Как да стигнем до успеха в онлайн интервюто за работа

Няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите успешно с новия начин за избиране на кандидати

Провеждането на онлайн интервюта за работа не е нова практика, но пандемията от коронавирус накара компаниите все по-често да заменят с тях традиционните срещи на живо. За кандидатите за работа това има както предимства, така и недостатъци. От една страна, те не губят време за пътуване до офиса, който често може да е в друг град или държава. От друга, срещата през интернет не им позволява да се възползват напълно от езика на тялото, а евентуални технически проблеми могат дори да провалят интервюто. Така или иначе тази тенденция със сигурност ще се запази, а за да бъде процесът успешен, кандидатите трябва да съобразят и някои допълнителни особености освен стандартните правила.

1. Подгответе се технически

За да може интервюто въобще да се проведе, трябва да се подготвите технически. Като начало свалете софтуера, който ще ви е необходим, така че да имате време да се запознаете и да свикнете с него. Съществуват различни видеоплатформи, като сред най-популярните са Skype, Zoom, Google Meets/Hangouts и др. Създайте си професионално потребителско име, което ясно да покаже, че вие сте същият човек като в CV-то, което сте изпратили. В никакъв случай не използвайте името, с което играете или чатите в интернет. Добра идея е да направите предварителна проба, например с близък или приятел. Така ще сте сигурни, че всичко е изправно технически, а освен това ще се чувствате по-уверено на самата среща. Преди да започне интервюто, уверете се, че камерата и микрофонът ви са включени.

2. Облекло като за среща

Независимо че се намирате вкъщи, задължително е дрехите ви да отговарят на случая, като най-адекватен е небрежно деловият стил. Имайте предвид, че това важи не само за горната част на тялото ви, към която е насочена камерата, а за цялото облекло и дори за обувките, тъй като никога не се знае дали няма да ви се наложи да станете. Освен това самото обличане и подготовката ще ви помогнат да се настроите за срещата.

3. Обстановката

Никой не очаква стаята ви да е обзаведена като офис, но е задължително тя да е добре почистена, а бюрото ви да не е отрупано с предмети. Това все пак ще покаже на интервюиращия доколко сте организирани и подредени. При всички случаи изберете тиха стая, където няма опасност някой да ви прекъсне по средата на разговора. Не забравяйте да спрете и звука на телефона си.

4. Подръка

Добре е на масата до себе си да имате лист и химикалка, защото винаги може да ви се наложи да запишете нещо, а не е добре да прекъснете интервюто и да тръгнете да търсите. Дръжте подръка и CV-то си, в случай че ви се наложи да направите справка за някоя дата например. Вариант е и да си напишете предварително листчета с основни точки, на които искате да обърнете внимание и които ще подчертаят предимствата ви като кандидат.

5. Очи в очи

Както и при стандартните интервюта, при срещите онлайн също е важно да гледате събеседника си в очите. За да се случи това обаче, погледът ви трябва да е насочен към камерата, а не към екрана. За да сте сигурни, че и вас ви виждат добре, не заставайте с гръб към прозорец, тъй като лицето ви ще бъде в сянка. Избягвайте да правите много жестове с ръце, тъй като дори и при добър интернет понякога връзката се забавя и образът засича.

Като се изключи това, че срещата е от дистанция, онлайн интервюто за работа е същото като това в офиса на компанията и за него важат същите стандартни условия и препоръки. Подгответе се да отговорите на въпросите, които ще ви бъдат зададени, а също така да зададете и своите. По време на разговора не забравяйте да подчертаете миналия си опит, който ще покаже, че ще можете да се справите с работата. Усмихвайте се, слушайте внимателно и участвайте в разговора, а не чакайте просто да ви задават въпроси. В крайна сметка както и да се провежда интервюто, от успеха му зависи вие да получите работата.

Все още няма коментари
Нов коментар