Американската икономика нарасна повече от очакваното

БВП се покачи с 2.6% през третото тримесечие, но опасността от рецесия догодина остава

Потребителските разходи са нараснали през периода с 1.4%, което е спад от 2% в сравнение с предходното тримесечие
Потребителските разходи са нараснали през периода с 1.4%, което е спад от 2% в сравнение с предходното тримесечие
Потребителските разходи са нараснали през периода с 1.4%, което е спад от 2% в сравнение с предходното тримесечие    ©  Reuters
Потребителските разходи са нараснали през периода с 1.4%, което е спад от 2% в сравнение с предходното тримесечие    ©  Reuters

Американската икономика е нараснала за първи път тази година през третото тримесечие, показа последният доклад на Бюрото за икономически анализи (BEA). БВП се е увеличил с 2.6% за периода юли - септември при очаквания за покачване от 2.3%.

Ръстът се дължи до голяма степен на намаляващия търговски дефицит, който икономистите очакваха и смятат за еднократно събитие, което няма да се повтори през следващите тримесечия. Другите фактори са увеличените потребителски и държавни разходи.

Данните, които бяха публикувани от Министерството на търговията в четвъртък, на практика слагат край на дебата, който се разпали през лятото, дали икономиката на САЩ вече е в рецесия. Въпреки нарастването на икономиката през третото тримесечие, експерти продължават да са на мнение, че рецесията е неизбежна предвид агресивната стъпки, които Федералният резерв на САЩ предприема, за да овладее повишената инфлация.

Потребителските разходи са нараснали през периода с 1.4%, което е спад от 2% в сравнение с предходното тримесечие. Брутните частни вътрешни инвестиции са спаднали с 8.5%, което продължава тенденцията след спад от 14.1% през второто тримесечие. Положителната страна е, че износът се е увеличил с 14.4%, докато вносът е намалял с 6.9%.

"Като цяло, въпреки че възстановяването от 2.6% през третото тримесечие обърна спада през първата половина на годината, ние не очакваме тази сила да се запази", пише Пол Ашуърт, главен икономист за Северна Америка в Capital Economics. "Износът скоро ще изчезне и вътрешното търсене ще бъде смазано под тежестта на по-високите лихвени проценти. Очакваме икономиката да навлезе в лека рецесия през първата половина на следващата година", добавя той пред CNBC.

Тази позиция се подкрепя от факта, че ръстът на БВП се дължи на силно епизодични събития. Очевидното подобрение до голяма степен е резултат от колебания в сфери като международната търговия, които не отразяват основното състояние на икономиката, отбелязват експерти.

"Ако направите крачка назад и погледнете БВП, той не е изчезнал никъде през последната година", казва Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics. "Едно тримесечие или две е малко надолу. Това тримесечие е нагоре малко", добави той пред NPR.

Федералният резерв се готви за четвъртото си поредно увеличение на лихвения процент с 0.75 процентни пункта, като това би трябвало да се случи на заседание следващата седмица. По този начин основният лихвен процент би достигнал до ниво между 3.75% и 4%.

Фед може скоро да обмисли забавяне на темпото на повишаване на лихвените проценти, вероятно още през декември, но не се очаква да се отклони напълно от строгата парична политика. Миналия месец повечето експерти смятаха, че лихвата ще достигне връх от 4.6%, преди да започне да спада, но сега инвеститорите очакват най-високото ниво да се приближи до 5% през следващата година, пише Financial Times.