НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Защо златото все още удържа на пазарния натиск

Благородният метал поевтинява за шести пореден месец, но спадът в цената е по-малък в сравнение с останалите активи

Какво очакват специалистите за златото
Какво очакват специалистите за златото
Какво очакват специалистите за златото    ©  Unsplash
Какво очакват специалистите за златото    ©  Unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Цената на златото остава сравнително стабилна на фона на глобално обезценяване на активи
  • Уганда обяви откритието на голямо находище през юли, Китай се заема с добива
  • Прогнозите за цената на благородния метал варират от 1700 до 6400 долара

Въпреки че септември бе шестият месец подред, в който златото поевтиня, цената му е с около 8% по-ниска от началото на годината. За същия период от време американските облигации са загубили двойно повече - 15%, а акциите са с 25% надолу през индекса S&P 500. Какви са причините за резилентността на златото спрямо останалите активи?

За да разберем защо златото успява да задържи цената си, трябва да разберем какво на първо място определя стойността му на световните борси. Благородният метал е универсална стока, която се търгува по целия свят и на различни места може да има различни цени. За глобален стандарт обаче се приемат котировките от London Bullion Market Association, най-голямата борса за търговия на злато по обем в света, която фиксира цените два пъти на ден, известни като сутрешни и вечерни цени (AM и PM цени).

Лондонският пазар, както и търговията в Ню Йорк са в основата на ценоопределянето на суровината, като най-голямо влияние върху представянето на златото оказва търговията с фючърси. Това може да бъде грешка. "По-безопасно е да следвате цената, определена от физическите пазари, отколкото пазара на хартия в злато" (търговията с фючърси), пише през юли тази година икономистът Даниел Лазар в проучване, публикувано от джърнъла за финансов мениджмънт и управление на рисковете.

Лазар анализира в доклада си дали обемът на реалното потребление на злато влияе ли върху глобалните цени, като открива, че единствено две държави купуват достатътчно голямо количество, за да оказват ефект върху цените на златото, но не са САЩ и Великобритания, а Индия и Китай. "Инвеститорите, търговците на злато и банките могат да наблюдават моделите на потребление на злато в Индия и Китай, за да прогнозират движението на световните цени на златото", смята Лазар, като според него тези данни биха минимализирали риска, свързан с търговията на метала.

Според икономистите цената на златото, определена от пазара на деривати, "унищожава" цената на златото, без да има някаква връзка с физическо злато. Въпреки всичко двете страни с най-голямо население в света все още са само ценоприемници, тоест цената се определя другаде. Някои анализатори са на мнение, че подобна промяна в ценообразуването може да доведе до "спукване на балона на хартиената търговия със злато" и тогава само "собствеността върху физическото злато", кой го притежава и колко продава, ще има значение за котировките.

Защо цената (не) пада

Сега можем да обърнем внимание на причините за спада на златото през последните няколко месеца. Въпреки че златото се смята за хедж срещу инфлацията, инвеститорите явно не са доволно от възвръщаемостта на метала. Според данни на Световния съвет на златото, международна огранизация, публикувани на 6 октомври, световните борсови фондове за злато отчитат пети пореден месец на нетни изходящи потоци през септември. Само през септември ЕТФ-ите, свързани с благодорния метал, са продали около 95 тона от жълтия метал, което е и най-големият месечен отлив от март 2021 г.

Продажбите на борсовите фондове, които са един от най-евтините способи за достъп до аквита, както от институционалните инвеститори, така и индивидуалните, се обясняват със засилването на долара, след като Федералният резерв започна да повишава лихвите в САЩ. От началото на годината стойността на долара се е увеличила с над 18%. Но докато продажбите на инвеститорите глобално и силният долар обясняват напрежението върху цената на златото през през последните няколко месеца, каква е причината за сравнително слабия спад.

За да добием представа за реалната цена на физическото златото трябва да вземем предвид няколко фактора: колко злато е добито, какъв е годишният добив и какви са резервите, тоест колко от суровината е останала в Земята, за която знаем? Отговорът на първия въпрос е лесен. Според Световния съвет на златото целият добит метал може да се събере в 22 кубични метра. Изразено в тонове, това е е около 205 хил. тона. - общото количество злато извлечено от земята в цялата история на човечеството. "Тъй като златото е практически неразрушимо, това означава, че почти целият този метал все още е наоколо под една или друга форма", пише в Съвета в годишния си доклад.

Къде е златото

Къде е това злато? Данните показват, че около половината от метала е използван за направата на накити и бижута, голяма част от които се намират в Индия, което обяснява защо инвеститорите все повече и повече започват да обръщат внимание на търсенето от азиатската страна. От останалите около 100 хил. тона, една трета са намира в централните банки (35 хил. тона), от които най голям дял имат Фед (над 8 хил. тона) и Германската централна банка (около 3.5 тона). Друга част се използва за инвестиции под формата на кюлчета и монети, покупка от фондове, частни банки и прочие (45 хил. тона). Голяма част отива по предназначение и в индустриите като: информационни технологии, електроника, медицина, както и в други индустрии, където суровината намира приложение.

Златните резерви се прогнозират на около 50 хил. тона злато, като, с темп на добив от около 3 хил. тона годишно, е разбираемо защо специалистите в сектора очакват добива да намалее в следващите няколко десетилетия. Най-големите находища по обем на добива се намират в най-различни краища на света: САЩ, Русия, Индонезия, Узбекистан, Доминиканска репулика, Австралия, Демократична република Конго, Канада и пр.

Все пак има надежди и за нови находища. През юли Соломон Муйита, говорител на Министерството на енергетиката и развитието на минералите на Уганда, сподели пред Reuters, че страната е открила огромно количество депозити на злато след проучвания. Според Муйита приблизително 320 хил. тона злато могат да бъдат извлечени, което би означавало двойно увеличение спрямо настоящите количества. Говорителят допълва, че китайската компания Wagagai вече е инвестирала 200 млн. долара и се очаква да започне добив до края на годината.

Прогнозите на специалистите

Предвид всичко което се случва, е разбираемо, че се срещат най-различни прогнози за развитието на пазара. Световната банка прогнозира цена от 1643 долара за тройунция до 2030 г., което би представлявало спад с около 10% от настоящите цени. Очакванията на S&P Global се доближават до тези на централната банка. "Въпреки макроикономическия и инфлационния натиск глобалният добив и предлагане на злато, както и физическото търсене изглеждат стабилни до края на 2026 г.", пишат стратезите на анализаторската компания през юли. Прогнозите са цената да остане около 1800-1900 долара до края на 2022 г., като през следващите пет години спадне до 1700 долара за тройунция.

Не всички са съгласни обаче. Инвестиционната компания от Лихтенщайн -Incrementum, която специализира в инвестиции в злато, очаква цената на благородния метал да достигне 4800 долара за тройунция до 2030 г., а в краткосрочен - 2700 долара, макар че не поставя времеви диапазон за втората прогноза. И това е базовият сценарий на фирмата. Ако обърнете внимание на прогнозите "де факто анализаторите очакват странично движение. Това би било развитие, което - ако погледнете пазарните цикли - изглежда изключително малко вероятно", пишат през май Роналд-Петер Щьоферле и Марк Дж. Валек, управляващи директори в Incrementum.

Истината най-вероятно е някъде по средата. Ейми С. Арнот, анализатор в Morningstar, също обръща внимание на устойчивостта на златото на фона на нарастващата волатилност глобално. В проучване на полезността на златото като актив в миналото Арнот открива, че, добавяйки злато в класическото портфолио от 60/40 в акции, се намалява загубата по време на пазарни спадове, като периода на проучването е над 45 г. Но има и уловки, тъй като стойността на златото е именно по време на шокове и рецесии, а по време на икономически ръст изостава, което натежава на доходността. "Като цяло златото е най-добре да се разглежда като застрахователна полица, която е най-добре да се използва в по-малки дози", завършва Арнот.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    novr2 avatar :-P
    novr2
    • + 2

    Нови български думи "джърнъла". Да се добавят в уикипедия от автора, моля!

    Нередност?
Нов коментар