🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Централните банки отново потопиха пазарите

Сигналът, че лихвите ще останат по-високи за по-дълго време, отново понижи цените на акциите

Инвеститорите се притесняват, че централните банки няма да се откажат толкова лесно.
Инвеститорите се притесняват, че централните банки няма да се откажат толкова лесно.
Инвеститорите се притесняват, че централните банки няма да се откажат толкова лесно.    ©  Shutterstock
Инвеститорите се притесняват, че централните банки няма да се откажат толкова лесно.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Борсите глобално поемат надолу след срещите на централните банки и индустриални данни от Китай.
  • Стратезите очакват монетарната политика да продължи да се затяга през първата половина на 2023 г.
  • В Европа е по-сложно поради огромните нива на емитиран държавен дълг, които се очакват следващата година.

Статията е обновена на 15 декември в 23:21 ч.

Борсите в цял свят отново се оцветиха в червено, след като централните банки сигнализираха, че покачването на лихвите няма да бъде спринт, а маратон. Вчера Федералният резерв обяви повишаване на лихвения процент с 50 базисни пункта, но акцентът беше по-високата крайна цел от базисен лихвен процент около 5%. Европейската и Английската централна банка също коригираха лихвените си проценти нагоре с 50 базисни пункта днес, но продължават да изостават в сравнение със САЩ, което допълнително тревожи пазарите.

Индексът на борсата във Франкфурт - DAX, губи над 3.2% преди заседанието на ЕЦБ. Ситуацията в Париж е подобна - CAC 40 се понижава с около 3%. Американските акции, които вчера затвориха по-ниско, приключиха втори ден поред в негативна територия, този път с над 2% . Най-губещи отново са технологичните книжа, а доминираният от тях индекс Nasdaq е надолу с 3.2%.

Допълнително напрежение на пазарите донесоха и данните за продажбите на дребно в САЩ, които са се понижили с доста над очакванията през ноември. А те са основен индикатор за потребителската активност в икономиката.

Ситуацията в Азия не е по-розова, след като данните за икономическата активност в Китай показват по-висок спад в продажбите на дребно и по-нисък ръст в промишлената активност.

Данните, че инфлацията през ноември в развитите страни се понижава леко, успяха да върнат оптимизма на пазарите. През ноември акциите глобално успяха да регистрират известно възстановяване. Световният индекс MSCI World регистрира ръст над 7% за 30 дни, в САЩ S&P 500 - около 5.5%. Причината е, че инвеститорите очакваха, че с достигането на пика на нарастващите цени централните банки може да намалят скоростта, с която затягат паричната си политика.

На друга предавка

Първоначалните очаквания на инвеститорите, че банките ще се откажат от повишаването на лихвите, когато инфлацията се забави, се оказаха грешни. "Времевата рамка за постигане на целта за инфлация от 2% може да бъде по-дълга, отколкото пазарните бикове признават", казва в писмо до клиентите Ниладри Мукерджи, управляващ директор в Merrill Lynch.

Лихвите може да останат по-високи за повече време, въпреки че темпът на повишаването им може да се забави. Според Джим Карън, портфолио мениджър в Morgan Stanley, залозите, че финансовите условия ще се облекчат (по-високи цени на акциите и по-ниски лихвени проценти), са залози срещу Федералния резерв, че няма да може да се справи в битката с инфлацията поради причини като поддържане на ниска безработица. "Нищо не подсказва, че случаят е такъв, въз основа на срещата през декември. Всъщност е точно обратното", казва Карън в подкаст на банката.

В Европа ситуацията е малко по-деликатна. Според Barclays следващата година нетното емитиране на облигации на правителствата в еврозоната може да достигне около 500 млрд. евро. От огромно значение ще бъде освен какви ще бъдат лихвите на Стария континент как ще реши да действа Европейската централна банка, тъй като може сама да подкопае борбата си с инфлацията, ако продължи да бъде кредитор от последна инстанция на всяка цена.

Къде е краят

Някои стратези като Джонатан Кози, макростратег в Merrill Lynch, смятат, че през първата половина на 2023 г. Федералният резерв вече ще промени тона си и спре затягането на паричната политика. "Важно е, че Европейската централна банка може да изостане от Фед с ястребово завъртане (отпускането на политиката), тъй като геополитическият риск повишава риска нагоре за инфлацията, а ценовата стабилност е нейният основен мандат", добавя Кози.

Все още няма коментари
Нов коментар