🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Моментът винаги е удобен за измама

С ръста на борсите сайтовете и компаниите, които нямат право да предлагат инвестиционни услуги в България, се увеличават

Дълги години малките инвеститори отсъстваха от капиталовите пазари - високите такси, големите обеми за вход на борсите, които изискваха брокерите, ги държаха далеч от тях. Имаше и срив на доверието напоследък, както и усещането, че финансовите инструменти са само за големите инвеститори. Настоящата 2020 г. определено маркира промяна във всичко това благодарение на новите платформи за търговия, които предоставят лесен достъп до финансови инструменти, с ниски суми и без комисиони (или много ниски). На малките инвеститори се дължи и в немалка степен бурният растеж на някои акции в САЩ през тази година - от март досега технологичните акции реализираха доста прилична доходност за инвестиралите в тях.

Създава се усещане за лесна печалба, а много хора без никакъв опит влизат на пазара, очаквайки и те да се закачат за бързата доходност. Всичко това носи и удобен момент за измамниците и компаниите, които предлагат инвестиционни услуги, без да имат право на това.

Лесни жертви

През седмицата Комисията за финансов надзор отново обяви няколко сайта на компании, които нямат право да правят това. "В КФН постъпват множество жалби, сигнали и запитвания, свързани с онлайн платформи за търговия с финансови инструменти, притежавани и/или оперирани от дружества, които не притежават издаден лиценз от КФН за предоставяне на инвестиционни услуги или извършване на инвестиционни дейности и за които не са получавани уведомления за предоставяне на услуги в Република България по силата на свободата на предоставяне услуги в рамките на ЕС или чрез установяване на клон", посочиха от финансовия регулатор и посочиха четири нови сайта (виж таблицата).

Според КФН подадените жалби от физически лица, които са предимно чуждестранни граждани, съдържат твърдения за загуба на значителни суми, инвестирани чрез посочените платформи.

Комисията за финансов надзор отново обяви няколко сайта на компании, които нямат право да предлагат услуги.

Преди две години например по искане на КФН съдът блокира достъпа до 40 сайта, очевидно след като те доброволно не са направили това след нареждане на регулатора - обикновено има три дни срок. На сайта на КФН има списък с над 200 фирми и сайтове (актуализиран последно на 16 ноември 2020 г.), които нямат право да предлагат инвестиционни услуги на територията на България. Някои от тях продължават да са активни. Сайтовете привличат с професионален дизайн и нищо неподозиращият потенциален инвеститор бързо би се заблудил. Измамниците стават и все по-иновативни - на страниците си те вече предлагат обучения, семинари, демо платформи, бонуси. Все неща, които карат в един момент потенциалната жертва да се довери и да вложи парите си. Покрай черния петък (Black Friday) в момента някои от тях предлагат и бонуси при "откриване" на сметка или покупка на определени активи. Много от сайтовете предлагат само форма за попълване, след което би трябвало да се обади техен консултант.

Как да разпознаем

Подозрително име на сайт и фирма. В момента в интернет пространството е пълно с подозрителни сайтове, които излизат чрез таргетирана реклама към потребителите в страната и чужбина. Освен че обещават бърза печалба, те често копират имена или сайтове на доказани международни или финансови институции. Разбира се, с малки разлики, които обаче трудно могат да бъдат хванати от неопитното око. Честа практика е и обаждане по телефона от "финансов консултант", който обещава щедра печалба при инвестиране на определена сума.

Проверка на лиценз. Трябва да се знае, че сделки с ценни книжа могат да правят единствено лицензираните инвестиционни посредници, които могат да се намерят на сайта на КФН. Чуждите посредници от ЕС работят в България след уведомление до регулатора. Всички те са на сайта на КФН - http://www.fsc.bg, секция "Регистри и справки", подсекция "Електронен регистър и картотека", т. 2 "Инвестиционни посредници", т. 4. "Колективни инвестиционни схеми", т. 5. "Национални инвестиционни фондове", т. 6 "Управляващи дружества".

Липса на актуална информация. Често на сайтовете липсва информация за такси и комисиони, регистрация в регулатор. Котировките и графиките на тези сайтове понякога не са актуализирани с месеци.

Заблуждаваща информация. Често на тези сайтове са посочени данни за несъществуващи лицензи, лога на регулаторни органи, както и линкове, които водят доникъде. Честа практика е страница с обратна връзка от клиенти, каквато обаче няма гаранция, че не е писана от хората зад самия сайт.

Обещания за доходност. Често при обаждане по телефона или на сайтовете си нерегламентираните посредници обещават висока доходност от 50-100%, което е нереалистично. Лицензираните в КФН посредници винаги предупреждават, че няма гаранция за резултати и че по-високата доходност означава по-висок риск и обратно.

Сигнал в КФН. Ако някой има съмнение, че е обект на измама, той може да сигнализира финансовия регулатор в неговия сайт или в информационния център на КФН - 0800 40 444. Често измамните схеми са на фирми, регистрирани в офшорни зони, за които българската КФН няма юрисдикция. Тя обаче може да сигнализира техния регулатор.

Какво да не правя

Никога превод на пари - никога не трябва да се превеждат пари, без да е сключен предварително договор и да е направена проверка на дружеството. Някои мними посредници изпращат предварителен договор, което може и да заблуди клиента.

Много е важно всеки човек, който никога не е инвестирал и търси алтернатива за спестяванията си, да се консултира със специалист - такива предлагат само лицензираните инвестиционни посредници (банките също са такива) и управляващи дружества. Добре е също така запознаване и със средата от специализирани медии.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    lac42623960 avatar :-@
    Dancho

    Бъдете внимателни, защото Глобал Маркетс отново се връща за нови жертви под името Karoll!

    Нередност?
  • 3
    zvv07622118 avatar :-?
    Alex

    Как все още тези хора са на свобода? И още повече те продължават да мамят наивните си жертви! До кога?!

    Нередност?
  • 4
    zse27621867 avatar :-@
    ГеоргиП

    Безкруполни крадци! Пазете се от тях, ще Ви завлекът с колкото се може повече пари!

    Нередност?
  • 5
    jve15622118 avatar :-?
    Elena

    Къде е държавата??? Тези хора завлякоха толкова много хора със суми в изключително голям размер!

    Нередност?
  • 6
    rng14623959 avatar :-|
    Владимир

    Здравейте! Мога да кажа от първо лице, че са доста убедителни когато искат да Ви вземат парите тези крадци и измамници, но добре че са казали хората - многото хубаво, не е на хубаво, така че внимавайте на кого си давате парите :)

    Нередност?
  • 7
    hyl56622118 avatar :-(
    Анелия

    Димитър Хаджов и Ангел Рабаджийски са мозаците зад цялата измама, но за съжаление в нашата държава измамниците единствено стават по-богати...

    Нередност?
  • 8
    blw36622118 avatar :-|
    Maria

    Стига да усетят господата че имате финансови възможности, започват да Ви свалят звезди до момента в който Ви вземат парите, след това ще обявят несъстоятелност и край.

    Нередност?
  • 9
    zsr55622118 avatar :-|
    Иван

    Здравейте хора, не се поддавайте на обещания за лесни пари от Karoll, само ще Ви измамят!

    Нередност?
  • 10
    rwa50623960 avatar :-|
    Криси

    Апелирам към всички хора да не внимават на кого си дават парите и определено да се пазят от Karoll и собствениците и Димитър Хаджов и Ангел Рабаджийски.

    Нередност?
Нов коментар