-нестабилни и податливи на значителни движения на цените. Въпреки че тази нестабилност може да бъде рискована за инвеститорите, тя също така предлага потенциал за значителна възвращаемост.

Корелация на цената на биткойн и алткойните

За да разберете защо алткойните са склонни да се представят добре след значителни увеличения на цената на биткойн, първо е важно да се види връзката между тях. Биткойн исторически доминира на пазара на криптовалути, като представлява над 45% от общата им пазарна капитализация и го приемаме за бенчмарк на пазара.

Това господство доведе до силна корелация между цените на биткойн и алткойните, което означава, че когато цената на биткойн се покачва или пада, цените на алткойните обикновено следват примера.

Връзката между биткойн и алткойни отслабва през последните години, като много алткойни се отделят от движението на цените на биткойн. Алткойните обаче все още са склонни да следват примера на биткойн по време на значителни пазарни движения като бичи или мечи пазар. Когато някой проект скъса корелацията си и излезе на зелено, докато пазарът е на червено, това значително допринася за неговото отразяване, тъй като хората вярват, че е недооценен, и дори при следващ бичи цикъл биха били склонни да диверсифицират в него, защото исторически се е представил добре в подобен момент в миналото.

Причини защо алткойните следват биткойн

Доверието на пазара. Когато биткойн претърпи значително увеличение на цената, това често сигнализира за повишено доверие на инвеститорите в цялостния пазар на криптовалута. Нарича се повишено доверие на инвеститорите и има няколко индикатора за подобни настроения, един от които може да е fear/greed индексът. Той представлява начин за измерване на движенията на криптопазара и дали даден койн има справедливи цени. Теорията се основава на логиката, че прекомерният страх води до понижаване на цените на криптото, а твърде много алчност води до обратния ефект. Това може да накара инвеститорите да станат по-настроени към алткойните, което може да доведе до по-голямо търсене и повишаване на цените.

FOMO ефектът. Страхът от пропускане и реализация на печалби, или иначе казано (FOMO), е често срещано явление на пазара на криптовалута и играе важна роля. Когато цената на биткойн започне да се покачва бързо, някои инвеститори може да се притесняват, че пропускат потенциални печалби и да започнат да търсят алтернативни инвестиции на пазара на криптовалута, включително алткойни. Освен това, ако инвеститор продаде, дори на значителна печалба и продължава да наблюдава цените, които продължават да се повишават, той вижда, че не е успял да реализира максимума. Това почти винаги е така и той става по-склонен да рискува следващия път или дори да предприеме някоя инвестиция с единствената мисъл да си върне потенциално неспечеленото.

Когато биткойн претърпи значително увеличение на цената, това може да накара инвеститорите да търсят възможности в други криптовалути, включително и само с идеята "ще реинвестирам само реализираната печалба, пък каквото стане", което повишава търсенето и цените. Често и "каквото стане" бива успех, какъвто досега тези инвеститори не са имали, поради факта, че не са били излагани на подобен риск, което започва спираловиден ефект, който променя начина, по който приемат риска.

Медийно внимание. Повишаването на цената на биткойн често привлича значително медийно внимание, което може да доведе до това повече хора да се интересуват от криптовалутите като цяло, и то в кратък период от време, който влияе и на търсенето и предлагането.

Някои търговци и инвеститори използват технически анализ, за да се опитат да "предвидят" движението на цените на пазара на криптовалута. Когато биткойн претърпи значително увеличение на цената, това може да сигнализира за промяна в пазарните настроения, което може да доведе до промени в техническите индикатори, които търговците използват, за да вземат инвестиционни решения. Това от своя страна може да доведе до повишено търсене и на алткойни, които се смятат за подценени или имат силни технически индикатори в този момент.

Поведението на големите инвеститори. Когато няколко успешни търговци и инвеститори, чиито портфейли биват следени, купят голямо количество крипто и и споделят това на аудиторията си, могат да се създадат вълни от нови, подхранвани от FOMO инвеститори, а принципът е, че последните остават прецакани. По подобен модел работят и скам пъмповете на криптопроекти с по-ниска пазарна капитализация от топ 20, които изключително лесно се манипулират. Някои търговци могат да използват биткойн и като хедж или като отправна точка за търговия с други криптовалути. Когато биткойн претърпи значително увеличение на цените, това може да създаде възможности за търговците да правят печалби чрез покупка и продажба на алткойни въз основа на техните нови/собствени стратегии за търговия.

Биткойн има силен мрежов ефект, което означава, че приемането и използването му като средство за съхранение на стойност и средство за размяна са създали самоподсилващ се цикъл, който го прави по-ценен с течение на времето. Въпреки това, тъй като пазарът на криптовалута расте, други алткойни също се възприемат и изграждат свои собствени мрежови ефекти. Когато биткойн претърпи значително увеличение на цените, това може да привлече повече внимание към пазара на криптовалута като цяло и да създаде възможности за други алткойни да спечелят пазарен дял и да се разраснат повече.

Предимства и рискове от инвестиране в алткойни

Инвестирането в алткойни може да предложи значителни предимства като потенциал за по-висока възвращаемост и диверсификация на портфолио от криптовалута. Инвестирането в алткойни обаче носи и значителни рискове. Те често са много по-волатилни, като цените варират бързо в отговор на пазарните движения. Освен това много алткойни са сравнително нови и нетествани, без никаква гаранция за успех. Липсата на регулация на пазара на криптовалута означава, че инвеститорите могат да бъдат изложени и на риск от измама или пазарни манипулации. Не всички алткойни са създадени еднакви. Много алткойни са просто измами или схеми за pump&dump, предназначени да измамят инвеститорите. От съществено значение е да извършите задълбочено проучване и надлежна проверка, преди да инвестирате в каквито и да било алткойни, и да внимавате с всякакви проекти, които обещават нереалистична възвращаемост или имат съмнителна репутация - ако е прекалено хубаво, за да е истина, дори в крипто, най-вероятно не е.
Все още няма коментари
Нов коментар