🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед забави повишаването на лихвата на фона на спадащата инфлация в САЩ

Централната банка възнамерява да продължи затягането на паричната политика

Инвеститори и анализатори очакват Фед да започне да намалява лихвата на по-късен етап тази година, докато икономиката се забавя, а инфлацията продължава да спада
Инвеститори и анализатори очакват Фед да започне да намалява лихвата на по-късен етап тази година, докато икономиката се забавя, а инфлацията продължава да спада
Инвеститори и анализатори очакват Фед да започне да намалява лихвата на по-късен етап тази година, докато икономиката се забавя, а инфлацията продължава да спада    ©  Reuters
Инвеститори и анализатори очакват Фед да започне да намалява лихвата на по-късен етап тази година, докато икономиката се забавя, а инфлацията продължава да спада    ©  Reuters

Федералният резерв на САЩ повиши основния си лихвен процент с 0.25 процентни пункта в сряда, забавяйки още повече затягането на паричната си политика. След очаквания ход целевата лихва на централната банка достига диапазона 4.50 - 4.75%. Въпреки че инфлацията в САЩ през последните месеци плавно се забавя, институцията отново сигнализира, че възнамерява да продължи покачването на лихвените проценти, макар и с по-малки стъпки.

След като миналата година четири поредни пъти вдигна лихвата с по 0.75 пункта, Фед намали темпото през декември с повишение 0.5 пункта, а сега премина на още по-ниска скорост. Според собствените прогнози на централната банка, които не представляват конкретен ангажимент, а по-скоро ориентир за пазарите, лихвата ще достигне връх около 5.1% през тази година, което подсказва за предстоящи още две минимални покачвания.

Толкова висока основната лихва в САЩ за последно е била през 2007 г., а миналата година по това време стойността ѝ беше близка до нула. Рязкото покачване се пренася на разходите по заемите в икономиката, включително на лихвите по ипотеки, кредитни карти и други, с което потиска икономическата активност. Чрез затягането на паричната политика Фед цели да охлади прегряващата инфлация, която през 2022 г. надхвърли 9% за първи път от 40 години. Към декември тя се забави до 6.5%, което кара част от инвеститорите да поставят под съмнение решителността на Фед.

Покачващите се лихви вече оказват натиск върху икономическата активност. През последното тримесечие американският БВП нарасна с 2.9% на годишна база след ръст 3.2% през третото. Все пак забавянето е по-малко от очакваното, а пазарът на труда остава затегнат с рекордно ниска безработица от 3.5% към декември. Макар "темпът на увеличаване на работните места да се забавя", пазарът на труда продължава да "не е в равновесие", каза председателят на Фед Джером Пауъл.

"Видяхме потвърждение, че изгледите за инфлацията се подобряват, но това не означава, че Фед е готов да обяви победа", коментира пред The New York Times Сара Хаус, старши икономист от Wells Fargo.

Инвеститори и анализатори очакват Фед да започне да намалява лихвата на по-късен етап тази година, докато икономиката се забавя, а инфлацията продължава да спада.

Фед е доста напред в своя цикъл на затягане, но на другите централни банки им остава още работа, казва пред Financial Times Нийл Ширинг, главен икономист на Capital Economics. В четвъртък се очаква Европейската централна банка също да обяви ново повишение на своята лихва.

Пазарите приеха с оптимизъм последното решение на Фед. Индексът S&P, който по-рано през деня се понижи, се възстанови след изявлението на Пауъл и затвори деня с 1.1% ръст, с което достигна най-високото си ниво от август. Технологичният Nasdaq Composite се покачи с 2%. Доходността по 10-годишните американски държавни облигации спадна с 0.13 процентни пункта до 3.40% по данни на Financial Times. Индексът на долара, който измерва силата му срещу набор други валути, се понижи с 0.9%. След силна 2022 г. доларът започна да се обезценява със забавянето на лихвените повишения на Фед.