Chainalysis: Крипто престъпленията намаляват, но стават по-изтънчени

Докладът на консултантската компания хвърля поглед върху нарастващите предизвикателства в крипто света

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

На фона на възстановяващ се крипто пазар и огромен институционален интерес към виртуалните валути се наблюдава чувствително намаление в общата стойност на злоупотребите и криминалните престъпления, свързани със сектора - сумата от незаконни дейности е общо 24.2 млрд. долара. Това показва докладът на Chaunalysis за 2023 г.

Противно на общото мнение, през крипто въобще не се "пере" лесно, тъй като транзакциите са публични и лесно се свързват към лица и обекти по обемите пари и техните движения. Както във всяка сфера, в крипто нишата също има иновации в този аспект, а регулациите се стремят да "изравнят" бойното поле в опит да предодвратят международни престъпления без да разгневят останалите над 98.5% от общността, които са в крипто по други причини.

Развиващата се екосистема на измамите

През миналата година крипто измамниците усъвършенстват своите стратегии, използвайки напредващите дигитални технологии, за да експлоатират жертви по целия свят. Докладът на Chainalysis описва как измамите стават по-сложни, като престъпниците използват техники за социално инженерство, deepfakes и експлоатират нарастващия интерес към незаменими токени (NFT) и платформи за децентрализирано финансиране (DeFi). Фишинг атаките продължават да бъдат най-разпространената форма на крипто хакване, като хакерите създават фалшиви уебсайтове или акаунти в социални медии, за да заблудят потребителите да се откажат от личните си ключове или друга чувствителна информация.

По-внимателен поглед върху тези измами разкрива смущаваща тенденция на персонализация, при която нападателите използват събраната лична информация, за да изработят изключително убедителни примамки. Виждаме как хората стават жертва на "захранката" от обещания за бърза възвръщаемост на инвестиции в цифрови активи и токенизирани проекти.

Мътните води на прането на крипто пари

Където има рибари, непременно има и кукички. През 2023 г. използването на поверителни токени, прескачане на вериги (преместване на активи през множество блокчейн платформи) и експлоатацията на децентрализирани и нерегулирани борси са се засилили и вероятно през 2024 ще са в своя пик. Блокчейнът е анонимен, самоличността на притежателя е скрита, но проследяването на транзакциите не е, което означава, че всяка транзакция, която се прави в блокчейна на Ethereum например е публична. Когато потребител иска да изкара парите си, чрез централизирана крипто борса, те вече могат да свържат портфейла му и неговите средства, а ако бъдат помолени от държавни органи да споделят информацията, на кого са средствата от определен портфейл, те са длъжни да го направят. Тук се намесват и криптомиксерите. Тези методи са предназначени да замъглят следите на средствата и са значително предизвикателство за регулаторите и правоприлагащите органи.

Нарастването на Ransomware и финансирането на тероризма

Рансъмуер атаките не само нараснаха като брой, но и като сложност, а най-често са насочени към критична инфраструктура, здравни институции и учебни заведения. Докладът на Chainalysis показва обезпокоителна тенденция на нападателите да изискват плащане в криптовалути, в опит по-лесно и сигурно да получат средства и след това да се опитат да ги изперат, така че да не бъдат разкрити.

Човешкият елемент

Централно място в изследването на тези теми е човешкото въздействие. Зад всяка измама, операция по пране, атака с ransomware или схема за финансиране на тероризма стоят лица и общности, които носят основната тежест на тези престъпления. Тези дейности водят до загуби не само на финансови средства, но и на доверие, сигурност и стабилност в обществото. Разбирането на човешкото въздействие е важно за формулирането на ефективни стратегии за борба с такива престъпления и защита на жертвите. Данните показват, че въднъж "опарил" се потребител е много вероятно никога повече да не протегне ръка към крипто и активно да заклеймява всякакви дейности свързани с него. Още по-обезпокояващото е, че един на всеки четирима в някакъв етап от крипто "приключението" си става жертва на някакъв вид измама.

Пазари на Darknet: Устойчиваи непреодолима загадка

Това което браузърите ни показват е едва 20% от мрежата. Въпреки продължаващите усилия за прекъсването на darknet пазарите свързани с незакони дейности, те показват забележителна устойчивост, като продължават да улесняват огромен набор от незаконни транзакции, вариращи от наркотици до откраднати данни. Докладът на Chainalysis говори как тези пазари са се адаптирали към засилен контрол чрез използване на по-сложни мерки за анонимност и сигурност, включително използването на криптовалути, фокусирани върху поверителността. Миналия месец една от най-старите "privacy coins" - Monero беше делистната от Binance, заради засиления регулаторен контрол.

Глобалният кръстоносен поход срещу крипто престъпността

Международният отговор на крипто престъпленията е смесица от регулаторни рамки, съвместни усилия между нациите и иновативна технология, предназначена да проследява и противодейства на незаконни дейности. През 2023 г. е постигнат забележителен напредък в повишаването на прозрачността на крипто транзакциите и подобряването на трансграничното сътрудничество за справяне с измамите, прането на пари и финансирането на тероризма. Остава само практичната част-всички регулации да хвърлят светлина над крипто пазара под обща международна рамка.

Обществените последици от крипто престъпленията

Въздействието на крипто престъпленията се простира отвъд финансовите загуби, засягайки доверието в цифровите валути и възпрепятствайки потенциала за положителна обществена промяна, която блокчейн технологията обещава.

Докато стоим на прага на нова ера във финансите, крипто общността, регулаторите и правоприлагащите органи трябва да се ориентират в предизвикателствата и възможностите, които предстоят, с бдителност и сътрудничество. Само като разберем сложността на крипто престъпленията и се ангажираме с проактивен и всеобхватен подход, можем да се надяваме да осигурим обещанието на блокчейн технологията за бъдещите поколения.

Разберете как сами да съхранявате своето крипто тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар