Десетте най-четени текста в рубриката "Моят капитал" през 2022 г.

Лихви, крипто, инфлация и какво още вълнуваше читателите в сферата на личните финанси

Повишението на лихвите по света и инфлацията удариха света на личните финанси
Повишението на лихвите по света и инфлацията удариха света на личните финанси
Повишението на лихвите по света и инфлацията удариха света на личните финанси    ©  Shutterstock
Повишението на лихвите по света и инфлацията удариха света на личните финанси    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Финансите и личния капитал се сблъскаха с най-големите си кошмари през тази година - срив на пазарите, породен от високата инфлация и повишение на лихвите, война в Украйна, енергийна криза и очаквания за рецесия. В десетте най-четени текста в рубриката "Моят капитал" прави впечатление, че това, което интересува читателите, е как да се съхраняват спестяванията, защото имаше малко инструменти за противодействие на двуцифрена инфлацията. А доходност през тази година почти нямаше, поне когато говорим за стандартните инвестиции. Макар че не е в тази категория, най-четеният текст не е изненада. Той е показателен за онова, което дразни и спъва България - несправедливостта.

1. Хитрите съседи и проблемът с отчитането на водата на база

Няма нищо по-дразнещо от това да плащаш за нещо, което не си потребявал. А когато решението на проблема попада под ударите на Параграф 22, ситуацията става още по-обезкуражаваща. Такъв е казусът с отчитането на водата на база в софийските домакинства. За по-малко от месец и половина текстът в "Капитал", който описва проблема и неговите решения, стана най-четеният в рубриката "Моят капитал".

2. Как се инсталира ковид сертификатът в телефона

Публикуван през есента на 2021 г. това продължи да бъде един от най-четените материали в "Капитал" и специализираната рубрика и през 2022 г. В края на 2021 г. ковид ограниченията наложиха посещенията на публични места и пътуванията в ЕС да стават само срещу сертификат за ваксинация или за прекарана инфекция. Технологиите позволиха това да става и в електронен вариант през телефона. Днес в страната няма никакви ограничения, свързани с COVID-19.

3. Копаенето на крипто е демоде, стейкингът е новата мания

Криптото се оказа новият клондайк през последните години, но и разори немалко от онези, които "влязоха в мините" в последния момент. Третият най-четен текст е "Моят капитал" разказва за прехода към различна блокчейн-техология, наложена от Ethereum. Тя елиминира нуждата от сложни компютърни изчисления, за да се валидират транзакциите с токена. Това промени и начина за получаване на доходност от Ether. Преход, до голяма степен провокиран и от екологични съображения.

4. Как се купува инвестиционно злато и каква е цената

5. Какво да правим с парите по време на инфлация и (евентуално) рецесия

6. Лихвите ще се вдигат. Кога, с колко и какво да се прави

След години на евтини пари, предупрежденията за инфлационни последствия през тази година се сбъднаха, като надминаха дори и най-черните очаквания. Инфлацията скочи рязко по целия свят, централните банки рязко започнаха да повишават лихвите, което се отрази върху целия инвестиционен спектър - от фондовите пазари, облигации, крипто и лихви по банковите услуги. Войната в Украйна донесе още повече несигурност, а в тази среда златото започна отново да блести. Следващите най-четени текстове в "Моят капитал" логично отразяват тези тенденции, но и съветите и прогнозите на "Капитал".

7. Митът за българското биткойн богатство

От години един мит витае по света - в резултат на операция на спецслужбите България е конфискувала голямо количество биткойни, в момента струващи милиарди, което я прави един от най-големите притежатели на въпросната криптовалута. По неофициална информация това винаги е поставяло страната на картата за потенциални големи блокчейн инвестиции, които засега не са се случили. Този текст "Капитал" дава малко повече яснота около случая и разбива мита за българската криптособственост.

8. Сбогом, мой скъпи RINGS

Онова, което дразни потребителите на банковите услуги, винаги е било скоростта и цената им - ако искаш да е бързо, трябва да си платиш. Е, от февруари тази година това вече не е така, след като и стандартните банкови преводи станаха по-бързи, без за това да се плаща повече. Нещо повече - все повече банки вече използват и услугата за instant payments, която позволява превод за секунди във всеки момент от денонощието, че и през уикенда.

9. Кой е Сам Банкман-Фрийд и как състоянието му се стопи от 26 млрд. долара до нула

Сякаш за да смачка още повече сриналия се криптопазар, дойде и новината за фалита на борсовата платформа FTX. Шокът беше голям, тъй като създадената от Сам Банкман-Фрийд компания се радваше на огромно доверие в сектора. Днес тя е с дългове за милиарди, Фрийд e подсъдим в САЩ, а доверието в криптоиндустрията е още по-разклатено. За оптимистите обаче всичко, което се случва, е прочистване на системата.

10. И да се откажеш от парното, то няма да се откаже от теб

Вероятно една от най-големите носталгии по соца е свързана с отоплението на парно. В градовете това бе единствената алтернатива на дървата, като услугата беше на практика почти безплатна. Сега обаче ситуацията е различна, а колебанията на пазара и масовата ниска енергийна ефективност на жилищата прави избора с какво да се отопляваме сложен. Мнозина тази зима избират да се отопляват на електроенергия и искат, поне засега, да се откажат от услугите на "Топлофикация - София". Но как?

Още от най-четените текстове вижте в "Свързани статии"