Анкета: Как управлявате личните си спестявания

"Капитал" търси отговор на този и други въпроси, свързани с личните инвестиции и плановете на читателите си за тях

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Изминалата 2022 беше най-тежката година за капиталовите пазари от финансовата криза през 2008 г. насам - от акции, през облигации до крипто, доходността в повечето случаи беше отрицателна.

Това удари спестяванията и инвестициите в цял свят, като България не е изключение - от взаимни фондове, през пенсионни и доверителни сметки, чиято възвращаемост намаля. За дългосрочните инвеститори обаче това не би трябвало да е проблем. Инфлацията и последвалите по-високи лихви на централните банка станаха причините за сривовете, а свитото потребление и очакванията за забавяне на глобалната икономика допълнително влошиха средата.

За онези обаче, които пък не са инвестирали част от своите спестявания досега, настоящата година може да се окаже и добър момент да го направят. Защото няма по-голям шанс за това, от когато цените на финансовите активи са ниски.

Какъв инвеститор сте, как управлявате спестяванията си, каква доходност търсите. "Капитал" търси отговор на та тези и други въпроси в анкета сред своите читатели на тема управление на личните финанси. Моля, попълнете анкетата тук!

На 10 февруари четете и специалното издание на "Капитал" - "Лични финанси"

Все още няма коментари
Нов коментар