🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кога и какви ковид ограничения ще има за бизнеса и хората

Поне три области в страната влизат в червената зона, други ще ги последват до седмица. Планът за управление на новата вълна предвижда сериозни мерки в този случай

   ©  Юлия Лазарова

С изключително ниските нива на ваксинации в страната и динамично растящата нова делта вълна България няма да има друг избор, освен пак да налага ограничения за бизнеса и социалния живот. Оправданието за тях е, че ако не бъдат наложени, здравната система ще се претовари и няма да може да поема всички болни - не само от ковид, но и от други заболявания. Това означава, че би се увеличила много предотвратимата смъртност - хора, които могат да бъдат спасени, не биха получили адекватна и навременна медицинска помощ.

Разговорите за ограниченията вече започнаха между здравните експерти и ресорните институции, като в поне три области заболеваемостта надхвърля 200 случая на 100 хил. души на двуседмична база, а още няколко са близо до тези стойности. Към момента официално картата на България е оцветена предимно в жълто, но с настоящите темпове на растеж, при които стойностите, общо взето, се удвояват на седмична база, очакванията са към следващата седмица част от страната вече да е в червената зона с над 250 случая на 100 хил.

Така първите мерки вероятно ще станат факт още следващата седмица, като това прогнозира и служебният здравен министър Стойчо Кацаров тази сутрин пред bTV. Какви точно да са те по закон трябва да предложи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, но вече стана ясно, че първите ограничения ще са насочени основно към ограничаване на големите събития, мероприятия и събирания, както и към нощния живот - дискотеки, партита, нощни барове и др., тъй като именно младите хора между 20 и 30 години в момента са най-засегнатата възрастова група от новата вълна. Също така се очаква тези първи ограничения да се обявят на национално ниво, като областите, които все още имат по-ниска заболеваемост, евентуално ще могат да забавят влизането им в сила.

Но към началото на септември вероятно в червената зона ще е, общо взето, цялата страна, така че много вероятно ще последват и още мерки. Те на практика би трябвало да следват плана за действие при нова ковид вълна, който бе изготвен от служебния кабинет.

Ето какви ограничения предвижда той за червената зона

За бизнеса

  • Затваряне на нощни заведения (барове, дискотеки, клубове), игрални зали и казина
  • Не се провеждат на закритоконгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други големи обществени мероприятия.
  • Кафенета и ресторанти могат да работят на открито между 7 и 22 ч с отстояние от 2 м между масите и с групи до 6 души на маса. В червената зона заведенията на практика не би трябвало да работят на закрито според плана. Все пак първите наложени ограничения за тях се очаква да бъдат с правилата за жълта зона, които включват работа и на закрито при 30% капацитет и задължителни маски за персонала. Ако персоналът пък е на 100% ваксиниран или доказано преболедувал, то може да се ползва и 50% от вътрешния капацитет. Тогава и маските за персонала не са задължителни (но само ако служителите са под 10 души).
  • Молове и търговски центрове ще трябва да затворят в червената зона, като познатото изключение са хранителни магазини, лечебните заведения, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на пощенски и куриерски услуги, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационните оператори, доставчици на съобщителни и комунални услуги.
  • Специален режим на работа за останалите търговски обекти.
  • Хотелите и къщи за гости остават отворени, но се извършват услуги само за гости.

Спорт и култура

  • Фитнеси, спортни зали и клубове, басейни, СПА центрове остават отворени за индивидуално ползване.
  • Мачове и спортни състезания се провеждат само на открито и без публика, изключение за закрито са професионални спортове без публика.
  • Музеи, галерии и други културни събития са затворени, с изключения, които могат да се мотивират и контролират.

Социални събирания и пътувания

  • Сватби, кръщенета, погребения и др са позволени с до 15 души на закрито и до 25 души на открито.
  • За домашни събирания е препоръчително да има до 7 души от 2 домакинства или само членове на едно домакинство.
  • Забрана за групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина.
  • Спират се посещения в социални институции и болници с изключения (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).

Образование

  • Детските градини остават отворени.
  • Засега училищата също остават отворени като при заразени деца или учители само съответните паралелки ще преминават към онлайн обучение. Според правилата в червената зона обаче цели класове трябва да преминават поетапно към онлайн обучение - по график, изработен от МОН, а в тъмночервената зона (при заболеваемост над 500 на 100 хил.) ще се мине към изцяло онлайн обучение. По думите на образователния министър Николай Денков от вчера към 15 септември очакванията са положението в страната да е шарено и училищата в някои области да започнат присъствено, други - не.
  • Университети и колежи ще работят без присъствие на лекции и упражнения с изключение за медицинските специалности и други по решение на съответното ръководство.
  • Индивидуални присъствени занимания и/или в електронна среда за центровете за подкрепа за личностно развитие, за специална образователна подкрепа, за извънкласни дейности и др.

Каква е заболеваемостта сега и как се очаква да се развива

Планът предвижда по-горните мерки да влязат в сила, когато дадена област премине в червената зона. При дефинирането ѝ обаче има известно разминаване между институциите - според плана на министерството тя започва при заболеваемост от над 200 случая на 100 хил. души население за двуседмичен период, а според Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) - при над 250 случая на 100 хил. души за двуседмичен период. Това разминаване обаче при темповете на настоящия растеж би означавало не повече от 2-3 дни отстояние и не би направило съществена разлика.

В момента (към 20 август) вече три области имат над 200 случая на 100 хил. - Бургас (233), Велико Търново (221) и Търговище (201), и до дни те със сигурност ще са в червената зона и по скалата на НЦЗПБ. Още няколко области вероятно ще ги последват в рамките на идната седмица - София-град, Пловдив, Русе, Силистра, Хасково, Варна, Стара Загора, Щумен (всички в момента са с над 150 случая на 100 хил.).

Средно за страната към днешна дата заболеваемостта е 157 на 100 хил. и, общо взето, се удвоява на седмична база.