🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След еуфорията: Инвеститорите се обръщат срещу празните чекове SPAC

Колективните инвестиционни схеми губят инерция, доходността на някои от тях пада, стават и обект на къси продажби

Пазарът на колективните инвестиционни схеми се охлажда, докато някои инвеститори виждат балон в сектора
Пазарът на колективните инвестиционни схеми се охлажда, докато някои инвеститори виждат балон в сектора
Пазарът на колективните инвестиционни схеми се охлажда, докато някои инвеститори виждат балон в сектора    ©  Aaron Burden
Пазарът на колективните инвестиционни схеми се охлажда, докато някои инвеститори виждат балон в сектора    ©  Aaron Burden
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

До вчера силно ухажвани и търсени от инвеститорите, днес компаниите SPAC, известни и като празни чекове, може да станат жертви на тази любов. Колективните инвестиционни схеми в САЩ са създадени с целта да закупят частни компании и по този начин да ги направят публични, заобикаляйки строгите регулации и дълъг процес за взимане на лиценз за IPO. През първото тримесечие на годината SPAC набраха повече капитал, отколкото цялата минала година, но в същото време огромна част от него стои неизползван. SPAC-овете се сравняват с рисковото инвестиране във фирми в ранен етап на развитие (venture capital investing), тъй като в повечето случаи инвеститорът не знае в какво ще се вложат средствата му. С пика на фондовите борси и бума на публичните пазари постепенно се забелязва и падане на апетита за риск. Което се отрази и върху доходността на SPAC.

През първите три месеца от годината те набраха 170 млрд. долара, което повече от цялата 2020 г. - 157 мрлд. долара, но последва спад в инерцията им. Причината според анализаторите за охлаждане на интереса към този сектор е, че вече е пренаселен. Само малка част от компаниите за придобиване със специална цел са обявили предстояща сделка. Голяма част от капитала, инвестиран в нишовите компании, стои неизползван и е инвестиран в краткосрочни облигации или в депозити (по правило 90-95% от набрания капитал от SPAC-a трябва да се съхраняват така). Според различни източници между 200 и 300 млрд. долара капитал, набран от SPAC-ове, стои неизползван. Някои анализатори смятат, че няма достатъчно качествени частни компании за закупуване, което предполага, че част от инвестиционните схеми няма да постигнат целта си. По закон компаниите имат 24 месеца да влязат в сделка или да върнат капитала на инвеститорите плюс лихвите.

Популярността не е гаранция за успех

Преди да прибегнат към закупуването на компания, SPAC-овете привличат инвестиции благодарение на популярността на инвеститорите и основателите, които застават зад тях. Списъкът включва Бил Акман, известния мениджър на хедж фондове; бившия председател на камарата на представителите в САЩ Пол Райън; бившия икономически съветник на Тръмп Гари Кон; и популярни спортисти като Шакил О'Нийл, Алекс Родригес и Колин Каперник.

Интересен е случаят и с Чамат Палихапития, бивш изпълнителен директор във Facebook от 2007 г. до 2011 г. Палихапития се определя за лице на SPAC ренесанса и за Уорън Бъфет на новото време, посочва Bloomberg. Това обаче не си личи от доходността на няколко от неговите SPAC. Всичките 6 схеми на неговата компания Social Capital Hedosophia, включително и три, които вече са постигнали сделка, са поевтинели от средата на февруари насам с повече от пазарния индекс, който следи нишовия сектор. Един пример e Virgin Galactic Holdings. Компанията зa космически туризъм на Ричард Брансън се сля със SPAC на Палихапития през 2019 г. и сега е надолу с повече от 50% спрямо средата на февруари. Това е на фона на средно понижение на секторния индекс IPOX SPAC Index за този период. Разбира се, в момента Палихапития вече няма връзка с тази компания.

Чамат и компанията му Social Capital Holdings основават компании за придобиване със специална цел малко преди бума в сектора. Първият SPAC е Social Capital Hedosophia Holdings I (IPOA) през 2019 г., като след него следват II, III, IV, и VI (с тикъри IPOB, IPOC, IPOD и IPOF). IPOA се сля със Virgin Galactic, вторият IPOB с Opendoor Technologies, технологична компания, през декември 2020 г., а третият - IPOC - обяви на 6 януари (ден преди сделката на IPOE), че ще се слее с Clover Health, компания от здравния сектор.

Останалите колективни инвестиционни схеми, основани от Чамат, са Social Capital Hedosophia Holdings IV (IPOD) и Social Capital Hedosophia Holdings VI (IPOF) с пазарни капитализации 0.5 и 1.1 млрд. долара съответно, но въпросните SPAC-ове все още не са обявили набелязани компании. По данни на Bloomberg всички те са се понижили с повече от пазара за периода след 17 февруари. Все пак от медията посочват, че от началото на структурирането им повечето фондове на Палихапития са на плюс спрямо дебютните им цени.

Да влязат търговците на късо

След като няколко хедж фонда загубиха милиарди в началото на годината покрай сагата с Gamestop, търговците на късо намалиха активността си на пазара. В резултат късите позиции в компании като Tesla, Gamestop и AMC, известни с високия процент къси позиции, заети спрямо наличните акции на пазара, намаляха. По всичко изглежда обаче, че търговците на късо не са си взели почивка, а просто са се пренасочили към SPAC-овете.

Според данни на S3 Partners късите позиции в сектора на колективните инвестиционни схеми са се увеличили до 2.7 млрд. долара, над три пъти повече в сравнение с 765 млн. долара в края на 2020 г. Интересът на късите продавачи към сектора се е увеличава с ръста на книжата на SPAC-овете според S3. Сред инвеститорите е налице значителен интерес за експозиция срещу свръхзакупената зона на пазара, се добавя в анализа на компанията.

Сред силно скъсените са SPAC-овете, подкрепени от известни инвеститори като Чамат Палихапития, според анализ на The Wall Street Journal. "Инвестирате в хора, сподели Майкъл Макклари, главен инвестиционен директор във ValMark Financial Group, пред западната медия. Нивото на доверие е твърде високо." Борсово търгуваните фондове, които проследяват сектора, също отчитат спада, като SPAK (SPAC ETF) е загубил 27% от стойността си за последните два месеца.

Все още няма коментари
Нов коментар