Финансовите отчети са във фокуса на борсовите инвеститори

Резултатите и прогнозите ще дадат повече яснота и за посоката на пазарите през идните месеци

На пода на борсата в Ню Йорк ще е горещо през следващите седмици
На пода на борсата в Ню Йорк ще е горещо през следващите седмици
На пода на борсата в Ню Йорк ще е горещо през следващите седмици    ©  Shutterstock
На пода на борсата в Ню Йорк ще е горещо през следващите седмици    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Корпоративният свят и САЩ изпратиха една от най-тежките пазарни години на фона на икономическо забавяне.
  • Очаква се това да се отрази и във финансовите отчети на компаниите за последното тримесечие.
  • Резултатите и прогнозите ще дадат повече яснота и за посоката на пазарите през идните месеци.

След една от най-тежките години за капиталовите пазари от десетилетие насам Уолстрийт и глобалните инвеститори стартират 2023 г. в почти пълен мрак накъде ще потеглят те. Най-големите неизвестни естествено идват от затягащата се парична политика и развитието на войната, а надеждите за поне малко яснота са от резултатите на публичните компаниите.

Тази седмица започва корпоративният сезон, през който до края на януари и част от февруари компаниите в САЩ ще публикуват своите финансови отчети за последното тримесечие и цялата 2022 г., а също и прогнози занапред. Същото се отнася и за европейските публични компании, както и тези, търгувани на борсата в София, но Уолстрийт винаги е в основния фокус, тъй като случващото се там задава посоката.

Отчетите най-вероятно ще отразят забавянето на развитите икономики. И макар да се очаква повишаване на продажбите, провокирани предимно от инфлационни фактори, свиването на печалбите и маржовете е вече факт. От 100 компании в S&P500, които са дали някакви насоки за отчетите си, 65 залагат негативни оценки за очакваната печалба (спад), а 35 от тях са с позитивни очаквания, посочват от компанията за финансова информация и анализи FactSet. Според данните й средно печалбите на компаниите в индекса ще се понижат с 4.1%. Числото, което дава Bloomberg Intelligence, e за спад с 3.1%.

Всичко това би трябвало вече да е отразено в цените на акциите, но негативният сентимент няма как да се отрази позитивно на борсовата търговия. "Понижението в рейтингите на акциите (препоръки за продажба) ще е основен двигател през първото тримесечие на годината и особено за този корпоративен сезон", казва пред DealBook на New York Times Йоахим Клемент, пазарен анализатор в лондонската Liberum Capital. Забавящата се икономика, упорито високата инфлация и продължаващата политика на Фед за повишаване на лихвените проценти вероятно ще означават, че печалбите на компаниите от S&P 500 като цяло ще спаднат с 10% тази година, прогнозира Liberum. "Очаквам много низходящи насоки за 2023 г. от всякакви компании, тъй като се насочваме към рецесия", добавя Клемент.

При приходите и печалбите най-засегнати се очаква да са компаниите от добивния сектор и производство на материали, като тук основният фактор е спадът в цените на суровините и металите през миналата година. Очаквано добро представяне ще има при енергийните компании, които се възползваха от кризата и високите цени в сектора, но и при тях вече се усеща забавяне. Само на ниво печалба се очаква по-сериозен спад във финансовия сектор и технологиите.

Първи да влязат банките

Активният сезон традиционно започва с отчетите на най-големите американски банки, които ще направят това в петък, 13 януари. Инвеститорите ще следят отблизо JPMorgan Chase, Wells Fargo, Bank of America и Citigroup. Американските банки са най-засегнати от икономическите сътресения - първо лихвите свиха икономическата активност, което се отрази на ипотечното и корпоративното кредитиране. Сривът на пазарите, по-малкото сделки и първичните публични предлагания (IPO) се отразяват на инвестиционната им дейност, което вече изяжда част от печалбите им.

Нещо повече - очакват се и сериозни съкращения във финансовия сектор. Goldman Sachs обяви тези дни мащабна програма за съкращаване на разходи, която включва и намаляване на персонала с над 3000 служители, както и свиване на бонусите с 40%. Това е най-големият план за съкращения на банката от финансовата криза през 2008 г. насам.

Технологиите са другият сегмент, който приковава вниманието. От една страна, тук са най-големите компании по пазарна капитализация, които по време на ковид кризата донесоха огромни печалби на инвеститорите. Последвалия мечи пазар обаче ги превърна и в най-големите губещи. Сега забавянето на икономическата активност и свиването на потреблението се очаква да засегнат и финансовите им резултати. Според FactSet те ще отчетат спад и на приходите, и на печалбата.

Един от първите сигнали какво може да се очаква в технологичния сектор дойде от Тайван още тази седмица - най-големият производител на чипове в света - TSMC, се размина с очакванията за продажбите си заради спад в глобалното търсене. Компанията е ексклузивен доставчик за чипове на iPhone и Mac на Apple, като проблемите на американската технологична компания в Китай може и да са сред причините за спада. Apple ще публикува отчета си на 2 февруари - традиционно последният тех гигант, който се отчита.

На другия полюс са енергийните компании, които през миналата година се възползваха от рекордните цени на горивата и петрола, както и индустриалните производители, които прехвърлиха инфлационната тежест в крайните цени на своята продукция. Очакванията тук обаче също са за забавяне на растежа и свиване на печалбите през следващата година, като ефектите може да се усетят още през четвъртото тримесечие. "Петролните компании се представиха по отличен начин и техните корпоративни печалби са единствените, които задържаха на плюс кумулативния резултат на дружествата в S&P 500 през третото тримесечие.

По-важното е, че те правят пари от всеки аспект в производството на горива - от добива до рафинирането на петрол. Това идва след много дълъг период, през който компаниите в сектора правиха ниски инвестиции в производството си", коментира в блога на "Елана трейдинг" инвестиционният консултант Цветослав Цачев. Очакванията му за 2023 г. са за спад на печалбите на петролните компании.

В края на миналата седмица най-голямата петролна компания в САЩ - Exxon Mobil, вече обяви, че по-ниските цени на газа и петрола са оказали негативен ефект от порядъка на 3.7 млрд. долара през последното тримесечие на миналата година. Въпреки всичко се очаква компанията да е най-печелившата за миналата година с нетен финансов резултат 58 млрд. долара според анализаторите на Уолстрийт. Exxon Mobil ще публикува отчета си на 31 януари.

Стойността пред растежа

Въпреки забавянето на растежа във финансовите резултати доминацията на секторите от старата икономика, каквито са енергетиката и индустриите, най-вероятно ще затвърди предпочитанията инвеститорите към акциите на растежа.

Това се прочита и в последното проучване на Bloomberg за инвеститорските настроения, публикувано тази седмица. За акции на стойността (value stock) се приемат онези в по-зрели индустрии, които се търгуват на по-ниска цена в сравнение с основните показатели на компанията като дивиденти, печалби или продажби. Те често се сравняват с акциите на растежа (growth stocks) - книга на компания, която се очаква да расте със скорост значително над средния растеж за пазара.

Тези акции обикновено не изплащат дивиденти, защото искат да реинвестират всички печалби, които натрупат, за да ускорят растежа в краткосрочен план. За акции на растежа се считат тези на технологичните компании, макар и много от тях да разпределят дивиденти и да връщат пари на акционерите чрез обратно изкупуване на акции под натиск на своите инвеститори.

Тези настроения (в полза на акциите на стойността) се отразиха и в индексите - през миналата година доминираният от технологични акции на растежа Nasdaq 100 се понижи с 33%, докато Dow Jones Industrial Average, в който има предимно акции на стойността, се понижи с 9%.

Според проучването на Bloomberg широката нагласа и очаквания за акциите като цяло остават песимистични, като повечето от анкетираните очакват спадът на индекса S&P 500 да се задълбочи, поне през идните месеци. Над половината от участниците в проучването споделят, че са склонни да инвестират повече в акции на стойността, в сравнение със само 39% от преди три месеца. Превъзходството на "стойността" спрямо "растежа" през миналата година беше най-голямото от 2000 г. насам, тъй като нарастващите лихви навредиха на сектори с висока оценка като технологиите.

Сега колкото и слаби да изглеждат отчетите за четвъртото тримесечие, следващите доклади може и да са по-лоши, посочва Bloomberg. Близо 50% от анкетираните в проучването казват, че отчетите за периода април - юни тази година ще отразят в най-голяма степен щетите от потенциално икономическо свиване. Това може да стане причина и за излизане от акциите на стойността, които са по-уязвими от икономическия цикъл, и инвеститорите да се върнат към акциите за растежа.

В ръцете на Фед

"Излизаме от ерата на рекордно високи корпоративни маржове и с инфлационен и рецесионен натиск е вероятно да видим преобръщане на печалбите", коментира пред Bloomberg Анека Треон, управляващ директор във Van Lanschot Kempen в Амстердам.

Разбира се, всички гледат и действията на централните банки. Ако Федералният резерв започне да намалява силата, с която вдига лихвите, или дори обърне тренда, това ще доведе до спад на доходността на облигациите. А с това и капиталовите инструменти може да се възстановят през втората половина на годината. "В исторически план цените на акциите са 10 пъти по-чувствителни към доходността на облигациите, отколкото към печалбите на компаниите", коментира пред DealBook Йоахим Клемент.

Пред Bloomberg Ести Двек, главен инвестиционен директор на Flowbank SA в Женева, казва, че е по-оптимистично настроена за акциите, тъй като "сме близо до края на цикъла на затягане и данните продължават да сочат дезинфлация". Тя очаква нестабилността да се запази, преди възвращаемостта да се възстанови през втората половина на годината. Ако всичко това се случи, през тази година можем да станем свидетели на сериозни повишения на пазарите, а според някои пазарни участници и дори да видим край на мечия пазар.

Преобръщането на 60/40

По отношение на бъдещето на лихвите обърнете внимание на облигационния пазар, а не на Фед, казва за Bloomberg Джефри Гундлах, мениджър на отдела за инвестиции във фиксирана доходност на DoubleLine Capital. Той казва, че предпочита облигациите и препоръчва 60% в тях, а 40% да са в акции. Това е обратното на учебникарското разпределение портфейла между капиталови и дългови книжа в съотношение 60/40. Инвестиционните мениджъри и анализатори са на мнение, че вече има достатъчно данни, които дават основание Фед да спре с повишение на лихвите, в противен случай може да доведе до тежка рецесия. В момента нивата в САЩ са 4.25-4.5, като се очаква да достигнат 5% през годината и да се задържат на това ниво известно време.

По темата работи и Робърт Христов