🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борсите предлагат безплатни награди в крипто

Програмите "Learn and Earn" стават все по-популярни в криптопространството

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Битката за нови клиенти във финансовата индустрия е жестока. Финтех компании, платформи за търговия и криптоборси прилагат всякакви трикове, за да спечелят нови клиенти, особено онези, които никога не са търгували с финансови инструменти. Един от трендовете е концепцията "Учи и печели" (Learn and Earn). При нея след всяко кратко образователно кръгче има тест и ако той бъде издържан, получавате част от токен.

Обученията са с кратки видеоклипове или статии. Ясно е, че с няколко клипа и кратки статии във финансово приложение трудно може да се създаде експерт, но това е добро начало. От друга страна, по този начин криптопроектите популяризират своите монети/токени, опитвайки се да докажат тяхната стойност, както и опита им да задържат клиента задълго.

Продължителността на задачите и размерът на наградите се различават в различните проекти и платформи. Въпреки това можете да очаквате да спечелите 5-10 долара при изпълнение на задачи средно между 15 и 30 минути.

Друго нещо, което се прилага, е airdrops. Някои проекти, преди да пуснат основния си продукт, решават да направят известен маркетинг чрез свои learn and earn програми. В резултат на това потребителите, завършили успешно задачите, свързани с тези проекти, имат право да получат някакъв допълнителен стимул под формата на още "безплатни" токени, прехвърлени по техните портфейли.

Два вида програми "Учи и печели". Програми за обучение и печалба предлагат повечето големи платформи като binance, coinbase, kucoin, revolut и други, като получавате наградите си директно в съответната борса.

Другите са програми, предлагани от проекти или партньори на проекти. При тях трябва да предоставите адресите на портфейлите си на уебсайтове на проекти и/или техните партньори и след като приключите успешно задачите, те прехвърлят наградите или получавате възможност да заплатите сумата за транзакция, за да получите съответните награди. Ето и какво предлагат по-големите борси и платформи

Централизирани платформи

Coinbase. Coinbase има специален раздел за "Научете и печелете". След като приключите с изпълнението на задачите с помощта на вашия уеб браузър или мобилно приложение, трябва да преминете през някои тестове и след това наградите ще отидат директно във вашите портфейли на Coinbase. До този момент в платформата има 36 програми, повечето от които активни, като всяка от тях предлага между 3 и 10 долара в награди. Потребителите са получили повече от 100 милиона долара в криптовалута от създаването на Coinbase Earn през 2018 г.

Сумата, която получавате в програмата Coinbase Earn, се определя от броя и естеството на дейностите във вашия акаунт, както, разбира се, и моментната стойност на определената криптовалута спрямо долара. Клиентите могат да спечелят допълнителна криптовалута за определени проекти на Earn, като представят други в Coinbase чрез препоръчана покана. След като лицето се регистрира чрез вашата връзка и завърши първия си клас, можете да получите до 10 долара награда за регистрацията му.

Binance. Binance обикновено обявява кампании "Научете и печелете" чрез някои публикации в своите блогове. Там е и пълното описание и подробности за участие. Задачите на Binance са малко по-различни и по-сложни от тези на Coinbase и останалите платформи. Освен гледане на видеоклипове, четене на статии и преминаване на тестове, обикновено трябва да правите и някои вътрешни или външни транзакции. Разбира се, обикновено и наградите са значително по-големи, като често могат да достигат между $15 и 40 или дори повече в зависимост от състоянието на пазара.

След като приключите с изпълнението на задачите с помощта на вашия уеб браузър или мобилно приложение, вашите награди ще отидат директно във вашите портфейли на Binance.

KuCoin. Криптоборсата KuCoin предлага възможности за печалба най-вече под формата на кешбак за различни сделки, но има и специален раздел за "Научете се да печелите". В момента може да се спечелят 2 USDT (Tether) само от щракане върху уроците.

Може да се спечелят и допълнителни 13 долара, но това изисква известна инвестиция. Например - 7 долара при обем на търговия от 500 долара и т.н. Функцията не е най-добрата в момента и със сигурност не съперничи на Coinbase Earn - но ако вече използвате Kucoin, ще можете да спечелите малко бонус за това, което така или иначе правите. Другото е, че трябва да спечелите общо 8 USDT, за да можете да изтеглите този "бонус" от учи и спечели, което по принцип е огромен червен флаг, ако не ставаше дума за толкова голяма платформа.

Revolut. Една от най-големите финансови платформи, която все по-успешно се развива като финансов супермаркет, също има функция за учене и печелене - Crypto Basics. Генералният мениджър за крипто в Revolut Емил Урманшин вече обяви в прессъобщение, че има "огромен апетит" от страна на клиентите да научат повече за криптовалутите. "Научете и печелете" ще им помогне да разберат по-добре тенденциите, рисковете и потенциалните възможности, свързани с крипто", каза Урманшин.

Като начало има 4 урока (поне в българската версия) и след всеки има тест и при успешното му издържане се печели 1 лв. под формата на токени Poladot. Първият курс, "Основи на Crypro", учи клиентите какво са криптовалутите в сравнение с фиатните пари, какво е децентрализирана система, криптография, блокчейн технология и рисковете около криптоинвестициите.

Курсовете вече са достъпни за клиентите на Revolut чрез приложението и след като преминат курсовете и преминат тест, те могат да спечелят до $17 в DOT токени. "Нашето сътрудничество с Web3 Foundation върху Polkadot, една от най-популярните блокчейн мрежи, ще помогне на клиентите да се запознаят по-добре с криптоконцепциите."

Други проекти

Извън централизираните борси и платформи има и много уебсайтове, които предлагат програмите "Учи и печели". Например при CoinMarketCap.

Процесът е следният: Първо е нужно да отворите акаунт в CoinMarketCap, да изберете курс и да гледате предоставените видеоклипове. Ако минете теста, предоставяте адреса на вашия Binance или децентрализиран портфейл и чакате.

Трябва постоянно да проверявате съобщенията в този раздел или да се абонирате за бюлетина на CoinMarketCap, за да получавате известия за нови възможности за печалба. Същите програми могат да бъдат намерени на други уебсайтове като Coingecko. Изпълнявате задачите с тях, предоставяте адресите на външните си портфейли и прехвърляте награди към портфейлите си. Наградите варират между 3 и 5 долара.

Внимание с потенциални измамници и фалшиви Learn and Earn проекти. Освен това не трябва да се доверявате на неразпознати проекти или уебсайтове, придържането към надеждни източници и платформи е ключово. Не трябва да се споделя чувствителна информация и частните ключове с трети страни. И не на последно място - преминаването на безплатен курс, от който печелите 5 или 10 долара, в никакъв случай не трябва да ви дава дълбоката увереност, че вече сте експерт. Защото инвестициите в крипто и особено в традиционни финансови активи иска висока степен на познание.

Все още няма коментари
Нов коментар