🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без портфейл няма крипто

Какви са начините за съхранение на дигитални валути и кой е най-подходящ

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Всеки, който иска или вече се занимава с инвестиции в крипто, трябва знае какви са вариантите за портфейл. Да, криптопортфейлът е точно това, което чувате - място за съхранение на вашите виртуални валути. За разлика от физическия обаче той съдържа частни ключове, низове от букви и цифри, които представляват криптовалутата, която притежавате в мрежата на даден токен. Частните ключове позволяват да изпращате и получавате крипто и да прехвърляте криптовалута между портфейли.

Местата за съхранение са защитени с начална фраза, която обикновено е от 12 до 24 произволни думи, които трябва да запомните, ако искате да си възвърнете достъпа до вашата криптовалута. Можете (и трябва) да запишете началната си фраза и да я запазите на сигурно място. Като правило, не трябва да споделяте началната си фраза с никого, при никакви обстоятелства - началната фраза е ключ към вашия портфейл и криптовалута и споделянето й би било като да дадете подробности за банковата си сметка.

Попечителски портфейли

Има няколко различни вида портфейли, от които можете да избирате, включително попечителски и непопечителски. Разликата между тях е това кой контролира токените, съхранявани в тях: потребителят или платформата, която го предлага.

В портфейлите без попечителство вие имате пълен контрол върху вашите токени и монети, както и частните ключове, които доказват, че тези токени и монети са ваши. От друга страна, попечителският портфейл има услуга за хостване, която съхранява ключовете за вашата криптовалута вместо вас.

Попечителските портфейли са популярен избор, тъй като не изискват много поддръжка или работа от потребителя, но трябва да намерите реномиран, доверен портфейл, за да съхранявате безопасно ключовете си. Ако изберете грешен, вашата криптовалута може да бъде изложена на риск от кражба и загуба.

Въпреки това с портфейли без попечителство вие сте отговорни за безопасността и сигурността на вашите средства. Това означава, че изисква повече работа от ваша страна, за да сте сигурни, че свързвате портфейла си с борса или dApp за търговия. След това, трябва да сте сигурни, че връзката ви е прекъсната, когато приключите с търговията, защото това също ви излага на риск.

Топло или студено

Каква е разликата между студено и топло съхранение? Основната разлика е дали портфейлът е свързан с интернет или не. В студено хранилище - което е най-безопасният и по-сигурен от двата вида - портфейлът е напълно несвързан с интернет и изисква потребителят да включи USB устройство, за да одобри транзакцията си. Хардуерните портфейли и някои софтуерни портфейли използват студено съхранение - и обикновено не са попечителски - така че се разглеждат като по-сигурна форма на криптопортфейли.

С портфейлите за топло съхранение портфейлът винаги е "свързан" с интернет, това ги прави по-податливи на хакове и действия на насрещна страна.

Най-добрата практика е да имате топъл портфейл, наричан още "бърнър", с малка сума, с която да отговаряте на дневните си нужди и ако трябва да захранвате този портфейл, да го правите от своя хардуерен портфейл, който никога да не използвате и свързвате с нищо, освен да бъде вашият сейф.

Борса/онлайн портфейл

Борсовите портфейли са много често срещан тип и са най-подходящи за начинаещи инвеститори. Обикновено получавате такъв, когато създавате акаунт в криптоборса като Crypto.com, Binance и др. С него можете да депозирате пари от банковата си сметка и след това да ги използвате за закупуване на криптовалута, налична на борсата, която след това се съхранява във вашия портфейл на борсата.

Тъй като използва горещо хранилище, неговите функции за сигурност са относително слаби в сравнение с по-усъвършенстваните опции, като хардуерни портфейли. Това е така, защото борсовите портфейли са обект на киберсигурността на борсата, на която се хостват. Тe все пак са най-лесни за настройка и достъп за начинаещи. Тези портфейли са попечителски, така че вашите ключове и монети се пазят от борсата.

Хардуерен портфейл

Хардуерните портфейли като тези, които произвеждат Trezor и Ledger, са физически устройства със студено съхранение с частните ключове. Те не са попечителски тип портфейл и са най-добри за средно напреднали криптоинвеститори, но начинаещите също могат да се възползват от тях.

Те може да изглеждат като флаш устройства, но са защитени с ПИН код, необходим за достъп до информацията, както и незадължителна парола. ПИН кодът и паролата не са единствените мерки за безопасност за тези портфейли. Ако хакер може да получи достъп до хардуерен портфейл, той задължително ще се нуждае от началната фраза, за да получи достъп до вашата криптовалута. Тъй като вашата начална фраза е известна само на вас, би било невъзможно хакерът да може да я познае или хакне. Разбира се, остават фишинг атаките, така че ако сте достатъчно неопитни да въведете своите думи на неподходящото място или пък да ги съхранявате като бекъп в някой облак, не си мислете, че са ви хакнали портфейла - просто вие сте им направили подарък.

Началната цена на хардуерен портфейл е 65 долара за Trezor и 60 долaра за Ledger, което ги прави достъпни.

Софтуерен портфейл

Софтуерните портфейли са подобни на борсовите по това, че използват предимно горещо съхранение. Те обаче не се хостват от борса и не са попечителски. За да ги използвате, трябва да ги свържете към платформата по ваш избор.

Въпреки че всички борсови портфейли са софтуерни, не всички софтуерни портфейли са портфейли за обмен. По-скоро те могат да се хостват и на десктоп или мобилно приложение, което не е свързано с борса. Примерите включват MetaMask, Electrum и Exodus. Някои от тях дори предлагат криптотърговия.

Преди да изберете какъвто и да е софтуерен портфейл обаче, е важно да обмислите видовете криптовалути, които портфейлите поддържат. Може да обмислите и как можете да получите достъп до портфейла и да научите с какви борси е съвместим, за да сте сигурни, че отговоря на вашите нужди.Metamask е може би най-използвания софтуерен портфейл, който поддържа интеграции с почти всички web3 страници и проекти, всички борси, а и не на последно място може да се свърже с хардуерен портфейл и изключително лесен и приятен за употреба. Ето и пример как става изтеглянето му.

Стъпка 1: Изтеглете портфейла MetaMask

Отидете на https://metamask.io/ и кликнете върху "Изтегляне". Изберете предпочитания от вас браузър или мобилно приложение и инсталирайте разширението MetaMask.Внимавайте за фалшиви рекламни сайтове ако търсите екстеншъна в браузър.

MetaMask поддържа собствени приложения за iOS, Android заедно с разширения за браузъри Chrome, Firefox, Brave и Edge.

Стъпка 2: Инсталиране на портфейла MetaMask

Кликнете върху разширението MetaMask и след това върху "Първи стъпки".

Стъпка 3: Как да създадете нов портфейл MetaMask

Кликнете върху "Създаване на портфейл" и в следващия прозорец щракнете върху "Съгласен съм", ако искате да помогнете за подобряването на MetaMask, или щракнете върху "Не, благодаря", за да продължите.

Стъпка 4: Създайте силна парола за вашия портфейл.

Стъпка 5: Съхранявайте сигурно началната фраза за портфейла си

Кликнете върху "Щракнете тук, за да разкриете тайни думи", за да покажете началната фраза.

MetaMask изисква да съхранявате началната си фраза на сигурно място. Това е единственият начин да възстановите средствата си, ако устройството ви се срине или браузърът ви се нулира. Най-често срещаният метод е да напишете своята фраза от 12 думи на лист хартия и да я съхранявате на сигурно място, където само вие имате достъп. Забележка: ако загубите началната си фраза, MetaMask не може да ви помогне да възстановите портфейла си и средствата ви ще бъдат загубени завинаги.

Стъпка 6: Потвърждение на началната фраза

Потвърдете вашата секретна резервна фраза, като щракнете върху всяка дума в реда, в който думите са били представени на предишния екран. Кликнете върху "Потвърди", за да продължите.

Честито! Вашият портфейл MetaMask е настроен успешно.

Вече можете да получите достъп до портфейла си, като щракнете върху иконата MetaMask в горния десен ъгъл на предпочитания от вас браузър.

Какъв тип криптопортфейл да изберете?

Типът криптопортфейл, който трябва да изберете, зависи от вашите лични предпочитания. Независимо дали сте нов в криптовалутата и искате да стартирате с първия си портфейл или ставате сериозни крипто инвеститори и се нуждаете от повече сигурност, има портфейл за всички!

Криптопортфейли за начинаещи инвеститори

Ако избирате първия си криптопортфейл, най-лесният път може да бъде да използвате портфейл за попечителство, борсов с топло съхранение. Тези портфейли обикновено изискват настройка на познаване на клиента, при която потвърждавате самоличността си с борсата. Оттам закупената ви крипто се съхранява в портфейла на борсата.

Този тип портфейл се препоръчва за начинаещи, тъй като не изисква много усилия за настройка, а поддръжката е отговорност на борсата. Можете да прехвърлите криптовалута от портфейла на борсата в други портфейли, ако искате или когато напреднете и научите повече, тъй като борсата държи вашите монети.

Криптопортфейли за напреднали инвеститори

Използването на софтуерен портфейл изисква известна работа от страна на потребителя, но обикновено е малко по-безопасно, тъй като не всички софтуерни портфейли са свързани към борса. Портфейли като MetaMask и Coinbase wallet не са попечителски, така че имате пълен контрол над вашата крипто и ключове. Те обаче изискват интернет връзка за достъп.

Този тип интерфейс на портфейла обикновено е прост и когато сте готови да търгувате на криптоборса, можете да прехвърлите желаните монети в отделен портфейл за обмен. Допълнителната работа идва от особено вниманието да не свържете софтуерен портфейл с вредни/скам сайтове, които целят да откраднат средствата ви.

Все още няма коментари
Нов коментар